Třetí český postup v CHL: Vítkovice znovu zdolaly Grodno a jsou v klidu

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Páteční program hokejové Ligy mistrů nabídl českému fanouškovi jediný duel. Pro Vítkovice byl ale velmi důležitý – jakákoli výhra nad Grodnem by jim totiž vynesla postup do další fáze. Favorit na domácí půdě nezklamal a běloruského soka porazil 3:1, když soupeř snižoval až dvě minuty před koncem. V prestižní soutěži tak bude pokračovat už třetí zástupce naší země!

Klíčový duel si v ostravské aréně nenechalo ujít solidních 3748 diváků včetně početného kotle hostů, všichni ale 34 minut marně čekali na gól. Hlavním problémem domácích byl běloruský gólman Maxim Samankov. Před koncem druhé třetiny však  jeho kouzlo odčaroval Petr Strapáč, který proměnil Kucserovu přihrávku v uklidňující první branku.

To hlavní si český účastník nechal na start třetí části. Za Samankova záda totiž dostal během pouhých dvou minut hned tři kotouče! Vítkovicím přiliš nemuselo vadit ani to, že Kolouchovu trefu rozhodčí neuznali, neboť proti zásahům Rostislava Olesze a Romana Szturce nemohli namítat nic. Vítkovičtí hokejisté tak na konci v poklidu kontrolovali postup do play off. Brankář Pavel Kantor se už už radoval, že i napodruhé všechny střelce Grodna vymaže, jenže marně – v čase 57:40 prolomil jeho neprůstřelnost z přesilovky Pavel Bojarčuk.

Díky druhé výhře nad outsiderem skupiny, na jehož lavičce stojí český kouč Miloš Holaň, si Moravané zajistili postup ještě před posledním utkáním. Se šesti body dotáhli Adler Mannheim, na jehož ledě se představí hned v sobotu a zabojují o první příčku. Německému protivníkovi budou chtít oplatit domácí porážku 1:2.

Také zbývající čtyři střetnutí pátečního programu nabídla vítězství domácích týmů. Vůbec první výhru francouzského celku v krátké historii obnovené Ligy mistrů zaznamenali hokejisté Grenoblu, kteří porazili Espoo 2:1. Výsledek ale stačil k postupu Finům.

Do dalších tří bitev se zapojila švýcarská mužstva. Také Fribourgu byl triumf 4:3 nad obhajujícím mistrem z Luleå málo platný, zatímco Curych díky výhře 3:2 nad Eisbären Berlín zůstal stoprocentní. Naopak Zug stále na body čeká a po porážce 3:5 s Djurgårdenem je jasné, že dál nepůjde. Mimochodem – postup slaví všech osm švédských účastníků soutěže.

Páteční utkání českého klubu v Lize mistrů

HC VÍTKOVICE STEEL – HK NĚMAN GRODNO 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 35. Strapáč (Kucsera), 43. Olesz (Strapáč, Zdráhal), 45. Szturc (Štencel, Strapáč) – 58. Bojarčuk (Lisičkin, Božko).
Rozhodčí: Hradil (ČR), Daniel Konc (Slovensko) – Lederer, Tošenovjan (oba ČR).
Vyloučení: 5:8.
Využití: 1:1.
Diváci: 3748.
Vítkovice: Kantor – Kudělka, Štencel, Štich, Sloboda, Čerešňák, Pastor, L. Kovář – Szturc, Strapáč, Olesz – J. Káňa, Balán, Vandas – Kucsera, Burger, Zdráhal – Húževka, Kolouch, Hlinka – Tomi. Trenéři: Svozil a Petr.
Grodno: Samankov – Seman, Koršunov, Jakimovič, Kaznaděj, Bogolejša, Čerevač, Kamenkov, Kopylec – Chovan, Mikulík, Skladaný – Lastoveckij, Lisičkin, Bojarčuk – Menťuk, Stěpanov, Božko – A. Maljavko, Kucevič, S. Maljavko. Trenér: Holaň.

Páteční utkání dalších klubů v Lize mistrů

Grenoble Brûleurs de Loups – Espoo Blues 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
10. Tartari (Baylacq, Kalus), 25. Bisaillon (Chouinard, Thinel) – 3. Rantakari (Makkonen).

Fribourg-Gottéron –  Luleå Hockey 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
9. Salminen (Rathgeb), 28. Bykov, 40. Sprunger, 47. Pouliot – 5. Sandström (Oskarsson, Harju), 35. Micflikier (Rajala, Sandstrom), 45. Cehlárik.

ZSC Lions – Eisbären Berlin 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
10. Herzog (Shannon, Seger), 23. Shannon (Cunti), 27. Blindenbacher (Nilsson, Cunti) – 4. Tallackson, 55. Talbot (Mueller).

Djurgårdens IF – EV Zug 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
5. Rundqvist (Hultström), 7. Ollas-Mattsson (Ljungh), 21. Ljungh (Press), 27. Fälström (Sörensen), 60. Eriksson (Sörensen) – 6. Immonen (Bouchard), 15. Sondell (Bouchard), 28. Martschini.

Zbývající program českých klubů v Lize mistrů

Sobota 5. září:
15:00 Skellefteå AIK – Bílí Tygři Liberec
15:30 HC Sparta Praha – Servette Ženeva
18:00 HC Oceláři Třinec – KalPa Kuopio
19:30 Adler Mannheim – HC VÍTKOVICE STEEL
19:45 HC Davos – HC Dynamo Pardubice

Neděle 6. září:
15:30 HC VERVA Litvínov – Espoo Blues

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz