V turnaji jsme měli uhrát o něco víc, říká Jandač. Chválí Francouze

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. února 2017, 17:39

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Česká reprezentace má za sebou třetí turnaj série Euro Hockey Tour. Na Švédských hokejových hrách zapsala dvě porážky. Nestačila na domácí Švédy a nyní podlehla i sborné. Ukázala ale i dobré chvilky a nadchla především sedmigólová destrukce Finů. Trenéra českého národního týmu Josefa Jandače velmi potěšil výkon brankáře Pavla Francouze, který odchytal vynikající turnaj a hodně nahlas si řekl o letenku do Paříže.

Trenére, poslední zápas s Rusy český tým prohrál. Co chybělo k zisku alespoň bodu?
Problém byl za stavu 2:1, kdy jsme měli čtyři minuty do konce druhé třetiny a soupeři jsme darovali gól na 2:2 chybnou rozehrávkou. Byl to lacinější gól. Třetinu jsme měli dohrát na 2:1, a do třetí by se nám pak šlo jinak. Když už to bylo 2:2, měli jsme na konci druhé třetiny přesilovku a místo, abychom v ní něco udělali, jsme Rusům nabídli několik nájezdů. Tam se to lámalo. Poslední třetina byla o tom, kdo dá gól, tak vyhraje. A my jsme špatně sehráli oslabení.

Gól na 2:2 byl prostě laciný a následnou přesilovku jsme sehráli dost nešťastně. Pavel nás držel a dal nám šanci do třetí třetiny, ale oni pak proměnili přesilovku. To byly ty misky vah. Rusové hodně bruslí, jsou silní v osobních soubojích. Byli živí. Myslím, že jsme neměli plošnou převahu, v tom nás tentokrát předčili.

Velkým problémem týmu na turnaji se zdála hra v oslabení...
V tomto směru to tady opravdu nebylo úplně ono. Tím neubráněným oslabením se to pak naklopilo pro Rusy. Uhrát to momentum zápasu ve druhé třetině, dalo se to utkání asi zvládnout. I když si myslím, že Rusové byli v utkání lepší.

Mladí Rusové na ledě lítali. Koukal jsem jako blázen, přiznává Vitásek »

Každý zápas turnaje byl jiný. Jak byste celkově okomentoval české vystoupení v Göteborgu?
Myslím, že se v turnaji dalo uhrát o něco více, možná ho i celý vyhrát. Za předpokladu, že by zbývající zápas Švédů s Finy pro nás vyšel nějak dobře. Byl tam moment, kdy se zápas láme a nepřeklopíte to na svou stranu. Na vyložené šance nás však Rusové jasně předčili a dokázali si v nich poradit.

Na druhou stranu jsme hráli docela dobře přesilovky, takže se nám to otočilo v porovnání s minulým turnajem, kdy byly přesilovky horší a oslabení lepší. Hráčům nemůžu upřít nasazení a bojovnost, ale v určitých momentech nám možná chyběla hokejovost. A také jsme dělali chyby. Směrem dozadu jsme jich na naší polovině udělali dost podobně jako v utkání se Švédy. Zápas s Finy nám vyšel extrémně.

Kde má tým rezervy?
Turnaj nám vždy v něčem vyšel. Abychom jej mohli vyhrát, musí tam být součinnost všech věcí, tedy přesilovky, oslabení a samozřejmě i hra pět na pět. Nelze se zaměřit jen na jednu věc.

České hokejové hry se konají těsně před světovým šampionátem. Co vám ukázala poslední zkouška o hráčích, postech, vazbách, složení a podobně?
Opět nám to samozřejmě něco naznačilo. Každá účast hráče něco odhalí. Jsou to velice těžké zápasy a toto měření sil ukáže přednosti i nedostatky. Zanalyzujeme si to. Nechci tady teď jmenovat, kdo má na mistrovství světa blíž, a kdo dál. Směrem k závěru sezony ale máme zase o trochu jasněji.

Další kanonáda nepřišla. Češi se loučí prohrou s Rusy »

Situace okolo brankáře Pavla Francouze je jasnější?
Pavel byl jedním z našich nejlepších hráčů, ne-li tím úplně nejlepším. Také tentokrát nás držel a dal nám šanci utkání s Ruskem vyhrát. Udělal velký krok směrem k mistrovství světa a svým výkonem si o nominaci výrazně řekl. Už loni na šampionátu coby nováček zachytal dobře, navíc podává stabilní výkony v lize. Jsme rádi, že se mu daří. Tady to jen potvrdil.

Jaké máte další plány v přípravě na mistrovství světa?
Tréninkové kempy začneme od 20. března. Budeme tam svolávat hráče, kteří budou volní ze soutěží a vypadnou, nebo kluky, co skončí už na konci února, budou mít chvilku volno a třeba si zajedou i někam na dovolenou vyčistit hlavu. Pak se zapojí zpátky do přípravy. Pochopitelně začneme kontaktovat hráče i v Americe.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz