Trenér Jalonen nezapomene na Prahu, před MS má šest posil z NHL

21. dubna 2015, 11:53

Václav Jáchim

Od loňského léta působí u finské reprezentace, v těchto dnech spřádá myšlenky, jak sestavit co nejsilnější výběr pro mistrovství světa. Kari Jalonen k tomu využije i posledních přípravných duelů ve Znojmě a Brně, které jsou také pro Suomi generálkou před vrcholem sezony. Zkušený kouč stráví v dubnu a květnu většinu času v České republice, kde to dobře zná. "Když jsem pracoval pro pražského Lva, vaši zemi jsem si oblíbil. Hlavně tedy Prahu," ujišťuje.

Bývalý útočník Calgary nebo Edmontonu se po skončení kariéry vypracoval mezi nejlepší trenéry Evropy. Jalonen zaujal v domácí soutěži i v ruském Nižném Novgorodu, především pak ve zmíněném Lvu. "Všechno nám tehdy zapadalo do sebe, povedlo se vytvořit skutečný tým s nádhernou chemií. Škoda, že klub musel skončit, nikdy na to nezapomenu," povídá. Od té doby má zejména k naší metropoli jiný vztah. "Když přiletím do Prahy, vím, že tam najdu spoustu hezkých míst, k nimž mám vztah. A pokaždé se těším na pivo, to je vážně výborné," usmívá se.

Finský národní tým se nyní chystá na jihu Moravy, za několik dní zahájí mistrovství světa v Ostravě. Pokud všechno půjde dobře a Jalonenův výběr zvládne čtvrtfinále, uznávaný trenér se po roční odmlce znovu postaví na střídačku v O2 areně. "To by bylo hodně zajímavé. Chceme udělat úspěch, ale nedívejme se zatím moc dopředu. Praha je ještě daleko," tvrdí s úsměvem. Jalonen vstoupil na složitou cestu, jeho předchůdci totiž sbírali úspěchy. Jmenovec Jukka Jalonen dovedl Suomi v roce 2011 k titulu mistrů světa, na dalších dvou šampionátech skončili jeho svěřenci čtvrtí. Pak na rok nastoupil Erkka Westerlund a nynější trenér Jokeritu dokázal přivézt dvě medaile - v Soči brali Finové bronz, na MS v Minsku navzdory mizerným výkonům v základní skupině nakonec stříbro. Ve finále podlehli ruské sborné.

Laťka visí vysoko, ovšem Kari Jalonen je pragmatik. Zahájil novou éru a do minulosti se nevrací. "Musíme mít výsledky, platí to neustále. V Euro Hockey Tour, v příátelských zápasech, pořád! Během sezony jsem se snažil vyzkoušet řadu hráčů, před mistrovstvím světa doplníme jádro týmu o posily NHL. Tohle byla trošku neznámá, protože dopředu nikdy nevíte, jak na tom budou hráči zdravotně, kdo z nich postoupí do play off a kdo naopak může být volný. Dny před mistrovstvím světa jsou tím pádem hektičtější," popisuje.

Aby získal patřičný přehled o ovečkách ze všech světových soutěží, rozdělil Jalonen systém pozorování hráčů i mezi kolegy. "Asistent Lauri Marjamäki pracuje v klubu, zná dokonale SM-liigu. Jere Lehtinen má zase zkušenosti z NHL, toho bylo třeba využít. V říjnu jsme spolu letěli do zámoří, připravili jsme si balíček utkání, která stálo za to vidět," upozorňuje. Podle svých slov si zakládá na komunikaci a na dostatku informací. Závěrečnou fázi přípravy zahájil Jalonen s reprezentačním výběrem na přelomu března a dubna, stejně jako ostatní mužstva nejprve v projektu Euro Hockey Challenge.

Do kempu postupně nastupovali hokejisté, jimž skončily klubové povinnosti. První se hlásili reprezentanti z evropských mužstev, nakonec zámořští krajánci. Jalonen si v průběhu sezony sestavil silnou skupinu tradičních opor, do níž patří brankář Engren, obránci Hietanen, Lepistö, Salmela, Jaakola, útočníci Immonen, Salminen, Kontiola, Pihlström, Hartikainen nebo Aaltonen. Později dorazili Osala, Wirtanen, Petrell, Joensuu, další esa měla dál dveře otevřené. "Nesmíme nic podcenit, o každém hráči dlouho uvažuju, probírám varianty sestavy po stránce individualit i charakterů. Věřím, že nám hodně pomohou i zápasy v České republice. Času moc nemáme, mistrovství světa je za dveřmi," dodává.

Po skončení základní části mají Finové k dispozici šest posil z NHL, zámořskou ligu hrají obránci Jyrki Jokipakka, Rasmus Ristolainen, útočníci Aleksander Barkov, Jussi Jokinen, Leo Komarov a Tuomo Ruutu, Hokejisté Suomi budou bezpochyby silní, většina členů týmu má doma medaile z velkých turnajů. Bronz na poslední olympiádě v Soči brali například Hietanen, Lepistö, Aaltonen, Kontiola, Pihlström, Immonen, Komarov a Ruutu. Před cestou do České republiky se Finové vytáhli proti Rusům, mistry světa doma zdolali 3:0 a 4:2.

Nominace Finska na utkání Euro Hockey Tour v České republice:

Brankáři:
Juuse Saros (Hämeenlinna), Atte Engren (Mytišči, KHL), Niko Hovinen (Malmö, Švédsko)

Obránci:
Topi Jaakola, Ville Lajunen, Atte Ohtamaa (všichni Jokerit Helsinky, KHL), Esa Lindell (Pori), Juuso Hietanen (N. Novgorod, KHL), Jyrki Jokipakka (Dallas, NHL), Sami Lepistö (Jekatěrinburg, KHL), Tuukka Mäntylä (Chabarovsk, KHL), Rasmus Ristolainen (Buffalo, NHL), Anssi Salmela (Färjestad, Švédsko).

Útočníci:
Juhamatti Aaltonen, Tommi Huhtala, Petteri Wirtanen (všichni Jokerit Helsinky, KHL), Juha-Pekka Hytönen, Ossi Louhivaara, Harri Pesonen (všichni Lausanne, Švýcarsko), Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida, NHL), Teemu Hartikainen (Ufa, KHL), Jarkko Immonen (N. No
vgorod, KHL), Leo Komarov (Toronto,NHL), Petri Kontiola (Jaroslavl, KHL), Oskar Osala (Magnitogorsk, KHL), Antti Pihlström (Ufa, KHL), Tuomo Ruutu (New Jersey, NHL).

Trenéři: Kari Jalonen, Lauri Marjmäki a Ville Peltonen

Program utkání:

Středa 22. dubna:

17:30 Česká republika - Finsko (Znojmo)

Pátek 24. dubna:

18:00 Česká republika - Finsko (Brno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz