Velký mezník pro český hokej! Na Síň slávy jsem hrdý, říká Král

27. dubna 2015, 20:00

Václav Jáchim

Český hokej zaznamenal hromadu úspěchů a medailí, vychoval geniální hokejisty, ale dosud neměl žádnou instituci, která by novým generacím připomínala odkaz dřívějších hvězd. Ale už to neplatí! V pondělí odpoledne byla v pražském obchodním centru Harfa slavnostně otevřena Síň slávy českého hokeje, jde o historický mezník, který vstoupí do dějin českého sportu. Svoji Hall of Fame mají hokejisté jako první sport v České republice!

Velký dík zaslouží prezident svazu Tomáš Král a jeho tým. Dokázali dát do pohybu akci, která se zdála býti zakletou. "Od roku 2008 jsem pochopil, že když chceme kamennou Síň slávy, tak si ji musíme postavit a zaplatit," reaguje čéf českého hokeje. Král vedl desítky jednání, hledal vhodné prostory v historickém centru Prahy i jinde. Narážel na neochotu, případně na nevyhovující podmínky.

Zábava pro tatínky i děti, se spoustou interaktivních prvků

Nakonec to ale vyšlo! Tzv. kamenná síň slávy vznikla kousek od O2 areny. V místech obchodního centra, kam se mohou fanoušci kdykoli vypravit. "Otevřeno bude od devíti hodin ráno do večera, stejně jako celá Harfa. Snažili jsme se nastavit citlivé vstupné a také mysleli na to, aby se zde mohli vyřádit tatínkové i jejich děti."

Když se rozhlíží kolem sebe, může být pyšný. Tabule s fotografiemi a historickými záznamy, poháry, relikvie, dresy, medaile. Uprostřed video sekce, dále zasedací místnost. Ale také malý bar s občerstvením, prodejna suvenýrů nebo imitace kluziště, kde si zájemci mohou zastřílet na branku. "Když jsem byl v Torontu, navštívil jsem tamní Síň slávy a uvědomil si, že většinová část je součástí obchodního centra. Vždycky jsem žil v představě, že to musí být na Hluboké, ale smysl je otevřít síň lidem," vysvětluje Král.

Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních věcí, možností se najde bezpočet. Jsou moderní, efektivní a skutečně zajímavé. Kdo chce, může si kupříkladu na obrazovkách vyhledat veškeré údaje o členech Síně slávy, o velkých úspěších českého hokeje. V televizích nad hlavou k tomu poběží záznamy historických bitev z velkých turnajů. "Nejsem zrovna hravý, ale pochopil jsem, že dneska ta doba taková je. Když se bude chtít někdo vzdělávat, vzdělá se. Když se chce pobavit, pobaví se," připomíná.

Král: Síň slávy stojí, teď budeme řešit formálně právní věci

Slavnostní otevření Síně slávy českého hokeje se zúčastnila řada legend. Luděk Bukač, František Vacovský, Rudolf Baťa, František Černík, Jaroslav Pouzar, Vladimír Martinec, Jiří Holeček, Jiří Novák, Milan Nový, Milan Chalupa, Robert Reichel, Josef Horešovský, Jan Suchý, Richard Farda, Augustin Bubník, Leo Gudas, Dominik Hašek a další. Všichni netajili radost, stejně tak Tomáš Král: "Jsem šťastný, že se to povedlo. Doufám, že se projekt bude rozvíjet, máme spoustu zajímavých artefaktů. Chceme se věnovat klubovému či vesnickému hokeji, dalším oblastem. Máme plány celkem velké, věříme, že bychom se mohli rozšiřovat i třeba prostorově."

Síň slávy vznikla v šibeničním termínu, zhruba během tří měsíců. "Tady nebylo vůbec nic," rozhlíží se kolem. "Prázdný prostor bez lina, spousta bezejmenných lidí tady odvedla hromadu práce. Hodně se zapojil Dominik Hašek, který vede návrhovou komisi, musím vzpomenout Karla Guta, který byl u zrodu myšlenky. Určitě by se mu to líbilo," říká Král. Artefakty a předměty poskytli především členové Síně slávy českého hokeje. "90 procent máme zapůjčeno od lidí, kteří nám vyšli vstříc. Když se na nějaké aukci něco zajímavého objeví, snažíme se věc koupit."

V jedné vitríně září zlatá olympijská medaile z Nagana. "Ta je Jiřího Dopity. Jel přes Prahu, měl ji v kapse. Medaili vytáhl z kalhot a řekl: tady ji máš! Dodatečně jsme mu posílali smlouvu o zapůjčení," usmívá se Král. Ředitelem Síně slávy je Otakar Černý mladší. "Odvedl neuvěřitelný kus práce. Formálně právní věci budeme řešit až teď, nejdřív jsme dělali na tom, aby to stálo. Jsem šťastný a hrdý, že jsem u toho mohl být," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz