Turnaj v Rusku? Páté místo. Chtěli jsme hrát o bronz, mrzí trenéra para hokejistů

Foto: FB Českého paralympijského týmu

14. listopadu 2018, 14:02

David Jahoda

V rámci příprav na jarní domácí světový šampionát vyrazili čeští para hokejisté do dalekého ruského Chanty-Mansijsku, kde od 5. do 10. listopadu sehráli Ugra Cup. Po dvou prohrách v základní skupině nakonec čeští hokejisté urvali v česko-slovenském derby páté místo.

Turnaje se účastnilo šest týmů – kromě výběrů Česka, Slovenska a Japonska také tamější mužstva tamějších celků Fenix Moskevská oblast, Udmurtija Iževsk a Jugra Chanty-Mansijsk. Čeští reprezentanti ve skupině narazili na Jugru Chanty-Mansijsk a Japonsko.

Od domácího celku inkasovali tvrdý políček v podobě porážky 0:7. Hlavní trenér národního para hokejového týmu Jiří Bříza ale v tomto utkání dokázal najít pozitiva. „Ze tří odehraných zápasů jsme paradoxně nejlépe hráli proti domácímu ruskému klubu Jugra. I když jsme dostali sedm gólů, po taktické stránce jsme hráli nejobstojněji,“ prozradil v rozhovoru pro oficiální web Českého paralympijského výboru.

Foto: Facebook Czech Sledge

Víc ho pálila těsná prohra proti Japonsku (3:4 po prodloužení), která jeho celek vyřadila z bojů o medaile, kam pronikly první dva celky z každé skupiny. „Ve skupině jsme zbytečně nezvládli zápas proti Japonsku, se kterým jsme se porazili sami. Chybami darované góly soupeři a množství neproměněných šancí v naší útočné hře, to byly hlavní důvody porážky,“ komentoval nezdar proti soupeři, kterého Češi dokázali v polovině října během tří přátelských utkání v Praze pokaždé porazit.

V posledním utkání turnaje, v němž se Čechům postavili Slováci, se Břízově partě konečně povedlo uspět, a obsadit tak konečné páté místo. Ke spokojenosti měl lodivod českého výběru však znovu daleko. „Dle herního projevu obou týmů, počtu střel a šancí, by si vítězství zasloužil soupeř. Z naší strany byla druhá třetina tou nejhorší pasáží v celém turnaji. Hraje se ale na góly a my byli v závěru šťastnější,“ přiblížil Bříza duel, který Češi vyhráli 2:1 po prodloužení.

Cíl, se kterým český para hokejový tým do Ruska odlétal, se každopádně naplnit nepovedl. „Cílem bylo hrát o bronz, neboť známe kvalitu ruských klubu, která je shodná s úrovní týmů USA či Kanady,“ prohlásil Bříza.

„Cílem bylo hrát o bronz, neboť známe kvalitu ruských klubu, která je shodná s úrovní týmů USA či Kanady.“

Břízu mrzelo, že na turnaji v Chanty-Mansijsku nemohl vyzkoušet mladíky, které se snaží do reprezentace pomalu zapracovávat. „Nováčci, kteří hráli u nás proti Japonsku, neměli potřebný věk pro účast na turnaji. Oficiálně pro mezinárodní akce je účast na soupisce podmíněna dosažením věku 16 let, takže s námi v Rusku nebyli,“ objasnil kouč českého týmu. Je tak jasné, že nové tváře kvůli věkovým regulím nebude moct využít ani na ostravském mistrovství světa.

Účasti na kvalitním turnaji ovšem Bříza nelitoval. Naopak. „Celý Urga Cup nám do přípravy hodně pomůže. Před mistrovství světa v Ostravě nás v lednu čeká turnaj ve švédskem Ostersundu a na konci března odehrajeme Turnaj čtyř národů v Dolním Kubíně na Slovensku. Těsně před Ostravou pozveme jednoho soupeře na přípravné utkaní,“ připomněl Bříza plány pro nadcházející měsíce. Samotný šampionát v Ostravě proběhne od 27. dubna do 4. května.

Česká utkání na Ugra Cupu

1. zápas ve skupině
Jugra Chanty-Mansijsk – Česko 7:0

2. zápas ve skupině
Česko – Japonsko 3:4 po prodloužení
Branky Česka: Hábl 2, Kvoch.

Zápas o 5. místo
Česko – Slovensko 2:1 po prodloužení
Branky Česka: Hábl 2.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz