Trenér Vůjtek už nevěřil, ale teď se dočkal. Nabídka mě potěšila, netají

Foto: hn.online.sk

18. června 2015, 17:30

Václav Jáchim

Je to zajímavý příběh. Ačkoli byl na vrcholu a sbíral úspěchy, česká reprezentace ho míjela. Vladimír Vůjtek byl minimálně dvakrát hodně blízko, v roce 2005 už málem přijímal gratulace, jenže nakonec dostal přednost Alois Hadamczik. Zkušený bard z Klimkovi pak už nedoufal, že se ještě někdy dočká. Ale stalo se. Vinou okolností, jež vedly k odstoupení Vladimíra Růžičky, se bleskově hledal nový vládce střídačky elitního výběru. A vybrán byl právě Vůjtek!

Tenhle kouč umí. Mnozí sice upozorňují na jeho vyšší věk, nicméně úspěchy mu nikdo neupře. S Jaroslavlí vyhrál dvakrát ruskou ligu, jako jediný Čech je v Síni slávy ruského hokeje. Slovenskou reprezentaci dovedl do finále mistrovství světa 2012, za řekou Moravou byl tehdy spasitelem. Když po finále v Helsinkách dostal otázku na český národní tým, pokrčil rameny. "Vyloženě jsem na ni nikdy nemyslel, zajímala mě vždycky práce v klubu. Kdo by nechtěl vést národní tým, jenže nabídka nikdy nepřišla," poznamenal trochu smutně.

Na dotaz, co kdyby se možnost za rok nebo za dva objevila, se jen pousmál: "To už budu zasloužilý důchodce." Pravda, ale do budoucnosti nikdo nevidí. Teď je z Vůjtka nástupce Růžičky. Oficiálně bude jmenován až v srpnu, do 10. července ovšem má připravit koncepci činnosti u výběru a hlavně složení realizačního týmu. Výkonný výbor ukázal na něj. "Nezastírám, nabídka mě potěšila. Chuť trénovat pořád mám. Vůbec jsem s tím nepočítal, protože u týmu byl Vladimír Růžička. Pak se stala ta patálie. Kdyby Vláďa neodstoupil, všechno by zůstalo při starém," říká.

Vůjtek byl jedním z hlavních kandidátů, tedy podle obecných spekulací. "Nechával jsem tomu volný průběh," hlásí. Konkrétní informaci dostal až dnes, po jednání výkonného výboru svazu. "Když mi pan Král zavolal, odpověděl jsem, že zájem mám. Vést národní mužstvo je přece velká čest," reaguje. Záhy byl skutečně vybrán, teď se v něm tudíž mísí pocity radosti a myšlenky k dalším krokům. "Je to velmi čerstvé. Musím si všechno nechat projít hlavou. S panem Králem jsme se dohodli, že si po 10. červenci sedneme, že připravím návrh na složení realizačního týmu," připomíná.

Zásadní budou hlavně další trenérské pozice. Dosud měl hlavní kouč dva asistenty, tahle praxe patrně zůstane zachována. K tomu trenér brankářů, videokouč, další role. Koho si Vůjtek vybere za nejbližší kolegy, to zatím logicky nechce specifikovat. "Je možné, že by to mohl být některý trenér, co pracuje v extraligovém klubu," připouští. "Ale teď fakt nevím, je moc brzy," omlouvá se. Zase tedy bude prostor pro spekulace a odhady. Mohl by do trenérského štábu zamířit třeba někdo z tria Josef Jandač, Jiří Kalous, Radim Rulík? Nebo někdo jiný? Uvidíme.

Řešit se také bude detailní program národního mužstva. V srpnu měl být původně letní kemp pro mladé hráče. "Vím o tom, ale teď nejsem schopen říci, jak to bude. Takové soustředění má své opodstatnění, ovšem nepředbíhejme," reaguje. Vůjtek až do letního mistrovství světa vedl slovenský národní tým, logicky sledoval především slovenské hokejisty. "Ty české také, i když ne nijak podrobně. Mám obecný přehled o extralize, KHL, NHL. Také jsme několikrát hráli proti českému mužstvu - na loňské olympiádě, v Minsku i letos dvakrát v Jihlavě," doplňuje.

Další dny budou pro zkušeného trenéra pestré. Vůjtek se naplno pustí do výběru spolupracovníků, začne myslet na možná největší výzvu trenérské kariéry. "Samozřejmě mě těší, že jsem byl osloven. Nejstarší vnučka měla tento týden osmnácté narozeniny, v pátek se sejde celá naše rodina, abychom to oslavili. Tak máme o důvod navíc," kvituje. Vůjtkův nástup k reprezentaci bude mít ohlas třeba také v Rusku, kde je Vůjtek jasně nejuznávanějším českým koučem. "Zatím mi nikdo negratuloval, ale já také ještě nesundal telefon od ucha," usmívá se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz