Varaďa mapoval dějiště MS osmnáctek, kdy se zapojí Škarek a Nečas?

Foto: Karel Švec, cslh.cz

2. března 2017, 15:40

Václav Jáchim

Ještě měsíc – a půjde do tuhého. Hokejisté do 18 let zatím plní klubové povinnosti v soutěžích několika kategorií, 13. března vypukne série kempů před startem mistrovství světa na Slovensku. Hlavní kouč Václav Varaďa s asistentem a manažerem týmu Petrem Studničkou podstoupili tento týden inspekci v dějišti turnaje a získali první důležité informace. "Bylo dobré prostředí vidět. Podmínky jsou obstojné, pořadatele ještě ale čekají finální práce," informuje Varaďa (na snímku).

Čeští reprezentanti vstoupí do turnaje ve Spišské Nové Vsi, kde je čekají boje základní skupiny. "Tamní stadion je trošku menší, rozměry má 29 x 60 metrů. Místní klub hraje druhou slovenskou soutěž a sezona mu už skončila. Organizátoři nyní budou měnit mantinely a plexiskla, udělají úpravy střídaček a dalšího zázemí," reaguje Varaďa.

S Petrem Studničkou si prohlédli kabinu, kterou český výběr dostane. "Jde o dvě propojené šatny, pro naše potřeby dostačující. Chtěli jsme vědět, jak to vypadá s posilovnou, s tím, kde se budou moci hráči rozcvičovat. Tohle jsou věci, které vás vždycky zajímají," pokračuje hlavní kouč. Důležité bude rovněž bydlení. "Dostali jsme na výběr z několika hotelů. Navštívili jsme je a jednu variantu si pak vybrali. Měli bychom tam být sami," dodává.

Mistrovství světa do 18 let se za řekou Moravou konalo naposledy v dubnu 2002, čeští reprezentanti ročníku 1984 tehdy vyválčili v Piešťanech a Trnavě bronz. Letošní klání uvidí vedle Spišské Nové Vsi také Poprad. Osmnáctka by ráda navázala na úspěchy z Memoriálu Ivana Hlinky a dalších turnajů. "Určitě uděláme maximum, abychom tuhle sezonu korunovali pěkným výsledkem. Já osobně mám šampionát v hlavě už někdy od loňského léta," připomíná Varaďa.

Posledním těžkým testem bylo únorové klání ve švédském Sundsvallu, odkud se mladí Češi vrátili se třetím místem. "Turnaj byl výborný, sehráli jsme tam zápasy s mužstvy světové špičky. A myslím, že jsme nezklamali, byť přišly těsné porážky. Úplně to nevyšlo, ale třetí místo bylo parádní. Zápasy nám ukázaly, v čem je třeba zapracovat před mistrovstvím světa," konstatuje hlavní trenér. Jeho svěřenci se nyní věnují klubovým povinnostem, osmnáctka bude znovu pohromadě 13. března.

První přípravný kemp hostí Slaný, ty další pak Hradec Králové a Přerov. "Půjde vždy o čtyřdenní etapy, postupně se budeme posouvat východním směrem," usměje se Varaďa. "Do té první vezmeme hráče, jimž už skončila klubová sezona. Někteří se s týmy nedostali do play off, další vypadli ve starším dorostu. Není to jednoduché, musíme se včas rozjet," velí. Finiš přípravného období proběhne počátkem dubna, dojde také na dva přátelské duely. 6. dubna nejprve Češi vyzvou Finy, hrát se bude v Třinci, dva dny poté proběhne generálka se Slováky v Žilině.

Trenérský štáb aktuálně sleduje výkonnost kandidátů a mimo jiné pozoruje také dění v zámoří. Varaďa neabsolvoval cestu po utkáních CHL jako jeho předchůdce Reichel, představu o využití krajánků ale má. "Chtěli bychom pět až sedm hráčů, kteří působí v Kanadě či Americe. U někoho víme, že jeho tým půjde do play off, jinde jsou na hraně nebo to na postup vypadá. Na všechny kluby, kde máme hráče, jsme poslali oficiální dopisy s tím, že bychom hráče rádi zařadili do přípravy a pak je i využili pro šampionát, pokud si samozřejmě vybojují nominaci," vysvětluje Varaďa.

Ani u hokejistů z tuzemských klubů teď trenéři přesně nevědí, kdy se jednotlivci zapojí. Brankář Škarek loni chytal za Jihlavu baráž a pro MS osmnáctek nebyl uvolněn, letos by však jeho startu nic bránit nemělo. "S Bedřichem Ščerbanem jsme o tom jednali a učinili určitou dohodu. Nedali jsme si pevné datum, ale Kuba by měl být k dispozici. Zareagujeme podle aktuálního vývoje," říká Varaďa. Totéž platí u brněnského Martina Nečase i dalších hráčů. "Například Pardubice čeká baráž, klub si ponechá širší kádr včetně Filipa Zadiny a Martina Kauta. Totéž může nastat i jinde. Uvidíme, jak se situace vyvine. Byli bychom rádi, kdybychom měli kompletní tým k dispozici první dubnový týden. Tedy na přípravné zápasy s Finy a Slováky," uzavírá.

Program osmnáctky před MS na Slovensku:

od 13. března: první kemp ve Slaném
od 20. března: druhý kemp v Hradci Králové 
od 27. března: třetí kemp v Přerově
od 3. dubna: závěrečná příprava na MS
Přípravná utkání:
Čtvrtek 6. dubna:
17:00 Česko – Finsko (Třinec)
Sobota 8. dubna:
generálka Slovensko – Česko (Žilina)

Program osmnáctky v základní skupině MS:

Pátek 14. dubna: Česko – Bělorusko (19:30)
Sobota 15. dubna: Švédsko – Česko (19:30) 
Pondělí 17. dubna: USA – Česko (15:30)
Úterý 18. dubna: Česko – Rusko (19:30)
Všechny zápasy základní části sehrají čeští junioři ve Spišské Nové Vsi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz