Úleva pro Dynamo, je zachráněno! Energie po 20 letech opouští extraligu

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

23. dubna 2017, 18:17

Jan Šimek

Poslední tajenka baráže je odhalena. Pardubičtí hokejisté budou působit v nejvyšší soutěži také v příští sezoně. Rozhodlo o tom vítězství Dynama nad jistým postupujícím z Jihlavy před vyprodaným hledištěm. Tipsport extraligu naopak po dvaceti letech působení opouští výběr Karlových Varů. Energetici si sice poradili s Českými Budějovicemi, ale to bylo málo.

Skvělý start, dva góly a Dynamo je zachráněno

Pardubičtí šli do zápasu, který se jim podařilo vyprodat, s jasným cílem – vyhrát minimálně za dva body. Tím by byla záchrana extraligy definitivně potvrzena. Jihlava, která si v pátek zajistila návrat mezi elitu, postavila do branky čerstvě dvacetiletého Jana Brože a ten brzy inkasoval. Neuběhly ani dvě minuty a skóre otevřel Bárta, jenž tečoval střelu Ovčačíka. Ještě líp se domácím dýchalo o chvíli později.

Tomáškovu ránu sice Brož vyrazil, ale jen před sebe a dojíždějící Beran pohotově doklepl puk do branky – 2:0. Pak sice snížil hostující Březina, ale Pardubičtí si stále hlídali těsný náskok. Druhá třetina branku nepřinesla, ale na startu té třetí Dynamo dvakrát udeřilo a vedlo 4:1. Luxusní náskok domácích sice zmírnil Skořepa, ale Pardubičtí si zápas pohlídali a slaví záchranu v elitní soutěži. V českém hockeytownu se tak bude na extraligu chodit také v příštím ročníku.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „V první řadě bych chtěl pogratulovat soupeři k vybojování extraligy. My jsme měli jiné starosti, museli jsme dělat všechno pro to, abychom se zachránili. Měli jsme to ve vlastních rukou, to byla asi jediná výhoda. Utkání jsme začali velice dobře a aktivně, šli jsme do vedení 2:0, pak nás ale nepochopitelně zabrzdil gól na 2:1. Ale ukopali jsme to, dojeli jsme to.“ 

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „K zápasu jsme přijeli v trochu okleštěné sestavě a myslím, že hráči, kteří dostali prostor, tady dneska nezklamali. Bohužel se nám nepodařilo to, co jsme chtěli. Nicméně musím pogratulovat domácím, že ukopali vítězství a zachránili se v extralize.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC DUKLA JIHLAVA 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. M. Bárta (Ovčačík, Tomášek), 4. Beran (Tomášek, Čáslava), 41. Rolinek (P. Sýkora), 44. Ovčačík (P. Sýkora, Čáslava) – 6. Březina (Zeman), 46. Skořepa (Anděl, Půža).
Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:15.
Diváci: 10 194 (vyprodáno). 
HC Dynamo Pardubice: M. Růžička – Schaus, Ščotka, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Čáslava – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček – M. Bárta, Tomášek, Beran – Starý, Kaut, Panna. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký. 
HC Dukla Jihlava: Brož – Šidlík, Dundáček, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný – Jiránek, Skořepa, Anděl – Březina, Seman, Zeman – Důras, Jícha, Diviš – Čermák, Danišovský, Szathmáry. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.

Energie přemohla Motor, ale pláče. Přišla o extraligu

Hokejisté Karlových Varů byli v těžké situaci. Museli doma porazit České Budějovice a ještě doufat v zaváhání Pardubic. Jedině tak mohli pomýšlet na záchranu v nejvyšší soutěži. Energetici sice svého soupeře přestříleli v poměru 8:4, jenže nepadla ani jedna branka.

Domácí příznivci, kterých se na tribunách sešlo přes čtyři tisíce, slavili v čase 28:38. Flek vystihl na obranné modré čáře nahrávku mezi beky Motoru, sebral puk a upaloval sám na Gábu, kterého chladnokrevně překonal, a domácí vedli. Jihočeši byli dopředu bezzubí. V závěru to sice zkusili v šesti, ale skórovat nedokázali. Energie navzdory vítězství smutní. Po dvaceti letech nepřetržitého působení v Tipsport extralize padá do WSM Ligy.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Věděli jsme, že záchranářský osud nemáme svých rukou. Kvůli mnoha zraněným jsme hráli v hodně improvizované sestavě. Zápas jsme zvládli. Kluci to odbojovali, měli jsme i štěstí. Celkově ale pro nás sezona nedopadla dobře.“

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): „Pro nás sezona gradovala v jedenáctém zápase, kdy jsme mohli s naší situací ještě něco udělat. Nyní jsme se snažili dát dohromady maximální sestavu. Stejně jako v průběhu sezony i play off jsme se potýkali s produktivitou. Bez branek se vyhrát nedá.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branka: 29. Flek.
Rozhodčí: Hodek, Šír – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 18:16.
Diváci: 4 291. 
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – M. Rohan, Sičák, Harant, Baránek, Tomáš Dvořák, Baldajev – Rachůnek, Kindl, Tomeček – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Beránek, Dušek, Flek – Harkabus, M. Zadražil, Kohout. Trenéři: Tlačil a Antonik. 
ČEZ Motor České Budějovice: Gába – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha, Vráblík, Žovinec – Chovan, Vak, Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Dostálek, Rob, Hřebejk – Šulek, J. Bárta, Babka. Trenéři: Stavjaňa a Štrba.

Tabulka baráže o TELH po 12. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 12 5 1 3 3 36:31 20
2. HC Dukla Jihlava 12 3 5 1 3 32:29 20
3. HC Energie Karlovy Vary 12 4 2 3 3 30:29 19
4. ČEZ Motor České Budějovice 12 3 1 2 6 20:29 13

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz