Ufa a další kluby chtějí Jakuba Kováře. Zaplatí 130 miliónů rublů?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

4. května 2015, 12:04

Václav Jáchim

Na mistrovství světa je třetím brankářem české reprezentace, ale v Rusku má Jakub Kovář vysoký kredit. Už delší dobu se mluví o tom, jestli neopustí Jekatěrinburg a nezamíří do silnějšího klubu. Zájem má hlavně Ufa, kam z Avtomobilistu přešli manažer Leonid Vaisfeld a hlavní kouč Anatolij Jemelin. "Ano, Jakuba bychom chtěli. Ale překážkou je vysoké odstupné," řekl sportbox.ru Vaisfeld.

Odchovanec píseckého hokeje má za sebou dvě sezony na ruské frontě, v Jekatěrinburgu byl jasným číslo jedna. Právě Kovář letos dokázal dostat nenápadný klub do play off, a jelikož mu sezoně skončila smlouva, dala se tušit aktivita movitějších mužstev. Jenže věc má háček: český gólman je v KHL volným hráčem s omezením. "Pokud mi Jekatěrinburg dá kvalifikační nabídku, musí případný zájemce zaplatit odstupné," uvedl koncem března Kovář.

Přesně tak se stalo. "K dnešnímu dni činí kompenzace za Kováře minimálně 130 miliónů rublů, odstupné může být až 135 miliónů. Proto je prakticky vyloučeno, abychom ho získali. Klub totiž neplatí jen zmíněnou částku, ale musí pak vydat i náklady na plat pro hráče. Když si to dáte dohromady, vyjde vám kosmická cifra," vysvětlil Vaisfeld.

Co tedy bude dál? "Jakub dostal nabídku a jednou z variant je, že znovu podepíše v Jekatěrinburgu. Ale možnstí je víc, včetně dohody jinde. Pravidla jsou daná, intenzivně to řešíme. Musíme najít optimální řešení. Ale je pravda, že odstupné bude hodně vysoké," reaguje zástupce hráče Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

O Kováře se údajně zajímají také kluby NHL. Bronzový medailista z mistrovství světa 2011 a 2012 v minulosti patřil Philadelphii, ovšem za Atlantikem je volným hráčem bez omezení, který by ale mohl uzavřít jen dvoucestnou smlouvu. Kovář by podle všeho dal raději přednost setrvání v Kontinentální lize, teď jde o to, kde přesně. "Nabídek na Kubu máme dost, hlavní zájem má Ufa. Uvidíme, teď to nelze blíž komentovat," dodává Vůjtek.

Generální manažer týmu Salavat Julajev připustil, že Ufa hledá i jiného maskovaného muže. "Kováře moc chceme, ale ne za takové peníze," zopakoval Vaisfeld. Další posily už má v kapse: do obrany přišel Fin Sami Lepistö (také letos Jekatěrinburg), do útoku Švéd Linus Ömark, jenž nechal za zády výtečný rok ve finském Jokeritu Helsinky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz