V play out je rozhodnuto! Piráti slaví záchranu, do baráže jde Dukla

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

16. března 2018, 19:50

Václav Jáchim

Do druhé poloviny se přehouply boje v extraligové skupině o umístění, dvě kola před koncem je jasno o všem podstatném. Už dřív měli jistotu účasti v baráži hokejisté Litvínova, teď se k nim přidala i Jihlava. Dukla na svém ledě podlehla právě Vervě, ale podstatnější bylo, že Chomutov obral Mladou Boleslav a získal v tabulce náskok, který už tým z Vysočiny nedožene. Růžičkova armáda slaví záchranu, zbývající dvě kola play out už se budou hrát jen z povinnosti.

Vondrka nasměroval Piráty k záchraně

Hokejisté Mladé Boleslavi se v minulém kole definitivně vyhnuli baráži, Piráti z Chomutova to tehdy ještě tvrdit nemohli. Ale teď už ano, loňský účastník semifinále play off vyhrál na ledě Bruslařů a má jistotu, že se ho bitvy o záchranu týkat nebudou. Severočechy poslal za úspěchem především olympionik Michal Vondrka, jenž v play out nastoupil poprvé a ve druhém dějství pomohl Pirátům vybudovat náskok. Vondrka zaznamenal gól a nahrávku, domácí pak sice vyrovnali, jenže ve 46. minutě se prosadil Jakub Sklenář a hosté dovedli duel k vítěznému cíli. Boleslavští nasadili do branky nováčka Groha (slo na něj 52 střel!), v jejich sestavě chyběli Valský, Klepiš, Pabiška, Hanzlík, Němeček, Žejdl nebo Musil. Bruslaři dál skupinu o umístění vedou, Piráti za nimi zaostávají o jediný bodík.

Viktor Ujčík (asistent trenéra Mladé Boleslavi): "Hráli jsme s mladými hráči, kteří dostali šanci, aby se ukázali. Jsme rádi, že to zvládli. Pro Dominika Groha v bráně to byl první extraligový zápas a myslím si, že chytal velmi slušně, i když bylo na konci vidět, že je unavený, protože není zvyklý na takovou porci střel. I ostatní mladí kluci ukázali, že jsou schopní hrát pěkný hokej. Byla znát zkušenost na straně Chomutova, který dal v důležitých okamžicích gól navíc. Závěr už si pohlídal. Určitě se jim ohromně ulevilo, my to známe z minulého zápasu, když jsme měli jasnou záchranu a věděli jsem, že nebudeme hrát baráž. Teď máme před sebou poslední dva zápasy, takže je chceme slušně a bez zranění odehrát.

Petr Martínek (asistent trenéra Chomutova): "Jsme hrozně rádi, že jsme to uhráli a máme konečně klid. Nejsou to jednoduché zápasy, protože domácí už měli extraligu zajištěnou a o nic jim nešlo. Udělat poslední krok bývá těžké, přestože jsou na něj třeba tři zápasy. Vyzdvihl bych gólmana hostů, který chytal výborně. Naši kluci utkání odmakali."

BK MLADÁ BOLESLAV – PIRÁTI CHOMUTOV 4:5 (1:1, 0:2, 3:2)

Branky a nahrávky: 11. Nahodil (J. Říha, Orsava), 41. Orsava (Kurka, Kotvan), 44. Najman (Lenc, P. Kousal), 60. Eminger (Orsava, Urban) – 4. Smejkal (Koblasa), 25. Knot (Vondrka), 27. Vondrka (Knot, Smejkal), 46. Sklenář (V. Růžička, Dietz), 51. Huml (Dietz)
Rozhodčí: Lacina, Úlehla – Jindra, Polonyi.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:52.
Diváci: 1089.
BK Mladá Boleslav: Groh – Kotvan, Kurka, Eminger, Hrdinka, Dlapa, Říha, Bernad – Orsava, Nahodil, Volf – Pacovský, Urban, Flynn – Lenc, Najman, P. Kousal. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.
Piráti Chomutov:  Š. Lukeš – Dietz, Knot, Trefný, Valach, Mrázek, Szathmáry, Grman – Koblasa, Smejkal, Vondrka – Sklenář, Růžička ml., Skokan – Poletín, Huml), Vantuch – Lauko, Šťovíček, Hlava. Trenéři: Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Jihlava doma neuspěla, čeká ji baráž

Poslední naděje zhasla, druhým účastníkem extraligové baráže je Jihlava. Hokejisté Dukly věděli, že musejí spoléhat na výsledek z Mladé Boleslavi, sami potřebovali naplno bodovat proti Litvínovu. Jenže svůj boj ztratili už dřív. Svěřenci trenérů Vlka a Zemana na svém ledě selhali střelecky, v utkání padla jediná branka: na konci prostředního dějství se prosadil norský obránce Daniel Sörvik, který pro Vervu trefil vítězství. Dukla soupeři nedala gól ani v minulém kole, kdy padla 0:2, oba týmy míří do baráže a čeká je náročné soupeření o záchranu s nejlepšími týmy WSM Ligy.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): "Nemůžeme být spokojeni, potýkáme se trošičku s marodkou. Ale když nedáme branku, tak vyhrát nemůžeme. Ve druhé třetině jsme si vytvořili několik příležitostí, ale bohužel jsme netrefili branku. Soupeř jí trefil jednou a branku dal. To rozhodlo celé utkání. “

Radim Skuhrovec (asistent trenéra Litvínova): "Nebyl to od nás ještě úplně optimální výkon, ale podařilo se nám zvítězit za tři body. To je pro nás dneska důležité, takže jsme rádi, že se nám je podařilo urvat.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC VERVA LITVÍNOV 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka a nahrávky: 38. Sörvik (Lukeš, Jurčík)
Rozhodčí: Kika, Kubičík – Hanzlík, Hlavatý.
Vyloučení: 2:4, navíc Čutta (Litvínov) na 10 minut, Hubáček (Jihlava) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 0:1
Střely na branku: 26:19.
Diváci: 2148.
HC Dukla Jihlava: Škarek – Šidlík, de la Rose, Bryhnisveen, Stříteský, D. Váňa, Kajínek, Půža – Anděl, Skořepa, Straka – Jiránek, Rys, D. Čermák – Seman, Hubáček, Žálčík – Diviš, Hamill, Rabbit. Trenéři: Vlk a F. Zeman.
HC VERVA Litvínov:  Kantor – Šesták, Sörvik, Baránek, Čutta, Frolo, Sklenička, L. Doudera – Lukeš, Mikúš, Černý – Trávníček, Řehoř, Marek Růžička – Jurčík, Šimeček, Jícha – Matoušek, M. Hanzl, Jánský. Trenéři: Šlégr, Stránský a Skuhrovec.

Tabulka skupiny o umístění v TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. BK Mladá Boleslav 56 17 7 8 24 135:149 73
2. Piráti Chomutov 56 14 10 10 22 143:171 72
3. HC Dukla Jihlava 56 13 7 7 29 110:148 60
4. HC VERVA Litvínov 56 12 8 7 29 127:174 59

Další program skupiny o umístění v TELH

Neděle 18. března – 5. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Piráti Chomutov
16:00 HC Dukla Jihlava – BK Mladá Boleslav

Pátek 23. března – 6. kolo:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz