Trest za zpronevěru? 400 tisíc! Když Růžička nezaplatí, půjde do vězení

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

27. září 2016, 12:53

Adam Bagar

Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal kouče Vladimíra Růžičku peněžitým trestem ve výši 400 tisíc korun za zpronevěru půl milionu korun! Pokud současný chomutovský sportovní manažer a hlavní trenér částku nezaplatí, půjde na 16 měsíců do vězení. Rozhodnutí soudu není pravomocné a obě strany se mohou odvolat. Růžičkovi hrozilo až pět let za mřížemi, případně zákaz činnosti.

V úterý 27. září pokračoval pražský soud v projednávání kauzy trenéra Vladimíra Růžičky, který čelí obžalobě ze zpronevěry. Třiapadesátiletý hokejový kouč měl na jaře 2012 a následně v květnu 2013 převzít na zimním stadionu v Edenu sponzorský dar od podnikatele Miroslava Palaščáka, jednalo se pokaždé o částku 250 tisíc korun.

Vladimír Růžička peníze klubu nepředal, stalo se tak až v listopadu 2014 na výslovnou žádost Palaščáka, a to ze soukromého účtu své manželky. Bývalý reprezentační trenér připouští, že peníze přijal, ale do klubového účetnictví se podle něj nedostaly proto, že Miroslav Palaščák měl ještě dodat potřebné dokumenty, které nedodal.

Státní zástupkyně pro trenéra Růžičku navrhovala podmíněný osmnáctiměsíční trest s tříletou zkušební dobou a peněžitý trest 500 tisíc korun, Růžičkovi advokáti naopak zproštění viny. Dle nich totiž skutek nebyl trestným činem. Růžička nakonec vyvázl s finanční pokutou ve výši 400 tisíc korun, rozhodnutí soudu zatím není pravomocné.

"Soud má za to, že postačí uložení samostatného peněžitého trestu. Není žádného důvodu ukládat trest exemplární," řekl ČTK k rozsudku soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Tome Frankič s tím, že polehčující okolností byla pro Vladimíra Růžičku dosavadní bezúhonnost a to, že Miroslav Palaščák dostal své peníze nakonec zpátky.

Také hokejová Slavia po Růžičkovi nárokuje náhradu škody ve výši půl milionu korun, ovšem podle soudce Frankiče poškozená být nemůže, jelikož peníze nikdy nepřešly do vlastnictví klubu vzhledem k tomu, že nikdy nebyla uzavřena platná darovací smlouva. Soud tak vedení pražského klubu odkázal do občanskoprávního řízení.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz