Třinec, nebo Litvínov? Jeden z finalistů přepíše historii

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Třinecký Zbyněk Irgl může po těžké nemoci dobýt extraligový titul. Spadeno na něj má i litvínovský Martin Ručinský, který tým táhne i ve 44 letech. Boj o Masarykův pohár prokládají neobyčejné příběhy. Osobní, ale i klubové.

Litvínov dosud ještě nikdy nevyhrál domácí titul, teď mu k tomu chybí jediné vítězství.

Třinec se může stát prvním týmem, který ve finále extraligy zvrátí kritický stav 1:3 na zápasy.

Je patrné, které mužstvo má k naplnění cíle blíže. Fanoušci Litvínova už by zkrátka mohli opatrně plánovat mistrovské oslavy. Představa, že by jejich oblíbenci mohli třikrát v řadě padnout, je obtížná už při pohledu na výkony Pavla Francouze. První brankář Vervy dominoval v základní části a dominuje i ve vyřazovacích bojích. Oceláři jsou před ním takřka bezradní. Francouz ve čtyřech finálových duelech pustil pouhé čtyři góly a úspěšnost zákroků vyšponoval přes neuvěřitelných 97 procent.

Nejlepší kanonýr Slezanů Erik Hrňa se ve finále ještě neprosadil, přestože vypálil 16krát. Celý třinecký tým pak vyslal skoro 150 střel, o třetinu víc než protivník. „Asi musíme pálit ještě víc a ten puk do branky procpat,“ krčí rameny Hrňa. „Musíme ještě více chodit do brány, hrát ještě tvrději.“

Pokud Oceláři neposunou své limity, nejspíš skončí. Z Litvínova totiž sála obrovská síla a stabilita. Žlutočerní zatím v play-off prohráli jen třikrát, jsou výborní ve vlastních i cizích přesilovkách a silné individuality mají i v poli. Petružálek, Ručinský, Hanzl či Hübl dokážou velké věci.

A už v neděli v Třinci můžou pozvednout nad hlavu Masarykův pohár. „Chceme sérii ukončit, aby to bylo za námi. Ale bude to hrozně těžký, protože oni už nemají kam couvnout. Dají do toho úplně všechno. Záleží na nás, jak se k tomu postavíme,“ říká bek Jiří Gula, který rozhodl čtvrté finále.

Podobnou krizi už Oceláři zažili

Je s podivem, že Třinečtí v Litvínově jednou vyhráli, i když za oba zápasy skórovali jedinkrát. Doma se musejí polepšit. „Na jeden gól se dá vítězit jen těžko a na nula gólů vůbec,“ připomíná zadák Rostislav Klesla. „Je to hodně vyrovnané, rozhoduje první branka. My najdeme recept a doma to zvládneme.“

Víra neopustila ani asistenta trenéra Václava Varaďu: „Necháme tam všechno a věřím, že se do Litvínova ještě vrátíme.“

… A pak ještě jednou do Třince, dokonat finálové povstání. Že to nebude ani trochu jednoduché, dokládají i fakta. Ještě žádnému klubu v historii extraligy se nepovedlo otočit finálovou sérii za alarmujícího stavu 1:3 na zápasy. Nejblíže byly Pardubice, které v roce 2003 odvrátily dva mečboly Slavie. Sedmé utkání finále ale prohrály 0:1.

Bude za Třinec v pátém finále chytat Hrubec (na fotce), nebo Hamerlík?

Bude za Třinec v pátém finále chytat Hrubec (na fotce), nebo Hamerlík? | Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Ocelářům může pomoct vlastní zkušenost. Před čtyřmi se jim za nepříznivého stavu 1:3 povedlo proti Slavii obrátit semifinálovou sérii. „Nakonec jsme to otočili a udělali titul,“ říká pamětník Hrňa. Rozdíl je v tom, že Pražané tehdy nebyli zdaleka tak silní jako současný Litvínov. Do vyřazovacích bojů proklouzli až z předkola, ve kterém se přetahovali s Karlovými Vary.

Bitva ovšem ještě neskončila a trenéři Třince musejí před pátým kláním udělat jedno těžké rozhodnutí. Bude Vervě čelit první gólman Šimon Hrubec, jenž prohrál oba domácí zápasy, nebo jeho náhradník Peter Hamerlík, který má ve finále podstatně vyšší úspěšnost?

A bude některý z nich lepší než Francouz? Pokud ne, extraligový ročník 19. dubna skončí. A Litvínov utne desítky let čekání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz