Stříbrná olympiáda? Svaz při bitvě se Švédskem ocení mladé hokejistky

Foto: Martin Mašek

Páteční zápas se Švédskem, to bude v první řadě šance českých hokejistů na reparát za vysokou středeční porážku. Před víc než čtyřmi tisícovkami fanoušků ve Znojmě se ale představí i zástupkyně něžného pohlaví. Hokejový svaz totiž ocení členky dívčí reprezentace do 16 let, která na únorových Olympijských hrách mládeže v Lillehammeru vybojovala stříbrné medaile.

Naděje českého ženského hokeje brzy po návratu z olympiády absolvovaly setkání s ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou. Řadu z nich vyznamenaly jejich mateřské kluby, nechyběly třeba také u náborového tréninku pro nejmenší hokejistky. V samotném závěru ročníku obdrží ocenění od Českého svazu ledního hokeje. Na stříbrné olympioničky se dostane během první přestávky páteční odvety se Švédskem ve Znojmě.

„Přemýšleli jsme ještě o Ústí nad Labem, kde jsme začátkem dubna hráli dvě utkání s Německem. Holky ale byly na turnaji v Ženevě,“ připomíná sportovní manažer ČSLH Martin Loukota souběžný vrchol sezony, kde hokejistky do 15 let – zhruba s polovinou olympioniček v kádru – také získaly stříbro. Teď jim do sbírky přibude další trofej na vzpomínku. „Připravili jsme pro ně skleněné plakety,“ poodhaluje Loukota. „Stejně tak pro realizační tým, který nemá medaile, protože na olympiádě je nedostává,“ zmiňuje tradiční pravidlo.

Lillehammer znamenal pro český ženský hokej první účast pod pěti kruhy. Národní tým toužil po zlatu, nicméně zklamání po finálové prohře 1:3 se Švédskem hráčky rychle přešlo – nic podobného ještě nikdo před nimi v zemi nevybojoval. „Je to super úspěch pro celý český hokej,“ potvrzuje Loukota.

Foto: Lukáš Caha

Do Znojma se v pátek sjedou nejen mladičké hokejistky. V první pauze navíc vystoupí v televizním studiu Buly na ČT sport dvě členky seniorské reprezentace, která získala na nedávném šampionátu v Kanadě historické šesté místo – brankářka Blanka Škodová s útočnicí Terezou Vanišovou. Ženský hokej medializaci nutně potřebuje, vyjma světových šampionátů je bohužel víceméně zcela přehlížen. „Bylo by super, kdyby nás do budoucna bylo víc vidět. Ale určitá práce už se kolem toho dělá. Jsme na začátku, za pár let to určitě bude ještě lepší a český národ si bude všímat, že i holky hrajou hokej,“ přitakává Škodová.

Na druhou stranu, velká část téhle práce teď stojí na samotných hokejistkách. Už v nadcházející sezoně zabojují o premiérovou cestu na „velkou“ olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu, která by jim zařídila obrovskou pozornost. A to se samozřejmě nebavíme o sportovním rozměru české účasti. „Máme to podvědomě v hlavách, olympiáda je strop. Už v únoru nás čeká kvalifikace, rozhodne fakt jeden zápas. Musíme tomu uzpůsobit celou sezonu a zapracovat i na psychice, aby všechno klaplo,“ dobře ví osmnáctiletá gólmanka, kterou těší i úspěchy mladších reprezentací.

„Teď jsem sledovala hlavně osmnáctku a její zápasy na mistrovství světa, mám tam kamarádky. Ale i holky na olympiádě. Nejen já, všechny holky to vnímáme. Je znát ten pokrok, že se v Česku na ženském hokeji pracuje.“ Patnáctka je na evropské scéně dominantní a Lillehammer teď pro všechny, kteří se na jejím vývoji od roku 2009 podíleli, znamenal velké ocenění. „Holkám to přeju a doufám, že na sobě budou makat dál. Aby se to pak třeba podepsalo i na seniorské olympiádě,“ dodává Blanka Škodová.

Oceněný tým z olympiády v Lillehammeru

Brankářky:
Kristýna Bláhová (Jindřichův Hradec), Karolína Juřicová (Havlíčkův Brod).

Obránkyně:
Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Karolína Hrdinová, Klára Jandušíková (obě Cherokees), Anna Kotounová (Tábor), Šárka Krejníková (Kladno), Adéla Škrdlová (Třebíč).

Útočnice:
Nikola Dýcková (Vlašim), Martina Exnerová (Kladno), Sandra Halounová, Alexandra Halounová (obě Tachov), Karolína Hornická (Liberec), Laura Lerchová (Třinec), Veronika Lorencová (Klatovy), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Natálie Mlýnková (Zlín).

Realizační tým:

Generální manažer: David Moravec
Manažer týmu: Martin Mašek
Hlavní trenér: Rudolf Valla
Asistenti trenéra: Roman Kosina, Jana Krylová
Kustod: Josef Polenský
Lékařka: MUDr. Andrea Jakešová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz