Těžké krůčky k tradici. Jak před 80 lety vznikala tuzemská hokejová soutěž

Foto: hcmotor.cz

Bývaly to průkopnické časy, zcela odlišné od rychlého tempa současného světa. Ve 30. letech minulého století se na našem území ještě nehrála pravidelná ligová soutěž v hokeji. Fotbalová ano, ta běžela od roku 1925. Jenže v případě borců na bruslích a s hokejkami byly proti technické podmínky, především tedy absence umělé ledové plochy, a pak také řevnivost či program předních týmů. "Všechno se změnilo až po otevření pražské Štvanici na podzim 1932, ale stejně ještě trvalo, než došlo ke vzniku skutečné hokejové soutěže," říká sportovní historik Miloslav Jenšík.

Předtím se už o mistrovský titul hrálo. Ovšem turnajovým způsobem. První duel proběhl na kluzišti pražské Slavie v lednu 1924 a zaštítil ho prezident T. G. Masaryk. "Jenže dokud nebyl umělý led, ligová soutěž se těžko plánovala. Záleželo na počasí, v některých sezonách se dalo bruslit jenom dva nebo tři týdny," upozorňuje Jenšík. 

Po vzniku stadionu na Štvanici byl hlavní problém odstraněn, domácí prostředí tam našly LTC, Slavia i Sparta, i když poslední dva kluby měly plochy také na Letné. Přední týmy zároveň absolvovaly bohatý mezinárodní program, LTC pravidelně startovalo na Spenglerově poháru a doma i v cizině hrálo divácky velmi atraktivní duely i se zámořskými soupeři. "V dobovém tisku i některých pramenech se píše, že právě LTC mělo být proti zavedení ligy. Ale bylo to jinak. Vznik soutěže záležel na rozhodnutí svazu, především se projevila určitá osobní nevraživost," zmiňuje Jenšík.

Zatímco fotbal už ligu měl, hokej stále ne. "Ale srovnávat oba sporty z tehdejších dob nejde. Fotbalisté byli profesionály, kdežto hokejisté ryzí amatéři," upozorňuje Jenšík. Ledy začaly pukat před sezonou 1935-36, kdy se rozběhly boje ve čtyřech kvalifikačních skupinách o postup do nové ligové soutěže. Uspěly týmy Vítkovic, Českých Budějovic (na snímku), Mladé Boleslavi a HC Tatry ze slovenského Popradu. Právo účasti měli domácí lídři z LTC, Sparty a Slavie, osmičku doplnil tým opavských Němců - tedy Troppauer EV.

Historicky první ročník ligové soutěže byl valnou hromadou hokejového svazu schválen v průběhu roku 1936, k rozlosování došlo 13. prosince. První zápasy se hrály 3. ledna 1937. Jelikož další dvě sezony už proběhly během dvou kalendářních let, je právě ročník 1936-37 premiérový a domácí nejvyšší soutěž tedy brzy oslaví 80. narozeniny. 

Ve zmíněné první sezoně se hrálo na sedm kol, onoho 3. ledna 1937 remizovaly Vítkovice se Spartou, České Budějovice doma porazily Mladou Boleslav a Slavia podlehla v Popradu tamnímu HC Tatry. "V Ostravě se jako první trefil vítkovický Kubečka, ale jestli šlo o historicky premiérovou branku ligové soutěže, to už asi nikdy nikdo nezjistí. Tři zápasy probíhaly v totožných časech a nelze dohledat, kdy přesně padly úvodní góly v dalších duelech," zmiňuje Miloslav Jenšík.

Ponechme tuto skutečnost stranou, důležité bylo něco jiného. "Liga se konečně rozjela, ovšem se svízelnými začátky. LTC Praha byl klubem evropské extratřídy, mnohem raději by se utkal s mezinárodně kvalitnějšími soupeři. Doma jasně dominoval, neměl soupeře. Naopak Slavia investovala velké peníze do dvou Kanaďanů, došly jí prostředky a po sezoně sestoupila. Ani Troppauer EV už nebyl, co býval," říká Jenšík. Prvním mistrem se podle očekávání stali hokejisté LTC Praha, jediný bod ztratili se Spartou. V barvách mistra se objevili vesměs reprezentanti jako Modrý, Pušbauer, Šťovík, Troják, Maleček, Kučera, Pergl, Cetkovský, Císař nebo hrající kanadský trenér se slovenskými kořeny Mike Buckna.

Ligová soutěž byla na světě, nicméně ještě si musela počkat na klidné časy. "Zavládla obrovská euforie, do nejvyšší soutěže najednou chtěli všichni. Z osmi se počet účastníků rozrostl na čtrnáct, hrálo se ve dvou skupinách. Ale projevilo se třeba i to, že nepřálo počasí. Některé zápasy byly sehrány pozdě, nastaly komplikace." Ve finále sezony 1937-38 zvítězilo LTC nad Spartou, v další sezoně se však soutěž rozpadla a další ročník napsala až po druhé světové válce, konkrétně v sezoně 1945-46," dodává Miloslav Jenšík. I tak se ovšem jednalo o historický krok. Základní kámen byl před 80 lety položen, ligová soutěž se postupně stala vrcholem hokejového tuzemského dění...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz