Už je na čase udělat medaili, ví Voráček. Na terorismus nemyslí

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

25. dubna 2017, 19:07

Adam Bagar

Jakub Voráček se představil už na Světovém poháru, následně odehrál všech 82 zápasů základní části NHL, a tak po náročné sezoně potřeboval nějaký čas na oddech. Ale teď už je zase zpátky, plný sil se v úterý připojil k českému národnímu týmu na srazu v Českých Budějovicích. "Myslím, že budeme mít na MS konkurenceschopný tým. Když se vytvoří dobrá parta, tak věřím, že uděláme úspěch," říká zkušený útočník Philadelphie.

"Sezona byla náročná a dlouhá, bylo důležité si nějakých deset dní orazit a nabrat zase chuť do hokeje, protože během té sezony je to jako na houpačce. Ale orazil jsem si. Jsem rád, že jsem zase zpátky a v reprezentaci, kde jsem připraven pomoci týmu," líčí Jakub Voráček, který se už o den dřív ukázal na Spartě. "S klukama jsem byl na chvíli na ledě, první trénink bude náročný, ale musím to skousnout," usmívá se sedmadvacetiletý útočník.

"Je jedno, že Paříž je nehokejové město. Když jsme hráli ve Švédsku, přišlo na nás jen 1500 diváků."

Ten byl hlavním adeptem na kapitánské céčko, ovšem účast Tomáše Plekance na MS to mění. "Jestli mi vezme céčko? Tak nad tím vůbec nepřemýšlím. Pleky vždycky, když mohl, tak na MS jel. Bude posilou. Málokdo však asi čekal, že Montreal vypadne už v prvním kole," prozrazuje Voráček, jenž se na šampionátu představí po dvou letech. "Loni jsme hráli play off, letos jsem chtěl moc jet," přiznává zlatý medailista z MS 2010 v Německu.

"Utíká to hodně, už je na čase udělat zase nějakou medaili." Na ni národní tým čeká už pět let, naposledy získal bronz v roce 2012 v Helsinkách a Stockholmu. Letos už by rád sérii zlomil, tým na to nemá vůbec špatný. "Stoprocentně budeme mít konkurenceschopný tým. Jestli se udělá dobrý mančaft, dobrá parta, tak můžeme udělat dobrý výsledek. Ale samozřejmě musíme mít i trošku štěstí," ví Voráček, který už se těší na zápas s Kanadou.

Udělal jsem vše, abych mohl na MS, hlásí Gudas. Chce překonat tátu »

"Za Kanadu jedou čtyři kluci z Philadelphie, do toho v dresu Francie nastoupí Bellemare. Bude to pro mě speciální." Stejně tak se těší na netradiční dějiště hokejového šampionátu. "Paříž je jedno z nejoblíbenějších měst, byl jsem tam na French Open. Je jedno, že je to nehokejové město. Když jsme hráli ve Švédsku, přišlo na nás jen 1500 diváků." A nebojí se teroristických útoků? "Nad tím nemůžete vůbec přemýšlet, jedeme tam hrát hokej."

Na květnovém turnaji si chce spravit chuť, Philadelphia má totiž za sebou velmi nepovedenou sezonu. "Neudělali jsme play off, takže všichni byli nespokojení. Od trenérů, přes manažera až po hráče. Už je na čase se dostat do play off a vyhrávat nějaké série. Když se prohrává, tak je nálada trošku horší," přiznává kladenský rodák. "Ale bereme to jako ponaučení do dalších let. Doufám, že zase půjdeme nahoru," hlásí zarostlý útočník.

Češi na Carlson hry s Voráčkem a Gudasem, na MS přijede Plekanec »

"Začíná mi play off," usmívá se. Ale v sezoně byly i momenty, kdy mu moc do smíchu nebylo. Třeba poté, co v brance zkolaboval jeho kamarád Michal Neuvirth. "To bylo strašné. Ani se to nedá popsat. V tu chvíli nevíte, co máte dělat. Naštěstí to dopadlo dobře," říká s úlevou Jakub Voráček, jeden z členů klubu českých otců ve Philadelphii. "Teď Gudy, já před pěti měsíci a za chvíli Neuvi. Zajímavé, že se to sešlo v jednom roce," směje se.

Jak ho otcovství změnilo? "Přemýšlíte jinak. Změnily se mi priority. Když přijdete ze zimáku, tak nepřemýšlíte nad tím, co se dělo na ledě, ale na úplně jiné věci," prozrazuje Voráček, jenž stále věří, že se hráči NHL představí na olympiádě v Jižní Koreji. "Každý hráč chce jet. Vždyť olympiáda je největší turnaj. Byla by škoda, kdybychom tam nebyli. Je to frustrující. Ale doufám, že se to otočí," přeje si na závěr čerstvá posila národního týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz