VIDEO: Piráti vyřadili Kometu, Třinec si vynutil pátý zápas. Vary do baráže

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

11. března 2016, 19:49

Adam Bagar

Elitní tuzemská soutěž měla na programu čtvrtá utkání předkola Česká pojišťovna play off, v nich na domácím ledě odvraceli hrozbu vyřazení hokejisté Třince a Brna. Oceláři však svou úlohu po dalším dramatickém průběhu zvládli, zvítězili po trefě Denise Kindla 4:3 a vynutili si rozhodující páté klání, které se odehraje v neděli na zlínském ledě. Naopak Kometa padla a se sezonou se loučí, výhru 4:3 a postup do čtvrtifnále vystřelil Pirátům Roman Červenka.

Třinec žije! Drama pod Javorovým rozsekl Rytíř Kindl

To bylo drama! Hokejisté Třince a Zlína svedli další mimořádně vyrovnanou bitvu, v níž se skóre neustále přelévalo z jedné strany na druhou. Oceláři museli vyhrát a hned dvakrát se ve čtvrtém zápase ocitli v nelehké situaci, když rychle prohrávali 0:1 a v závěru prostřední části 2:3. Loňský finalista však situaci ustál a sedm minut před třetí sirénou dokonal obrat, když se v extralize premiérově prosadila kladenská posila Denis Kindl. Oceláři odvrátili konec sezony a vynutili si rozhodující pátý duel na zlínském ledě. I díky třem bodům střelce dvou gólů Jiřího Polanského.

René Mucha (trenér Třince): „Série od začátku napovídala k tomu, že to skončí pátým zápasem. Tam se rozhodne. Repe s Kindlem přinesli do týmu oživení, je dobře, že když jsme nuceni doplnit sestavu, tak ti hráči jsou platní. Ohledně startu Zbyňka Irgla momentálně nemohu říct nic, uvidíme v sobotu nebo v neděli ráno.“

Rostislav Vlach (trenér Zlína): „Opět se budu opakovat. Byl to velmi vyrovnaný zápas, tentokrát se šťastným koncem pro Třinec. Rozhodující páté utkání budou rozhodovat maličkosti a kousek štěstí.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – PSG ZLÍN 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Kopecký (Nosek, M. Doudera), 17. Polanský (Adamský, Kanko), 39. Polanský (Adamský), 53. Kindl (Hrabal, Polanský) – 9. Kotvan (Čachotský, Vlach), 22. Fořt (Okál, Žižka), 38. Maruna (Kubiš, Ondráček).
Rozhodčí: Hejduk, Hodek – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:33.
Diváci: 4753.
Nejlepší hráči: Jiří Polanský – Oldrich Kotvan.
Stav série: 2:2.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Jank, Nosek, Repe, Hrabal, M. Doudera, Slovák – Dravecký, Kopecký, Tybor – Svačina, Pechanec, Kanko – Adamský, Polanský, Kindl – Matuš, Plíhal, Rákos. Trenéři: Dopita a Mucha.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Kotvan, Žižka, Matějíček, Řezníček, Urbanec – Říčka, Holík, Bukarts – Veselý, Vlach, Okál – Čech, Fořt, Čachotský – Kubiš, Maruna, Ondráček. Trenéři: Vlach a Jurík.

Brnu končí sezona, Piráty poslal do čtvrtfinále Červenka

První krok ze tří Brno za nepříznivého stavu 0:2 zvládlo, teď potřebovalo proti Pirátům urvat druhý triumf. Růžičkův tým ale začal velmi aktivně a v prvním dějství šel dvakrát do vedení. Kometa pokaždé našla odpověď a když se situace opakovala i na startu třetího dějství, zdálo se, že o vítězi rozhodne až prodloužení či nájezdy. Závěrečné minuty ale přinesly neuvěřitelné drama. Nejdříve zazdil trestné střílení hostující Michal Vondrka, vzápětí měl stejnou možnost brněnský Adam Raška a za dalších 77 sekund už Piráti rozhodli zásluhou střelce Romana Červenky. Zatímco hosté slavili historický postup do čtvrtfinále, domácí se trpce loučili s fanoušky, kteří ani tentokrát nevyprodali arénu.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Chomutov hrál aktivněji, jak jsme také čekali. Problém byl, že jsme museli celou dobu dotahovat. Před první přestávkou jsme sice dali gól do šatny, poté ale přišel útlum. Až v poslední části jsme zvedli sebe i diváky. Ve čtvrtek nám dvojnásobné přesilovky pomohly, tentokrát ne a nedokázali jsme odskočit. Série byla velmi vyrovnaná a kvalitní. Zklamání je na naší straně veliké, zároveň chci poděkovat fanouškům za jejich podporu. Play off pro nás bylo už posledních čtrnáct zápasů, teď jsme to ale nezvládli.“

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Zápas se pro nás vyvíjel lépe než ve třetím utkání. Byli jsme aktivní, měli jsme dobrý pohyb. V tomto vyrovnaném zápase rozhodla neproměněná přesilovka Brna pět na tři. V závěru jsme už Kometu nepustili k nám do pásma. Musím poděkovat hráčům za výkon. Brno má kvalitní tým a vážím si toho, že jsme ho dokázali porazit.“

HC KOMETA BRNO – PIRÁTI CHOMUTOV 3:4 (2:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Čermák (H. Zohorna, Ostřížek), 19. Dostálek (Malec, Raška), 43. Dočekal (Kováčik, Hruška) – 7. Chrpa (Račuk, Kaše), 17. Červenka (Rutta), 26. Květoň, 56. Červenka (Vondrka, Růžička).
Rozhodčí: Čech, Šindler – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 38:32.
Diváci: 7612.
Nejlepší hráči: Martin Dočekal – Roman Červenka.
Konečný stav série: 1:3.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kozák, Kaberle, Hanzlík, Kováčik, Malec, Trška, Kuboš – Ostřížek, Čermák, H. Zohorna – Káňa, J. Hruška, Špirko – Dočekal, Raška, Dostálek – R. Zohorna, Koreis, Mrázek. Trenéři: Zábranský, Pokorný a Pešout.
Piráti Chomutov: Kristan (55. na nájezd Strmeň) – Skinner, Rutta, Tejnor, Valach, Pereťjagin, Harant, Šidlík – Vondrka, Růžička, Červenka – Sklenář, Kämpf, D. Květoň – Hřebejk, Dušek, Ölvecký – Račuk, Kaše, Chrpa. Trenéři: Růžička, Kopřiva a Šťastný.

Skupina o udržení:

Jako přes kopírák, Litvínov tentokrát spasil Martynek

Bez několika hráčů základní sestavy a s bekem Tomášem Pastorem ve čtvrté útočné formaci se představily Vítkovice na litvínovském ledě, kde v jedenácté minutě smazaly jednobrankové manko. Pak se ale činili oba mladí gólmani. Na jedné straně Michael Petrásek, na druhé Patrik Bartošák. Ti už do závěrečné sirény nepustili za svá záda jediný kotouč a podobně jako v 52. kole se šlo za stavu 1:1 do prodloužení. To rozsekl už po 79 sekundách krásnou individuální akcí Rostislav Martynek. Ostravané si tak na definitivu záchrany mezi tuzemskou elitou ještě musejí počkat.

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Byl to prakticky stejný zápas jako před týdnem, ale v něčem byla ta utkání přece jen jiná. Měli jsme oproti minulému zápasu více střel. 33 zásahů měl gólman, 20 nám zblokovali a 11 jsme dali mimo, takže když to spočítáte dohromady, je to slušné penzum zakončení. Vítkovice mají výborného gólmana, který je podržel. Potom, když jsme usilovali o výhru v základním čase, měl soupeř šance, přečíslení, a mohl nás potrestat. Jsme proto rádi, že jsme získali aspoň dva body.“

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): „Stejný den, stejný hotel, stejný autobus, stejný zápas, stejný výsledek. Podobně jako minulý pátek. Ale teď vážně. Z defenzívní strany to byl od nás bojovný výkon, hráčům nelze upřít snahu. Litvínov byl v zápase lepší, ale měli jsme tam dvě situace dva na jednoho. V posledních třech utkáních jsme takových šancí měli asi šest, a z toho musíme aspoň jednou dát gól. Nechci počítat, jak jsme na tom se záchranou. Dokud to nebude matematicky jisté, tak zachránění nejsme.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC VÍTKOVICE STEEL 2:1 v prodloužení (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Pavelka (Hanzl, Duda), 62. Martynek (Hořava) – 11. Hlinka (Štencel, Kafka).
Rozhodčí: Hribik, Horák – Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:23.
Diváci: 4289.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo, Chaloupka, Černý – Lukeš, Hübl, Gerhát – Hořava, Hanzl, Martynek – Trávníček, Reichel, Duda – Piroš, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.
HC VÍTKOVICE STEEL: Bartošák – Kovář, Čerešňák, Klok, Sloboda, Philipp, Štencel – Kafka, Hlinka, Olesz – Kucsera, Kolouch, Strapáč – Hovorka, Balán, Zdráhal – Pastor, Maliník, Szturc. Trenéři: Svozil a Petr.

Dynamo rozhodlo v první části, Energie si zahraje baráž

Energie má za sebou náročnou čtrnáctidenní přípravu, jejíž součástí byl také kemp na Božím Daru. To vše se pochopitelně projevuje na výsledcích, naposledy Západočeši proti Vítkovicím vyslali jen devět střel a v duelu s Pardubicemi zase nezachytili začátek. Na světelné kostce svítil čas 14:24, když Petr Sýkora svou druhou brankou v utkání zvyšoval už na 3:0. Domácí ale zabrali a těšit je mohlo prolomení střelecké mizérie. Dynamu vstřelili gól po dlouhých 150 a v soutěži se trefili po 107 minutách, přesto padli posedmé v řadě a s jistotou si zahrají baráž. Zato Pardubice navýšily náskok před Vervou už na čtyři body.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „První třetina byla špatná, neměli jsme vůbec pohyb a zmatkovali jsme v systému, který jsme chtěli hrát. Pozitivní je, že jsme to nezabalili. V dalším průběhu jsme se snažili s výsledkem něco udělat a hráli jsme agresivně, před koncem jsme dokonce nastřelili tyčku. Za ty dvě třetiny musíme kluky pochválit. Potřebujeme před baráží dát naši hru dohromady a toto by mohl být pozitivní krůček, abychom si zvedli sebevědomí.“

Peter Draisaitl (trenér Pardubic): „Měli jsme výborný začátek, napadalo nám to tam. Na můj vkus jsme pak výsledek 3:0 začali až moc bránit. Viděli jsme, že to není správná cesta, Vary díky naší pasivitě mohly otočit. V tomto nás obecně tlačí bota. Při našem vedení nehrajeme suverénně a tím dostáváme soupeře zpátky do zápasu.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 2:3 (0:3, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Kůs (Sičák, M. Rohan), 47. Koblasa (Vrána) – 1. Sýkora, 5. Tomášek (Monja, Orsava), 15. Sýkora (Marcinko, Gregorc).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:23.
Diváci: 1852.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Baránek, Benák, M. Rohan, Sičák, Bičánek, J. Tomeček – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, Kůs, Bartek – Gorčík, Vachovec, Huna – Koblasa, Vrána, V. Tomeček. Trenéři: Mlejnek a Antonik.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, Havlík – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Moňa, Nahodil, Orsava – Rapáč, Tomášek, Beran – Cetkovský, Kaut, Poulíček. Trenéři: Draisaitl, Potajčuk a Král.

Tabulka skupiny o umístění TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VÍTKOVICE STEEL 54 18 6 4 26 147:151 70
2. HC Dynamo Pardubice 54 17 3 5 29 120:161 62
3. HC VERVA Litvínov 54 10 11 6 27 115:143 58
4. HC Energie Karlovy Vary 54 13 3 2 36 115:186 47

Další program předkola ČP play off TELH

Neděle 13. března – 5. zápas:

17:20 PSG Zlín – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Čtvrtfinálové série mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví, resp. Plzní a Olomoucí odstartují v pondělí 14. března. Liberec a Sparta budou hrát s vítězi předkola poprvé ve středu 16. března. Od čtvrtfinále je k postupu zapotřebí čtyř vítězství v sérii.

Další program skupiny o umístění TELH

Neděle 13. března – 3. kolo:

15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Dynamo Pardubice
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 18. března – 4. kolo:

17:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE STEEL

Neděle 20. března – 5. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice

Pátek 25. března – 6. kolo:

15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz