<

Tři bráchové v útoku. Jašek: Máme nejlepší partu, co kdy v Třinci byla

Foto: Karel Švec, cslh.cz

S nevídanou lehkostí sfoukli junioři Třince první dva soupeře na finálovém turnaji DHL extraligy v Litoměřicích. Po Plzni nadělili nečekaný debakl 9:2 vítězům základní části z pražské Sparty. Oceláři mají v týmu plno útočných nadějí a jestli je na někoho vyloženě radost se dívat, je to útok bratrů Kovařčíků s Lukášem Jaškem. Účast v pátečním finále už mají jistou, dotáhnou Třinec až na vrchol?

Buďme konkrétní – ve dvou zápasech si členové druhého útoku připsali dohromady neskutečných 19 kanadských bodů! Jejich řádění odnesla hlavně Sparta, která měla po výsledku 9:2 hlavy hodně dole. Nebylo se čemu divit.

„Věřili jsme si na ni. Když jsme s ní hráli poslední zápas v Třinci, skončilo to 2:5, ale myslím, že jsme byli lepší,“ vrací se Lukáš Jašek k souboji ze základní části. Litoměřická kanonáda teď překvapila všechny zúčastněné. „Že to dopadne takhle, to jsme asi nečekali. Ne že by to vypustili, ale když jsme jim odskočili, asi už to měli v hlavách. Jakmile o tolik prohráváte, už víte, že s tím nic neuděláte.“

„Neřekl bych, že by se na mě někdo spoléhal. Ale je pravda, že se ode mě asi očekává, abych rozhodoval zápasy.“

Jestliže role favorita na titul patřila před turnajem právě sparťanům, teď se dost rázným způsobem přesunula na hokejky Ocelářů. To ale hráči pochopitelně nikdy nepřiznají, aby neurazili hokejové štěstí. „Těžko říct. Myslím, že před turnajem jsme nebyli favorité. Máme jasné finále a ještě předtím nás čeká zápas s Vítkovicemi, který nevypustíme. Půjdeme do něj naplno,“ ujišťuje třinecká puška.

Karty pro čtvrteční ocelářské derby jsou rozdané jasně. Jeden tým už nemůže ztratit místenku do finále, druhý ji už naopak stoprocentně nezíská. Vítkovicím se zatím na turnaji nedaří, nezískaly ani bod a musí se chystat na bitvu o bronz. „Těšíme se na ten zápas, je to přece jenom derby. Trenér ve Vítkovicích hrál, takže určitě něco vypíše,“ culí se Jašek. Hlavním koučem třinecké juniorky je totiž Václav Varaďa, který v Ostravě před 24 lety poprvé ochutnal extraligu a vrátil se tam i během výluky NHL v sezoně 2004/05. Od roku 2010 už ale bojuje za červeno-bílé barvy.

Když se teď zeptáte na nejlepší formaci finálového turnaje, každý vám vyjmenuje právě údernou třineckou trojku. Lukáš Jašek, kterého loni draftoval Vancouver v šestém kole, válí mezi bratry Kovařčíkovými.

„S Míšou Kovařčíkem jsem hrál celou sezonu v juniorce a potom jsme spolu nastupovali i v áčku. Rozumíme si i mimo led, jsme skoro bratři,“ směje se Jašek. To už jsou tedy bráchové tři... „Ondra nám teďka pomohl z Frýdku-Místku. Perfektně k nám zapadl, zatím nám to spolu jde. Snad to tak vydrží až do konce,“ přeje si. Oba jeho parťáci hokejově vyrůstali v Novém Jičíně, ale pak dostali možnost rozvíjet svůj talent ve špičkových podmínkách v Třinci.

Lukáš Jašek je z téhle trojky nejmladší, nicméně je to právě on, kdo poutá hlavní pozornost. „Neřekl bych, že by se na mě někdo spoléhal. Ale je pravda, že se ode mě asi očekává, abych rozhodoval zápasy. Snažím se dělat maximum pro tým a jsem rád, že mi to tam taky někdy spadne,“ říká skromně a vyzdvihuje přednosti, které zatím Oceláře táhnou vzhůru. „Hrajeme jako tým, a ne jako jednotlivci. Máme asi nejlepší partu, co tady v Třinci kdy byla. Tím to podle mě je,“ hlásí jednoznačně.

„Asi pro nás bylo lepší, že jsme taky prohráli nějaký zápas. Nejde pořád jen vyhrávat.“

Přitom nechybělo až tak moc a Varaďova parta nemusela v Litoměřicích vůbec hrát. Absolvovala ze všech nejdelší play off, ve čtvrtfinále jí totiž kladl velký odpor nováček z Hradce Králové! Mountfield sice v sérii prohrával 0:2, ale na domácím ledě vyrovnal a rozhodnout muselo až páté utkání.

„Asi pro nás bylo lepší, že jsme taky prohráli nějaký zápas. Protože nejde pořád jen vyhrávat. Řekl bych, že nás to víc připravilo na tyhle zápasy,“ přemýšlí Jašek. Rázně však odmítá, že by Třinec po dvou výhrách soupeře podcenil. „To určitě ne. Jeli jsme do Hradce o den dřív, připravovali jsme se stejně jako u nás. Bohužel jsme prohráli první zápas a druhý v nájezdech, byla to i smůla. Ale před rozhodujícím jsme si řekli, že je to poslední zápas ve staré Werk aréně, takže jsme ho chtěli vyhrát i za to,“ vypráví. Nakonec šlo o dokonalou rozlučku – Hradec sice do půlky zápasu držel nejtěsnější manko, ale pak ho Oceláři zválcovali 11:2.

Teď udělali další dva kroky k tomu, aby si mohli v pátek sáhnout na mistrovský pohár. Ve finále je čeká vítěz souboje Sparty s Plzní. „Mezi nimi asi není favorit, možná Sparta, když byla první v tabulce. Ale tohle už je o něčem jiném. Nám je úplně jedno, s kým budeme hrát, věříme si na oba dva,“ dodává bojovně Lukáš Jašek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz