Udělal jsem vše, abych mohl na MS, hlásí Gudas. Chce překonat tátu

Foto: pattisonave.com

Nedovolili mu už startovat na Světovém poháru v Kanadě, ani tentokrát důrazný obránce Radko Gudas neprošel lékařskou prohlídkou. Ale nevzdal to, za další týden už prošel důkladnými testy hlavy a v úterý se v Českých Budějovicích připojil k národnímu týmu v přípravě na květnové MS! "Udělal jsem všechno pro to, abych mohl přijet. Šampionát je pro mě velkou motivací," přiznává obránce Philadelphie.

S účastí Radka Gudase na MS to původně nevypadalo vůbec růžově. "Asi týden před koncem sezony jsem se zranil a bylo jasné, že neprojdu závěrečnou prohlídkou. Bavili jsme se o tom s Josefem Jandačem, že sice první prohlídkou neprojdu, ale udělám všechno pro to, abych pak prošel další. Ten otřes mozku nebyl zas tak hrozný, takže za dva týdny už jsem byl v pořádku," líčí šestadvacetiletý bek, který musel projít důkladnými testy.

"Z Philadelphie nás jede docela dost, bude zajímavé vidět kluky v jiných dresech."

"Bez toho by mě nepustili. Ve čtvrtek a v pátek jsem absolvoval všechny možné prohlídky. Na počítači, nějaké reflexní. Prostě vše, co tam mají," vypráví Radko Gudas. Ten navíc musel řešit i příjemné rodičovské povinnosti, narodil se mu totiž syn. "Jsem rád, že je zdravý a že všechno proběhlo, jak mělo. Ale nebylo nejpříjemnější se rozloučit hned takhle na začátku. Manželka to však zvládne. Budou u ní rodiče, takže na to nebude sama."

Po zranění byl poprvé na ledě až ve středu, tj. po dvou týdnech. "Byl jsem se sklouznout, mám dva týdny na to, abych vyladil formu. Věřím, že to bude v pohodě a že zvládnu taky přechod na širší led. Vždycky v létě trénuju doma, takže v tom nevidím žádný problém," sděluje Radko Gudas, který se trenéru Jandačovi hlásil už na úterním sraze v Českých Budějovicích. "Koukal jsem na nominaci a s moc kluky jsem tady nehrál," přiznává.

Češi na Carlson hry s Voráčkem a Gudasem, na MS přijede Plekanec »

Kromě něj se ze zámoří nově hlásili ještě Jakub Voráček, Michal Kempný a Jakub Kindl. K týmu se navíc v Paříži připojí také pravděpodobný kapitán Tomáš Plekanec. "To je pozitivní zpráva. Pro nás je jistě dobře, že Montreal vypadl. Je to hráč, který pro nároďák vždy udělá všechno," pokyvuje kladenský rodák, který přišel o Světový pohár v Kanadě, a tak nechtěl dopustit, aby si nezahrál ještě na šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem.

"Je to pro mě velká motivace. Když mi zakázali den před srazem Světový pohár, tak jsem byl hodně mrzký. Takže když jsem nyní dostal šanci jet, tak jsem pro to udělal všechno. Na klub jsem nějak netlačil, stejně záleželo jen na doktorech," říká Gudas. Chuť reprezentovat má o to větší, že NHL zakázala hráčům příští rok startovat na olympiádě. "MS je teď taková top akce a hodně kluků kvůli tomu na šampionát jede," myslí si Gudas.

Pastrňák a Krejčí otevření, kapitánem Plekanec? Hanzal nepřijede »

Jeho otec Leo, který má ve sbírce čtyři bronzy ze světových šampionátů a jeden z olympiády, mu před odjezdem na sraz udělil nějaké rady. "Bavili jsme se o tom. Má samé bronzy, takže já chci lepší medaili než má on," usmívá se Gudas, který hned na startu MS vyzve pár spoluhráčů z Philadelphie. "Jede nás docela dost, bude zajímavé vidět kluky v jiných dresech. S Kanadou je to ale vždycky vyhecované, musíme být dobře připraveni."

Na šampionátu si chce také spravit chuť po nepovedené sezoně. "Mysleli jsme, že máme lepší tým než rok předtím. Nečekali jsme, že bychom nepostoupili do play off. V lednu, v únoru jsme přestali dávat góly," vypráví Gudas, který kvůli stopkám musel lehce změnit svou hru. "Pár let už na tom pracuju, ale nikdy nevíte, jak to rozhodčí vezmou," říká Gudas, který po šampionátu bude spěchat za rodinou. Ideálně po nedělní finálové bitvě.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz