Trenér Růžička končí: Rozhodl jsem se odstoupit, ale obvinění odmítám!

9. června 2015, 18:47

Václav Jáchim

Všechno začal před mistrovstvím světa Miroslav Palaščák, pak se přidali další rodiče mladých hráčů. Podle jejich výpovědí nabízeli Vladimír Růžička a jeho kamarád Jiří Mouček možnost pokračovat v kariéře na Slavii či jinde za poskytnutí finančních prostředků. Kauza se dnes posunula do další fáze, prezident svazu Tomáš Král v návaznosti na nové informace svolal mimořádné zasedání výkonného výboru svazu, aby posoudil situaci s ohledem na pozici kouče národního týmu. Ale ten už ve čtvrtek rozhodovat nemusí. Růžička totiž z funkce odstoupil!

Stalo se tak ve středu v podvečer, v prohlášení informoval Vít Kučera, právní zástupce Vladimíra Růžičky. "S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva. Prezidenta Českého svazu ledního hokeje jsem o svém rozhodnutí již informoval," uvedl Růžiučka ve zmíněné zprávě.

Kouč dvojnásobných mistrů odmítá veškerá podezření a spekulace o tom, že by se s kamarádem Moučkem chtěli obohatit o finance od rodičů mladých hokejistů. "Zdůrazňuji, že jsem se nikdy nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména," připomíná.

Nicméně sám přistoupil k odstoupení z funkce, do níž se vrátil po loňských olympijských hráč v Soči, kdy skončil Alois Hadamczik. Růžička tehdy převzal národní tým a vedl ho na mistrovství světa v Minsku, letos v únoru pak podepsal s hokejovým svazem novou smlouvu až do šampionátu 2016 v Rusku. "Rozhodl jsem se, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji," potvrzuje Růžička.

Podle svých slov je připraven bránit se proti veškerým spekulacím a pochybnostem. "Odstoupením získám čas na obranu proti všem lživým nařčením, která se v poslední době objevila, a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy," doplňuje.

Vladimír Růžička vedl národní tým ve třech etapách. Poprvé s ním po úmrtí Ivana Hlinky postoupil do semifinále Světového poháru 2004 a na následném mistrovství světa ve Vídni získal zlatou medaili. Další období zakončil také triumfem na šampionátu, v roce 2010 brali Češi zlato v německém Kolíně nad Rýnem. Nyní se loučí za smutných okolností, jen po 15 měsících od třetího nástupu do funkce. Kapitán olympijských vítězů je rovněž trenérem extraligového nováčka z Chomutova, s vedením klubu nedávno podepsal desetiletý kontrakt.

Kdo bude novým trenérem národního mužstva, to momentálně samozřejmě není jasné. Vedení hokejového svazu bude na situaci reagovat, ovšem většina potenciálních kandidátů je pod smlouvou v klubech. V úvahu by mohli přicházet Radim Rulík, Jiří Kalous, Josef Jandač, Rostislav Vlach. Volný je Vladimír Vůjtek, který skončil angažmá u slovenské reprezentace. Národní tým v návaznosti na odstoupení Růžičky každopádně čekají nečekané změny...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz