Tampu jsem si přál, mám rád teplo, směje se Dominik Mašín. I na přání Lightning míří do kanadské OHL

31. července 2014, 15:20

Václav Jáchim

Český hokej trpí nedostatkem kvalitních obránců, ale mezi mladými nadějemi se několik potenciálních bojovníků pro defenzivu najde. V loňské osmnáctce zazářil Dominik Mašín, který národní tým coby kapitán dovedl k senzačnímu stříbru na mistrovství světa ve Finsku, v pražské Slavii pak vydatně zaklepal na dveře extraligové kabiny. Rodák z Městce Králové má ovšem aktuálně jiné plány, život mu naruby obrátil červnový draft. "Nečekal jsem, že budu vybrán tak brzy. Ale je to super," netají spokojenost čerstvá posila organizace Tampy Bay..

V očích zámořských skautů má Mašín velký potenciál. Platí za důrazného obránce s dobrým bruslením a čtením hry, při draftu se dočkal jako celkově 35. v pořadí. "Musím říci, že Tampu jsem si přál. Mám rád teplo, Florida je fajn," směje se. "Navíc v klubu působí jiní čeští hráči. Zatím nikoho z nich neznám osobně, jen mi psal Ondřej Palát a gratuloval. Uvidíme se v hlavním kempu," říká.

První kontakt s klubem udělal hned po akci v Philadelphii. "Zůstal jsem v Americe, Tampa organizovala kemp pro nováčky, mohl jsem to tam všechno dobře poznat. Zúčastnili se hlavně mladí hráči, nakoukli jsme do organizace a zjistili, jak to tam chodí," povídá. Při draftu ho v klubu mimo jiné uvítal generální manažer Steve Yzerman. "Udělal na mě výborný dojem. Ještě nemluvím moc dobře anglicky, což on věděl. Hovořil proto pomalu, abych rozuměl."

V Philadelphii absolvoval po výběru tradiční kolečko fotografování, rozhovorů pro média i setkání s vedením Lightning. Tehdy byl Dominikovi nablízku především český skaut klubu Antonín Routa. "Na draftu mi se všem pomohl a překládal, v kempu už jsem musel sám. V angličtině mám rezervy, potřebuju na tom zapracovat," uvědomuje se.

Brzy bude mít velkou příležitost, Mašín totiž odchází do kanadského juniorského týmu Peterborough Petes. "Draftovali mě, budu hrát Ontario Hockey League. Myslím, že si to přála i Tampa. Ale já se rozhodl jít do zámoří už před draftem. Podle mého mi to pomůže, poznám zámořský hokej, který je určitě jiný než ten evropský. Získám cenné zkušenosti, možnost hrát v Kanadě mě dlouho lákala," přiznává.

Kdyby zůstal doma, patrně by dostal prostor v extraligové Slavii. "To je asi pravda. Ale já byl fakt přesvědčen dlouho, co chci příští sezonu udělat," upozorňuje. Draft do NHL všechno podepsal. Jakmile se mladý hokejista ocitne pod křídly některého klubu, jeho zástupci chtějí mít ovečku na očích. "Teď jsem v přípravě reprezentační dvacítky, čeká nás turnaj v Montrealu. Po něm se vrátím, doma bych měl být asi deset dní. A zase vyrazím do zámoří," konstatuje.

S národním týmem zažil během uplynulé sezony velké úspěchy. Mašín byl při tom, když osmnáctka získal nejprve bronz na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi, v dubnu pak brala parta českých bojovníků stříbro z mistrovství světa. "Myslím, že nám ten úspěch pomohl i směrem k NHL. V očích skautů nás to kousek posunulo," uznává.

Výběru dělal kapitána, na partu kamarádů nikdy nezapomene. "Super zážitek! Každý měl svoji roli, kterou plnil, hráli jsme jako tým," připomíná. S některými parťáky se hned potkal v reprezentační dvacítce. Výběr trenérů Přerosta, Juříka a Trnky čeká ostrý start do sezony, na akci v Montrealu vyzvou Češi postupně Rusko, dva kanadské výběry a nakonec v přátelském klání i Američany. "Všichni se moc těšíme. S klukama jsme koukali na soupisky, budou to těžké zápasy. Ale věřím, že se s tím popereme a uděláme dobré výsledky," hlásí.

Mašín si musí zvyknout na odlišný hokej, než jaký hráli hokejisté do 18 let. "Bude rychlejší a důraznější, ve dvacítce jsou přece jen starší kluci. Ovšem měli bychom to zvládnout, máme v týmu hodně výborných hráčů." Až akce skončí, začne myslet na klubovou sezonu. "Odchod do Kanady pro mě bude hokejovou změnou, ale po osobní stránce snad až tak ne. Pocházím od Kolína, když jsem hrál na Slavii, bydlel jsem v Praze sám. Osamostatnil jsem se už dřív," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz