Věřím, že se Jižní Korea dostane do většího povědomí, říká Kanaďan Swift

Foto: korea.net

30. dubna 2016, 20:08

Dominik Tobola Radomír Fukala

Korejský zázrak z úvodu turnaje neskončil nakonec úplným šokem, tedy postupem do elitní skupiny MS. Hráči z východní Asie o to ale bojovali až do posledního zápasu s Itálií. Nepovedlo se. Prohráli poměrem 1:2 a na jejich úkor budou moci jet na následující šampionát právě Azzuri. Jedna z nejvýraznějších postav korejského překvapení z úvodu turnaje je ale Kanaďan. Stejně jako pět jeho zámořských kolegů z reprezentace se Michael Swift (na snímku vpravo) pohybuje na území Jižní Korey už skoro šest let. Jak se podle něj tamní hokej vyvíjí?

S vašim týmem jste v Katovicích odehráli velmi dobrá utkání. Jak byste zhodnotil šampionát z týmového hlediska?
Vyhráli jsme tady dva zápasy a jeden ztratili v nájezdech. Velká škoda. Určitě však hodnotím pozitivně to, že jsme se dokázali udržet. Jsem rád, že to nedopadlo tak, když jsme skupinu A hráli posledně. To se nám nepodařilo vyhrát ani jeden zápas a spadli jsme do nižší divize.

Tady na mistrovství jste vstřelil pět branek. Jste spokojen se svými individuálními výkony?
Abych řekl pravdu, tak nejsem. V posledních dvou zápasech jsem nepředvedl výkon, jaký bych měl. Dostal jsem se v zápase proti Italům do samostatného úniku, který kdybych dal, bylo by to 1:1 a třeba by bylo vše jinak. Ze začátku turnaje to bylo z mé strany dobré. Avšak poslední duely jsem nehrál nejlíp, což bylo i vidět.

>> Slovinci jsou zpět. Co Itálie? Tento šampionát byl jeden z nejdramatičtějších

Už šest žijete a hrajete v Jižní Koreji. Můžeme tedy říct, že je tato země vaším druhým domovem?
Určitě. Jsem v Jižní Koreji devět měsíců v roce. Do Kanady jezdím na zbylé tři měsíce, když si chci odpočinout, vidět rodinu a dát se celkově dohromady. Potom jedu zase zpět do Korey, takže se dá říct, že je to můj druhý domov.

Šest let je docela dlouhá doba. Mluvíte korejsky?
Něco málo umím i přesto, že je to velmi těžký jazyk. Nějaký čas jsem měl i učitele, který však uměl jen trochu anglicky. Takže je pak velmi obtížné naučit se druhému jazyku.

>> Neúspěchy s Rytíři a Oceláři? Repe chce slavit aspoň se Slovinci na MS

Se svým týmem High1 jste v Asijské lize obsadili sedmé místo, což muselo být trošku zklamání.
Ano. Můj tým v asijské lize je složen z mladších hráčů, kteří se snaží zlepšovat. Měli jsme také pár hráčů z univerzit, kteří hráli hokej profesionálně vůbec poprvé. Neměli jsme v týmu žádné hráče, kteří by přišli z jiných klubů, také jsme nechali hrát všechny naše formace. Doufám, že budeme mít příští rok stejný tým, který se bude postupně zlepšovat a bude to jen a jen lepší.

Korejský hokej je docela neznámý pojem pro českého fanouška. Můžete ho přiblížit?
Myslím, že naše výsledky tady v Katovicích vrhnou na hokej v Koreji dobré světlo a dostane se více do povědomí  fanoušků. Navíc tam v roce 2018 máme olympijské hry, takže doufejme, že o Koreji bude vědět stále více a více lidí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz