Vejdou se Vítkovice do desítky? Jádro týmu má obrovskou kvalitu, říká Petr

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

14. února 2016, 12:56

Jan Šimek

Do konce základní části Tipsport extraligy zbývá odehrát posledních osm utkání a pořádně zamotaná je situace kolem desátého místa tabulky. Po sérii hluchých výsledků se začínají zvedat hokejisté Vítkovic, kteří z posledních dvou zápasů vydřeli pět bodů. Vyhráli v Chomutově a doma srazili Třinec. Dosprintuje ostravský celek mezi elitní desítku soutěže zajišťující účast v předkole play off, nebo jej čeká boj o udržení?

Vítkovičtí vyplnili reprezentační přestávku poctivým tréninkem. „Normálně bývá zvykem, že se udělá volno, my jsme ale v pondělí a úterý trénovali. Jeden z důvodů byl, že tady teprve najížděl nároďák a nechtěli jsme ho nijak omezovat, přesto pro nás zůstala volná tréninková hala. Druhým důvodem bylo, že jsme hráčům nechtěli dávat volno po utkání s Třincem,“ vysvětluje asistent vítkovického trenéra Jakub Petr.

„Tréninky ale byly spíš regeneračně-kondiční. Ti, kteří toho měli dost, na led nešli. Hráči pilovali hlavně individuální dovednosti. Zaměřili jsme se na šikovnost, střelbu, techniku hole. Podobalo se to spíš žákovským tréninkům. Ve středu dostali kluci volno. Ve čtvrtek a pátek jsme měli dva tréninky, které už byly trochu jiné. Chtěli jsme, ať hráči zůstanou v tempu,“ dodává.

„Nebudu říkat, že útočíme na předkolo, když nám hrozí play out.“

Sám měl docela napilno. Ve čtvrtek a v pátek sledoval počínání české devatenáctky na turnaji v německém Deggendorfu, v sobotu už byl zpátky v Ostravě, kde omrknul odvetu národního týmu s Ruskem„Perfektní hokej. Když to porovnám s extraligou, byly to fakt pecky,“ přiznává s úsměvem Petr.

Zpátky k ostravskému celku. Než si připsal dvě výhry v řadě proti Chomutovu a Třinci, od Vánoc ze 13 zápasů zvítězil jen čtyřikrát, což logicky vyústilo v propad tabulkou. „Ono se to vleklo v podstatě od odchodu Rosti Olesze. Ztratili jsme jednoho z lídrů, přišla hromada zranění a následoval výrazný pokles tabulkou. Máme hodně mladý mančaft, zkušených hráčů tady tolik není. I když naše zápasy nebyly vítězné, s výjimkou toho na Kometě, jsme je herně zvládali. Problémy vyplývaly z toho, že jsme hráli dole. Máme mladé kluky a hráče ze střední generace, kteří před sebou mají obrovskou budoucnost. Nedá se očekávat, že budou v těžkých situacích zápasy tahat,“ uvědomuje si jeden z vítkovických trenérů.

Budujeme kádr, který může být úspěšný. Našim hráčům věříme

Mnozí očekávali, že Ostravané sáhnou k posílení především ofenzivy. Útočníka Vítkovice nepřivedly, do klubu se naopak vrátil brankář Patrik Bartošák„Situace nebyla taková, že jsme hledali gólmana. Dolík (Daniel Dolejš – pozn. red.) a Kanty (Pavel Kantor) se o pozici jedničky dělili. Oba měli výborné zápasy. Patrika znám dlouho, hrál za mě v dorostu a juniorce. Viděl jsem, že je šance, aby u nás byl delší dobu. Na druhou stranu jsem věděl, že je o něj zájem jak z ciziny, tak hlavně v Česku. Nechtěli jsme jen tak pouštět odchovance a výhledově se spolu bavíme o dalších sezonách. Nesnižujeme tím kvality našich gólmanů, ale konkurence je třeba všude na světě. Myslím, že to vzali za správný konec,“ soudí.

Vítkovice sráží dolů neproměňování šancí. Žalostné jsou i přesilovky, ve kterých má ostravský tým úspěšnost 15,08 procent. „Je to příběh na celou sezonu, ale poslední zápasy potvrzují, že síla v mužstvu je. Jsem přesvědčen že kluci, kteří tvoří jádru týmu, mají obrovskou kvalitu. Pokud se nám podaří soutěž dobře dohrát, může jim to pomoct do dalších sezon. Letošní ročník musíme dokončit správně. Buduje se tady kádr, který může být úspěšný. Vůbec bych se nebavil o tom, zda nás mohl někdo posílit. Snažily se o to kluby s jinými ambicemi a taky se jim to nepovedlo. Navíc jsme nechtěli za každou cenu rozdělávat chemii týmu. Věříme našim hráčům,“ tvrdí Jakub Petr.

Výhry v Chomutově a proti Třinci? Psychicky nám pomohou

Po chabých výsledcích se však vítkovický celek zvedl. Chytil se v Chomutově a tři body z venku potvrdil domácí výhrou v derby nad třineckými Oceláři. „Nemůžu říkat, že jsem se hrou spokojený, když jsme prohráli. To bych si protiřečil. V Liberci jsme přežili desetiminutový drtivý tlak domácích a potom jsme jim byli vyrovnaným soupeřem. Pak jsme hráli doma se špičkovým soupeřem z Hradce a prohráli jsme 1:2. Šancí jsme přitom měli spoustu. To samé v utkání proti Spartě,“ vypočítává pravá ruka kouče Ladislava Svozila.

„Výsledky jsou ubíjející, když se předkolo vzdaluje. Hráčům jsme kladli na srdce, aby si uvědomili, že vytvářet šance si umí. Bylo jen otázkou je proměnit. Jsem rád, že se to v Chomutově protrhlo. Pak jsme zvládli derby s Třincem, což nám hlavně psychicky pomůže. Jsme rádi, že jsme se dotáhli. Za víkend jsme nasbírali pět bodů z šesti možných. Možná by pro nás bylo lepší, kdyby reprezentační pauza nebyla. Pro nás trenéry je ale fajn, že hráči našim věcem dál věří,“ pokračuje dál ambiciózní trenér.

Hurá do předkola, nebo ne?

Pohled na extraligovou tabulku je následující. Devátý je Třinec s 61 body, desátá Kometa Brno jich má 58. Vítkovičtí jsou jedenáctí s 53 body a stejně jich nastřádaly také dvanácté Pardubice. Třináctí šampioni z Litvínova jsou o čtyři body zpět. Dá se tak čekat pořádné drama dost možná do posledního kola. Dokáže ostravské mužstvo smazat pětibodové manko na brněnské hokejisty?

„Fanoušci pořád koukají po předkole, my i kluci v kabině samozřejmě taky. Vnímáme, že máme ztrátu pěti bodů. Musíme se na to ale dívat realisticky. Pod sebou máme hodně kvalitní týmy. Litvínov i Pardubice mají obrovskou ofenzivní sílu a hráči to umí v těchto situacích prodat. Ani Karlovy Vary se podle mě nesmířily s tím, že by měly hrát baráž. Nebudu říkat, že útočíme na předkolo, když nám hrozí play out,“ uvažuje.

„Na předkolo jsme sice snížili ztrátu, jenže zároveň jsme ztratili body na týmy pod námi. Máme Pardubice, jedeme do Karlových Varů i Litvínova. Z téhle party může každý porazit každého. Každý zápas může dopadnout opravdu jakkoliv. Tohle nemyslím jako frázi, ale jako fakt,“ dodává na závěr Jakub Petr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz