Trofeje Dukly zapadají prachem a na lepší časy se neblýská

Foto: hcdukla.cz

V roce 2011, poté, co ukončil kariéru Oldřich Bakus, zavládl v Dukle neklid. Nikdo totiž nemohl vědět, jak moc Jihlavu zasáhne odchod týmového lídra. Vždyť Dukla byla do té doby závislá především na produktivitě své elitní formace. S odstupem času lze konstatovat, že se Jihlava s Bakusovou absencí vypořádala více než slušně. Vždyť hned třikrát ze čtyř pokusů postoupila do prvoligového semifinále. O čtyři roky později musí tým z Vysočiny řešit podobný problém. Duklu totiž opustil Tomáš Čachotský, jehož přesunu do extraligy se fanoušci obávali již několik let. Nyní k němu skutečně došlo. Dokáže se Jihlava vyrovnat i s jeho odchodem?

Když se v roce 2008 stal jednatelem klubu Bedřich Ščerban, vytyčil si smělý cíl – vrátit Duklu do nejvyšší soutěže, kterou v minulosti hned dvanáctkrát opanovala. Naposledy před čtyřiadvaceti lety. Na svém snu začal intenzivně pracovat, zdá se ale, že je k jeho naplnění stále velmi daleko.

Sportovní výsledky navíc nejsou jediným problémem. Daleko závažnější jsou nejasnosti okolo zimního stadionu, radním města podané trestní oznámení na hospodaření klubu či kauza nespokojených rodičů mladých hokejistů. To vše Jihlavě značně komplikuje život. „Naplňování rozpočtu je složité, čemuž určité události nepomáhají. Měli jsme tu řadu kontrol a vše je medializováno. To vše jsou skutečnosti, které Duklu poškozují. Musíme se s tím ale vyrovnat. Nemyslím si, že to ustane,“ uvedl Bedřich Ščerban.

„Zůstávám optimista a věřím, že se postup do extraligy jednou podaří."

Na cestě do extraligy jsou zkrátka překážky, které nelze jen vůlí a pracovitostí překonat. Dukle stále chybí odpovídající zázemí, stále nenašla nové movité sponzory a stále nemá kádr, jenž by se mohl měřit s těmi extraligovými. „Zůstávám optimista a věřím, že se postup do extraligy jednou podaří,“ řekl před časem pro hokej.cz Ščerban. „Už při svém nástupu jsem k naplnění cíle definoval tři základní prostředky. Odpovídající stadion, odpovídající proces výchovy mládeže a dostatečný rozpočet,“ pokračoval. „Zimní stadion má zpoždění, na rekonstrukci stále čekáme. Mládež pracuje dobře, ale rozpočet je zatím pro TELH nedostačující. Přesto věříme a chceme jít nadále za cílem návratu do extraligy. Není to na sice pořadu dne, ale tento cíl budeme sledovat,“ dodal.

ČTĚTE: Celý rozhovor s Bedřichem Ščerbanem

Čím dál obtížnější naplňování rozpočtu má za následek navázání úzké spolupráce s Karlovými Vary. Když se v průběhu loňské sezony rozhodl juniorský celek Energie ukončit své působení v MHL, zamířila do Dukly početná kolonie nadějných mladíčků. Ti se osvědčili, nebyl tedy důvod, proč ve spolupráci nepokračovat. Nutno dodat, že to nejsou jen tak ledajací junioři. Vždyť Tomáš Harkabus, Jakub Flek, Tomáš Kvapil, Denis Šimek, Martin Kohout či brankář David Honzík patří k nejtalentovanějším hráčům svých ročníků.

„Naším cílem je dát dohromady mužstvo, jež bude konkurovat kandidátům na postup a držet krok s favority soutěže."

Ačkoliv jde o šikovné hokejisty, nenalezneme mezi nimi nikoho, kdo by dokázal již letos plnohodnotně nahradit Čachotského se Zemanem. Ono také prvně jmenovaného jen tak nahradit nelze, zvláště s ohledem na omezené finanční možnosti klubu. Stále tedy vyvstává otázka, jak moc se absence nejproduktivnějšího Dukláka posledních dvou sezon projeví na výkonech mužstva. Nebo lépe řečeno, na jeho výsledcích.

Semifinále by bylo úspěchem, postup do baráže pak za současné konstelace stejně překvapivý jako triumf amerických hokejistů na olympiádě v Lake Placid. „Naším cílem je dát dohromady mužstvo, jež bude konkurovat kandidátům na postup a držet krok s favority soutěže. Chtěli bychom předvádět atraktivní hokej. Mužstvo má několik nadějných mladých hráčů, kteří mají budoucnost před sebou a potřebují nasbírat zkušenosti. Pro jejich rozvoj je dobré odehrát co nejvíce kvalitních zápasů. Cílem v této chvíli je sestavit dobré mužstvo, které vytvoří v základní části co nejlepší pozici do play off,“ uzavřel pro hokej.cz šéf jihlavského hokeje.

Dokáže Dukla držet krok s favority? V Regionálním poháru na ně zatím nestačí.

Osobnost týmu – Marek Melenovský

Po odchodu Tomáše Čachotského převezme úlohu lídra týmu Marek Melenovský. Pro zkušeného forvarda se nejedná o neznámou roli. Spoléhalo se na něj v Havířově, Třinci či v Karlových Varech. V loňském play off byl velmi platný, v sérii s Chomutovem byl ale tvrdě atakován a kvůli zranění musel podstoupit operaci. Jihlava doufá, že dvojnásobný extraligový šampión žádné následky pociťovat nebude a stane se pro Jihlavu ještě užitečnějším hráčem, než tomu bylo v uplynulém ročníku.

Osmatřicetiletý centr Marek Melenovský má přezdívku Robocop. Důvod je nasnadě. V jednom z extraligových play off hrál dokonce se zlomeným žebrem!

Osmatřicetiletý centr Marek Melenovský má přezdívku Robocop. Důvod je nasnadě. V jednom z extraligových play off hrál dokonce se zlomeným žebrem! | Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Analýza 

Brankáři: 39letý Lukáš Sáblík loni hokejovou veřejnost přesvědčil, že do starého železa ještě nepatří. Ale upřímně řečeno, mezi absolutní brankářskou špičku této soutěže ho zařadit nelze. Více prostoru mezi třemi tyčemi by mohl dostat David Honzík, který je momentálně, bohužel pro Duklu, na marodce. Brankáři zapůjčenému z Karlových Varů se věštila zajímavá budoucnost, byl draftován do NHL, dokonce již ze 71. pozice, ale v posledních letech se jeho kariéra nevyvíjela zrovna správným směrem. V Jihlavě má příležitost k restartu. Využije tuto šanci? Premiéru mezi muži by si mohl v soutěžním duelu odbýt Jakub Škarek, patnáctiletý gólman, který si za Duklu zachytal již v rámci Regionálního poháru.

Obránci: V minulé sezoně se vyšvihnul mezi prvoligovou špičku slovinský mládenec Miha Štebih. Klíčovou roli v defenzivě Jihlavy bude mít pochopitelně i letos. Dalšího takto kvalitního obránce už ovšem Dukla, ke vší úctě k Jiřímu Dobrovolnému a Tomáši Kalábovi, nemá. Slušný potenciál se však ukrývá v Tomáši Kvapilovi a Denisovi Šimkovi, posilách z partnerské Energie. Dukla rovněž doufá v urychlený hokejový vývoj u Vojtěcha Zadražila a Filipa Dundáčka.

Útočníci: Po Zemanovi a Čachotském, bývalých členech elitní jihlavské formace, převezmou klíčovou pozici Michal Důras a Marek Melenovský, dva extraligou ostřílení odchovanci. Na sbírání kanadských bodů rozhodně nebudou sami. Výměnou za Adama Zemana putoval na Vysočinu Richard Diviš, který se loni v Jihlavě uvedl ve skvělém světle. Dukla vkládá naděje i do Josefa Skořepy, jemuž v Benátkách nad Jizerou nedělalo problémy pokořit hranici deseti vstřelených branek. Klíčové bude, zda dokáže Filip Seman hodit za hlavu nepovedenou sezonu a stane se opět lídrem mužstva. Tím by byl rád i Marek Prokš, hráč s extraligovým potenciálem. V týmu pokračují důrazní forvardi Malec a Kuřítko, stejně tak jako šikovný David Březina. Při výčtu ofenzivních hrozeb nesmíme zapomenout ani na mladíčky z Karlových Varů - Jakuba Fleka, Tomáše Harkabuse a Martina Kohouta. Ti byli během přípravných zápasů hodně vidět.

Klub: Jihlava se ne a ne přiblížit baráži. V předcházejících sedmi ročnících skončila dvakrát třetí, dvakrát čtvrtá a hned třikrát šestá (viz dole chronologická umístění). Sen o návratu do extraligy se tak rok co rok oddaluje. Letos vstupuje Dukla do sezony bez výrazných ambic. Má mladý kádr a až čas ukáže, čeho vlastně může dosáhnout.

Soupiska

Brankáři: Lukáš Sáblík, David Honzík, Jakub Škarek

Obránci: Miha Štebih, Jiří Dobrovolný, Tomáš Kaláb, Denis Šimek, Vojtěch Zadražil, Tomáš Kvapil, Filip Dundáček, Ondřej Šafář, Alexandr Grebenjuk

Útočníci: Michal Důras, Marek Melenovský, Richard Diviš, Marek Prokš, Josef Skořepa, Filip Seman, Tomáš Harkabus, Jakub Flek, Martin Kohout, David Březina, Ondřej Malec, Martin Kuřítko, Lukáš Anděl, Lukáš Jícha, Jiří Severa, Alexej Alexejev

Přestupy

příchody: David Honzík (Sokolov), Tomáš Kvapil (Sokolov), Ondřej Šafář (K. Vary), Martin Kohout (K. Vary), Jiří Severa (Třinec), Josef Skořepa (Benátky n/J), Jakub Flek (Sokolov), Alexandr Grebenjuk (Vsetín), Alexej Alexejev (Vsetín)

odchody: Tomáš Čachotský (Zlín), Adam Zeman (Olomouc), Roman Mikeš (M. Budějovice), Zdeněk Čáp (Hradec K.), Jakub Schejbal, Petr Šidlík (Chomutov), Aleš Jergl (Olomouc), Roman Čermák (Benátky n/J), Petr Mocek, David Rittich (Ml. Boleslav), Robin Staněk (Olomouc)

Richard Diviš.

Richard Diviš. | Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Koho sledovat? David Březina
Loňská sezona byla pro Davida Březinu v podstatě jeho první mezi muži. A vedl si obstojně. Získal patnáct bodů a dal několik důležitých branek. Zkoušku ohněm má za sebou, nyní by rád své počiny z uplynulého ročníku ještě vylepšil. Otázkou však je, jak se dokáže popasovat s následky po otřesu mozku. Zatím se do formy, kterou měl před ošidným zraněním, nevrátil.

Citelný odchod – Tomáš Čachotský
Rok co rok se na něj mohla Dukla spolehnout. Jeho nejhorším individuálním počinem bylo 34 kanadských bodů ze sezony 2012/2013, jinak pokaždé pokořil alespoň čtyřicetibodovou hranici. Nyní musí Jihlava najít nového lídra.

Trenéři – Petr Vlk, Viktor Ujčík a František Zeman
Petr Vlk, bývalý československý reprezentant, je horká hlava, což mu v trenérské kariéře zrovna nepomáhá. A nejen jemu, občas i celému týmu. Přesto v Dukle působí již šestou sezonu. Jihlavu dovedl hned čtyřikrát do semifinále, což je rozhodně potěšující bilance. Další krok však zatím jím vedené mužstvo neudělalo. K ruce bude mít Viktora Ujčíka a Františka Zemana, dva odborníky na slovo vzaté.

Jako hráč získal s Duklou Jihlava dva mistrovské tituly. V roce 2004 ji jako trenér společně s Petrem Fialou dovedl do extraligy. Na další velký trenérský úspěch od té doby čeká.

Jako hráč získal s Duklou Jihlava dva mistrovské tituly. V roce 2004 ji jako trenér společně s Petrem Fialou dovedl do extraligy. Na další velký trenérský úspěch od té doby čeká. | Foto: hcdukla.cz

Přípravné zápasy
30.07. HC Dukla Jihlava 4:2 Francie "23"
04.08. HC Dukla Jihlava 4:3sn. HC Slavia Praha
06.08. HC Dukla Jihlava 2:5 HK Dukla Trenčín
13.08. HK Dukla Trenčín 3:0 HC Dukla Jihlava (turnaj v Trenčíně)
14.08. HC 05 Banská Bystrica 1:2 HC Dukla Jihlava (turnaj v Trenčíně)
15.08. HK Nitra 1:4 HC Dukla Jihlava (turnaj v Trenčíně)
18.08. HC Dukla Jihlava 1:5 SK Horácká Slavia Třebíč (reg. pohár)
20.08. Rytíři Kladno 6:2 HC Dukla Jihlava (reg. pohár)
25.08. HC Dukla Jihlava 1:2sn. ČEZ Motor České Budějovice (reg. pohár)
27.08. SK Horácká Slavia Třebíč 6:1 HC Dukla Jihlava (reg. pohár)
01.09. HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (reg. pohár)
03.09. ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (reg. pohár)

Chronologická umístění
2008/2009 – 6. místo
2009/2010 – 6. místo
2010/2011 – 3. místo
2011/2012 – 4. místo
2012/2013 – 6. místo
2013/2014 – 3. místo
2014/2015 – 4. místo

Předcházející prvoligová preview:

HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov
HC Most
Salith Šumperk
HC Stadion Litoměřice
SK Kadaň
 
HC Slovan Ústí nad Labem
HC Benátky nad Jizerou
AZ Havířov

Rytíři Kladno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz