Švédové zdolali Rusy, sborná jde na Kanadu. Češi hrají odpoledne

Foto: iihf.com

15. května 2018, 22:38

Jan Šimek

Hotovo. Základní skupiny mistrovství světa jsou u konce a jde se do vyřazovací části. Kodaňskou skupinu bez jediné porážky ovládli hokejisté Švédska, kteří v posledním utkání otočili duel s Ruskem. Ve čtvrtfinále si to tak rozdají s Lotyši. Ti přemohli domácí Dány a slaví postup. Sbornou čeká ostrá čtvrtfinálová bitva s Kanadou. Čeští hokejisté budou hrát čtvrtfinále s Američany v 16.15 hodin.

Švédové otočili bitvu s Rusy. Sborná vyzve Kanadu

Ruský tým se střetl se Švédskem v bitvě o první místo v tabulce kodaňské skupiny A. Rusové začali famózně. Švédové jim hned v úvodu poskytli dvěma fauly dlouhou přesilovku a sborná trestala. Gusev parádní přihrávkou zpoza branky našel číhajícího Kaprizova, který střelou bez přípravy propálil gólmana Nilssona. Švédský tým se ne a ne prosadit, ale pak to přišlo.

V početní výhodě vypustil Zibanejad jedovatou ránu z pravého úhlu a puk prošel Košečkinovi mezi betony – 1:1. Seveřané získali sebevědomí a krátce nato už vedli. Zibanejad nabral rychlost, obkroužil ruskou klec a předal puk Rakellovi, jenž zblízka napálil kotouč za záda Košečkina. Sborná srovnat nedokázala, naopak v závěru inkasovala potřetí a ve čtvrtfinále ji čeká Kanada. Švédové jdou na schůdnějšího soupeře z Lotyšska.

RUSKO – ŠVÉDSKO 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Kaprizov (N. Gusev, Dacjuk) – 30. Zibanejad (Ekman-Larsson, Nyquist), 37. Rakell (Zibanejad, Janmark), 59. Ekholm (A. Nilsson).
Rozhodčí: Gouin (Kanada), Mayer (USA) – Sormunen (Finsko), Vanoosten (Kanada).
Vyloučení: 2:7.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:29.
Nejlepší hráči: Pavel Dacjuk – Mika Zibanejad.
Diváci: 12 490.
Rusko: Košečkin – Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, N. Zajcev, J. Jakovlev, Běreglazov, Chafizullin – N. Gusev, Dacjuk, Kaprizov – Grigorenko, Anisimov, Dadonov – Bučněvič, Andronov, A. Michejev – Barabanov, Kablukov, Šalunov – Sošnikov. Trenér: Ilja Vorobjov.
Švédsko: A. Nilsson – A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, Ekholm – Rakell, Zibanejad, Janmark – Hörnqvist, Backlund, Nyquist – F. Forsberg, Kempe, Arvidsson – J. de La Rose, Jo. Larsson, Pääjärvi – Everberg, L. Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

Dánská pohádka končí, postup urvali Lotyši

V Herningu, kde se střetli Dánové s Lotyšskem, šlo o hodně. Karty byly rozdány jasně: Kdo zvítězí, ten si zajistí postup do čtvrtfinále. Na úvodní branku se nečekalo dlouho. Po necelých deseti minutách hry Indrašiš přiťukl puk Džerinšovi, jenž prostřelil Andersena. V polovině utkání mohlo být po velkém závaru před lotyšskou klecí vyrovnáno. Dánové protlačili puk za záda Merzlikinse, ale toho skvěle zastoupil bek Freibergs.

Zlínský zadák totiž fantasticky čepelí hole zastavil kotouč těsně před brankovou čárou. Výběr hostitelské země byl blízko gólu také v úvodu třetí části, ale Storm trefil jen horní tyčku lotyšské branky. Na opačné straně zazvonil na tyčku Abols. Dánové to v závěru zkusili v šesti, ale skórovat nedokázali ani jednou. Postup do čtvrtfinále jim tak unikl. Dál jdou Lotyši, kteří narazí na švédského favorita.

LOTYŠSKO – DÁNSKO 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávka: 10. Džerinš (Indrašis).
Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Kubuš (Slovensko) – Goljak (Bělorusko), Suominen (Finsko).
Vyloučení: 1:3, navíc Jensen Aabo (Dánsko) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 28:19.
Nejlepší hráči: Guntis Galvinš – Frederik Andersen.
Diváci: 10 800.
Lotyšsko: Merzlikins – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile – M. Redlihs, Džerinš, Indrašis – Abols, Balcers, Keninš – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs. Trenér: Bob Hartley.
Dánsko: Andersen – O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, Lassen, Nielsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Bjorkstrand, Nielsen, Bødker – Storm, Hardt, Regin – Nicklas Jensen, Hansen, Jensen – Christensen, Madsen, Jakobsen – Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Tabulky

Tabulky skupin A a B naleznete pod tímto odkazem.

Další program MS

Čtvrtek 17. května – čtvrtfinále
16:15 Rusko – Kanada (Royal Arena, Kodaň)
16:15 Česko – USA (Jyske Bank Boxen, Herning)
20:15 Švédsko – Lotyšsko (Royal Arena, Kodaň)
20:15 Finsko – Švýcarsko (Jyske Bank Boxen, Herning)

Sobota 19. května:
15:15 Semifinále (Royal Arena, Kodaň)
19:15 Semifinále (Royal Arena, Kodaň)

Neděle 20. května:
15:45 Utkání o 3. místo (Royal Arena, Kodaň)
20:15 Finále (Royal Arena, Kodaň)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz