Stíhací jízda druhou radost nepřinesla, junioři v odvetě s Ruskem padli

Foto: Karel Švec, cslh.cz

14. října 2017, 21:07

Martin Voltr

Den po úvodním vítězství 3:1 se čeští hokejisté do 18 let pustili do odvety s Ruskem, tentokrát ale v Příbrami neslavili. Po brankách inkasovaných v závěrech třetin prohrávali po druhé části 0:3, přesto se nevzdali, ale víc snížit na nejtěsnější rozdíl nestihli a sborná potvrdila výhru 4:2 do prázdné brány. Trojzápas se uzavře v neděli.

Do druhé bitvy nastoupila mírně pozměněná sestava. Zahráli si i Dominik Šedivý a Jaroslav Brož, zatímco mimo hru zůstali Radek Prošek a Otakar Šik. Brankář Lukáš Dostál už tým opustil, šanci v brance dostal Kristián Kolář. To ale nebyly důvody, proč po výhře přišla porážka.

„Zápas jsme si prohráli ve druhé třetině. Rusové hráli líp než včera, přitvrdili, byli důraznější a aktivnější. Ale my jsme si ten zápas prohráli během jedné minuty ve druhé třetině, kdy jsme dostali dva góly,“ opakuje asistent trenéra Tomáš Martinec. Sborná skórovala v časech 39:00 a 39:51, to asi samo vypovídá o tom, jak tvrdý direkt v tu chvíli Češi inkasovali.

„Celou druhou třetinu jsme hráli ustrašeně, báli jsme se hrát,“ vytýká Martinec. Výkonová sinusoida jako by se po pátku opakovala, rovněž v prvním duelu měli mladíci prostřední část nejslabší. „Musíme si na to dát pozor, protože ta jedna třetina nás může stát celý zápas. Absolutně jsme vypadli z naší hry, s takovým týmem, jako je Rusko, se to pak těžko dohání,“ ví Filip Přikryl.

Právě nejmladší hráč týmu se ale hlavní měrou přičinil, že stav 0:3 ještě zdaleka nebyl konečný. Po pauze připravil další gól Janu Matiáškovi (v Příbrami se trefil už potřetí), v power-play tři minuty před koncem sám snížil na 2:3! „Řekli jsme si, že všechno se dá otočit. Že tam musíme všechno házet a spadne tam nějaká blbá střela. Rusové propadli, my jsme to proměnili a pořád jsme věřili. Byli jsme na koni, jenže jsme bohužel inkasovali do prázdné brány,“ vydává se Přikryl po stopách závěrečné třetiny, která byla z českého pohledu znovu tou nejlepší. „Hráli jsme skoro nad svoje možnosti.“

Foto: Karel Švec, cslh.cz

V útočné fázi osmnáctce určitě chybí příspěvek dalších formací. Z celkových pěti gólů se pod čtyři podepsali ti samí hokejisté. „Je tady spousta nových hráčů, pro které to jsou první zápasy v nároďáku. Rozkoukávají se, není to pro ně jednoduché. Je pravda, že ti hráči u gólů se opakují, a je vidět, že si přenesli pohodu z klubu sem,“ komentuje Martinec především produktivní plzeňskou dvojku Matiášek–Přikryl.

Druhý jmenovaný se snaží dokázat, že ač je jako jediný ročníku 2001, do staršího týmu patří. „Já si hrozně moc vážím, že tady vůbec můžu být. Že jsem týmu přispěl k nějakým gólům, to je bonus. Jsme s klukama sehraní,“ pokyvuje. I v premiéře za osmnáctku dokazuje, že mu sedí hlavně role nahrávače. „Já jsem góly vyloženě připravoval už odmala. Asi to je ve mně, že radši přihraju než vystřelím. Někdy se to musím odnaučit, protože přehrávám situace,“ říká benjamínek týmu sebekriticky. „Znal jsem tady tak půlku hráčů, se zbytkem jsem se seznámil hodně rychle. Myslím, že jsem zapadl, je tady skvělá parta,“ hlásí Přikryl.

Rusové vyrovnali účet příbramských zápasů na 1:1, o celkovém „vítězi“ se rozhodne v neděli. Třetí a poslední souboj vypukne znovu v 17:30, oba soupeře čeká fyzicky nejnáročnější úkol. „Hlavně teď potřebujeme zregenerovat, je to náročné. Připravíme se na zápas a pokusíme se Rusy potrápit a vyhrát,“ ujišťuje Tomáš Martinec, jeden z koučů omlazené české sestavy. „I pro nové kluky je to čest, přistupují k tomu výborně a určitě se budou chtít ukázat,“ dodává.

Třetí zápas ve třech dnech bude hodně o morálce. „Asi to bude největší boj, záleží, kdo se o to popere,“ hlásí Filip Přikryl. Když to vezmeme doslova, hokejisté se zatím s největším sokem nepoprali, byť párkrát už se k tomu schylovalo. Tak třeba už se fanoušci něčeho dočkají... „Rusové jsou trochu dravější, tím jsou známí. My se ale nemůžeme pouštět do nějakých bitek, protože by nás to akorát rozhodilo. Musíme hrát svůj hokej a potom uvidíme, jak to skončí,“ uzavírá český útočník.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Výsledek druhého utkání v Příbrami:

ČESKO – RUSKO 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 42. Matiášek (Přikryl), 57. Přikryl (Plášek, Šír) – 18. Michajlov (Ischakov), 39. Rtiščev (Denisenko), 40. Kizimov, 60. Rtiščev (Misjul)
Rozhodčí: Pešina, Kika – Měkýš, Otáhal.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 33:36 (8:13, 10:9, 15:14).
Diváci: 394.
Nejlepší hráči: Jan Matiášek – Daniil Isajev.
Česko: Kolář – Klejna, Had, Kleiner, Seemann, Dluhoš, Bernáth, Michálek, Adámek – Plášek, Střondala, Sklenář – Matiášek, Přikryl, Kropáček – Brož, Šír, Žemba – Ouřada, Arnošt, Šedivý. Trenéři: Bruk, Martinec a Studnička.
Rusko: D. Isaev – Semykin, Žuravljov, Galenuk, Solopanov, Misjul, Malyšev, Sitdikov, Gabdrachmanov – Michajlov, Sorkin, Marčenko – Rtiščev, Ischakov, Denisenko – Podkolzin, Rožkov, Kizimov – Garaev, Astaševskij, Diadenkin. Trenér: Zybin.

Poslední zápas:

Neděle 15. října:
17:30 Česko "18" – Rusko "18" (přímý přenos na HokejkaTV »)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz