Upřímný Rittich: Zasloužili jsme si aspoň bod, rozhodla moje chyba

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

6. května 2018, 20:45

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Třetí utkání za národní tým chytal David Rittich, proti Švédům prožil velkou premiéru na světovém šampionátu. Gólman Calgary předvedl několik důležitých zákroků, po bitvě ovšem moc spokojený nebyl. "Myslím, že aspoň bod jsme si zasloužili," smutnil. Výraz jeho obličeje byl výmluvný. "Je tam nějaká únava, ale spíš frustrace a zklamání," doplnil.

Ačkoli Češi nastoupili proti týmu, který patří k favoritům základní skupiny v Kodani, nakonec nebyli daleko od bodového zisku. Silní Seveřané dobře začali, na konci se ale strachovali, aby reprezentanti nevyrovnali. Třeba v porovnání s nedávnými Švédskými hrami předvedl národní tým proti Tre Kronor mnohem lepší výkon.

"Kluci hráli výborně. Nevím, jestli to můžu říct, ale myslím, že za to, co jsme od druhé třetiny předváděli, jsme si zasloužili minimálně bod. Bohužel, ve třetí třetině tam přišla moje chyba, která rozhodla," uvedl upřímně. Na mysli měl gól Zibanejada, který v úvodu třetí třetiny parádně bekhendem mířil pod horní tyč. Útočník New York Rangers trefil výborně. "To je jedno," namítl Rittich. "Góly na bližší tyč nesmím dostat. Beru to na sebe, musím se z toho poučit." Branku Zibanejada si hodně vyčítal. "Samozřejmě. Kdybych ho nedostal, třeba to mohlo být 2:2."

České hokejisty může mrzet, že nezachytili začátek utkání. Soka pustili do vedení, trefy z hokejek Johna Klingberga a Janmarka daly výběru kouče Grönborga klid. Nebyl start českého týmu až příliš opatrný? "Nechci se na to vymlouvat, ale Švédové měli v sobotu den volna, my ne. A hrát dva zápasy v rozmezí dvaceti hodin, to fakt není legrace. Na klukách to bylo znát. Se Slováky se šlo do prodloužení, všichni vydali hodně sil. Potřebovali jsme to rozbruslit, což se nám povedlo. Nakonec jsme se Švédy hráli vyrovnaný hokej. Chvilkami byli na koni oni, chvilkami my. Ovšem výkon byl výborný," připomněl.

Je nesporné, že hokejisté Tre Kronor mají kvalitu. V utkání s českou reprezentací zářili útočníci Janmark, Rakell a Zibanejad. Elitní letka Švédů zařídila všechny góly.  Bylo znát, když tyhle špičky NHL přeskočily mantinel? "Je to asi jedno, celý jejich tým je skvělý. Vůbec se nedalo soustředit na jednu lajnu. Musíme hrát, jakoby v prvním útoku byl v Gretzky a ve druhém Lemieux. Na všechny musíme hrát stejně," upozornil český gólman.

Přiznal, že když reprezentanti v závěru mačkali protivníka, věřil ve vyrovnání. "Pořád jsem byl pozitivní a věřil, že to tam docpou. Bohužel se to nepodařilo, což mě strašně mrzí. V mém prvním zápase na šampionátu jsme prohráli 2:3, snad to bude příště lepší," přál si. Body jsou fuč, ovšem výkon ze druhé poloviny střetnutí může posloužit jako dobrý impuls do dalších bitev. "Samozřejmě, dodá nám to asi trochu sebevědomí," souhlasil Rittich. "Ukázali jsme si, že sílu máme. Mladší kluci se výborně doplňují s těmi staršími, z nikoho se nemusíme podělat. Hrát můžeme s kýmkoli," uzavřel.

Ohlas obránce Libora Šuláka

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz