Šupler bude trénovat u válečné zóny: Strach nemám, respekt ano

Foto: cas.sk

23. července 2018, 10:04

Václav Jáchim

V sezoně 2016-17 byl poradcem v Popradu, pak si dal roční pauzu. Teď se Július Šupler k trenérské práci vrací, sedmašedesátiletý bývalý kouč Sparty, CSKA Moskva či slovenského národního týmu bude trénovat ukrajinský Doněck. V místech blízko válečné zóny. "Strach nemám, respekt ano," říká v rozhovoru pro deník Šport.

Zkušený trenér se vrací do míst, kde už před časem působil. V letech 2016-17 vedl Donbass Doněck v ruské KHL. "Nejde na to zapomenout. Uchoval jsem si jen pozitivní vzpomínky, ačkoli konkrétní zážitky byly i odlišné," připomíná. 

Donbass byl tehdy jasně nejlepším klubem na Ukrajině, v KHL měl jeho majitel Boris Kolesnikov velké plány. Dres týmu oblékali Václav Nedorost, Jan Kolář, Karel Pilař, Lukáš Kašpar a mnozí další výborní hokejisté. Jenomže na jaře 2014 vypukl válečný konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, Donbass následně z Kontinentální ligy zmizel.

Na hokej nebylo v Doněcku pomyšlení, válka ničila životy i majetky. Donbass přišel o krásnou halu Družba. "Po vojenském požáru ji celou spálili. Klub se přestěhoval do malé arény Altair v městečku Družkovka, které leží asi 60 kilometrů od Doněcku. Doněck tam po vynuceném odchodu z KHL získal tři ukrajinské tituly za sebou," přibližuje Šupler.

Zkušený kouč zažil s hokejem leccos. Kdysi vedl juniorku v Portlandu, působil v pražské Spartě. Slovenskou reprezentaci vytáhl z kategorie C mistrovství světa mezi elitu. Úspěchy sbíral v Rize, CSKA Moskva či ve zmíněném Doněcku. Teď Šupler znovu míří na Ukrajinu, ale podmínky k práci budou úplně jiné. Stejně tak osobní život.

Družkovka leží jen kousek od míst, kde stále platí válečný konflikt. "Strach nemám, respekt ano. Když to odlehčím, v dnešním světě vás může potkat neštěstí i při chůzi v parku na Slovensku," reaguje. Do východních končin cestoval letecky z Krakova. Po přesunu do Kyjeva putoval Šupler 900 kilometrů vlakem směrem k Doněcku.

"Satelitní městečko Družkovka se 60 tisíci obyvateli leží v demilitarizovaném pásmu severně od Doněcku. se kterým politicky v podstatě nemá nic společného. Družkovka nespadá do prorusky orientované nezávislé Doněcké oblasti, které je z pohledu Kyjeva centrem nepřátelských separatistů. Ale je se politikou podrobněji nezaobírám, do Donbassu jdu za hokejem," vysvětluje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz