Tady už nejde o hokej. Rozhodne srdce a charakter, ví Petr Čáslava

29. března 2017, 9:59

Marek Votke

Makal, aby se po těžkém střetu s Brettem Flemmingem vrátil do sestavy a stihl baráž, na kterou se Dynamo tak dlouho připravovalo. Hned v prvním zápase ale musel Petr Čáslava spolu se svým týmem zkousnout nepříjemnou prohru s Českými Budějovicemi. Motor v čele s brankářem Petrem Kváčou zvítězil v prvním barážovém klání v Pardubicích gólem osmačtyřicet sekund před koncem a na úvod si připsal do tabulky velecenné tři body.

Dynamo přečkalo play out a konečně odstartovala tolik očekávaná baráž. K prvnímu zápasu přijel do Pardubic českobudějovický Motor, který po celý zápas tlačil na svého soupeře a ukázal, že bude minimálně rovnocenným hráčem v boji o účast v příštím ročníku Tipsport extraligy.

Celkově nebyla v první třetině o šance nouze na obou stranách. Více jich ale přece jen mělo Dynamo, které nejen podle slov českobudějovického manažera vstupuje spolu s Karlovými Vary do baráže jako favorit. Skóre mohl v šestnácté minutě otevřít Nicholas Schaus, jenž si položil Petra Kváču, obkroužil prázdnou branku, ale nedokázal kotouč usměrnit za brankovou čáru. O pár sekund později měl velikou šanci Tomáš Rolinek, ale Kváča byl opět na správném místě a pomalu se rozchytával na svůj velký večer.

„Pořádně jsem se zapotil, zápas měl rozhodně větší tempo, než na které jsme byli dosud zvyklí. Přijeli jsme do Pardubic s tím, že si nesmíme nechat utéct začátek baráže, jsme nesmírně rádi, že jsme dokázali urvat tři body. Můj výkon závisel hlavně na obraně, kluci to přede mnou odehráli skvěle,“ pochvaloval si hrdina Motoru Petr Kváča.

Jeho tým se dostal do vedení, když první přesilovku ze dvou využil ve dvaatřicáté minutě Michal Chovan, jenž se z první opřel do kotouče na pravém kruhu pro vhazování a propálil Martina Růžičku. Motor i přes hodně velkých šancí Dynama dlouho držel těsné vedení. Východočeši srovnali krok až šest a čtvrt minuty před koncem, když po závaru před brankou plácl do kotouče David Tomášek a kus černé gumy proplachtil až do sítě dosud bezchybného Petra Kváči.

„Snažil jsem se ten puk v chumlu před brankou zalehnout, aby rozhodčí přerušil hru, ale nakonec se to nějak odrazilo na hůl Tomáška. Netrefil to ideálně, ale přeletělo mě to. Snažil jsem se tam dát lapačku, nevyšlo to. Škoda, ale baráž bude přesně o takových gólech,“ tuší Petr Kváča.

"Hráči si tady musejí uvědomit, že teď už nehraje tým pro ně, ale oni musí hrát pro tým."

Po Tomáškově vyrovnávací trefě vypukl v zaplněné Tipsport areně gejzír radosti a nejen ten vybičoval v závěru domácí k neskutečnému tlaku. Velikou šanci na otočení skóre měli Lukáš Nahodil s Filipem Zadinou, kteří ujížděli dva na jednoho, ale nedokázali vstřelit gól. Touha domácích otočit vývoj zápasu potom nakonec vedla k faulu a rozhodující přesilovku Motor půl minuty před jejím koncem využil.

Nejprve se snažil vyhodit kotouč ze třetiny Nicholas Schaus, trefil ovšem pouze hůl úplně volného Romana Vráblíka, který ale napálil pouze Růžičku do hrudi. Po následném vhazování Motor i nadále držel útočné pásmo a Žiga Pavlin posunul kotouč na úplně volného Luboše Roba, který z takřka nulového úhlu spolu s odrazem o tyč rozvlnil síť za Růžičkou a rozhodl tak osmačtyřicet vteřin před koncem o třech bodech pro Motor.

„Musíme si vyndat hlavu z… a konečně začít hrát pořádně. Sice jsme neodehráli špatné utkání a bojovali jsme, ale soupeř bojoval minimálně stejně, byl produktivnější a dopadlo to, jak to dopadlo. Musíme si z toho vzít ponaučení,“ řekl po zápase rozladěný Petr Čáslava.

Vzpoura prvoligistů! Motor dobyl Pardubice, Dukla otočila ve Varech »

Jedna z hlavních postav Dynama ze všech sil makala na návratu do sestavy, aby se mohla porvat o setrvání mezi elitou. Během zápasu namotivovaný Petr Čáslava pořádně sepsul Nicholase Schause za nepovedené střídání. „Spíš jsem ho jen tak povzbuzoval,“ řekl s nadsázkou po zápase. „Hráči si musí uvědomit, že teď už nehraje tým pro ně, ale oni musí hrát pro tým, jedině tak můžeme rozhodující boje zvládnout,“ nabádá své spoluhráče Čáslava.

Zkušený harcovník nastoupil k zápasu po měsíc a půl dlouhé pauze. „Už týden trénuju v plné zátěži, hlava drží, tak jsem se rozhodl nastoupit. Čekal jsem to ale lepší,“ netajil se Čáslava. Nejen před dalším zápasem, který na Dynamo čeká hned v pátek proti Jihlavě má ale jasno. „Baráž už není o hokeji, rozhodne srdce a týmový charakter.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz