VIDEO: Ať si Červenka odpočine, brankáře prostřídáme, říká Vůjtek

Foto: Karel Švec, cslh.cz

S národním týmem zatím absolvoval jediné domácí utkání, prosincová bitva s Finy v Praze (0:3) se ale nepovedla. Vladimír Vůjtek nyní věří v lepší časy, optimismus mu dávají dva parádní zápasy proti Švédům a Rusům v Moskvě, které Češi po kvalitním výkonu vyhráli. "Neměli jsme moc důvod dělat změny v sestavě, ale některé starší hráče necháme odpočinout. Blíží se play off, ať se pořádně připraví," konstatuje zkušený kouč.

Také proto chybějí v nominaci borci jako Jiří Novotný, Ondřej Němec, Vladimír Sobotka nebo Roman Červenka. Kolem lídra chomutovských Pirátů se rojily otazníky, Červenka se totiž v prosinci omluvil s ohledem na doléčení zdravotních trablů, pod Vůjtkem zatím ještě nehrál. Platit to bude i nadále. "Roman je jedním z hráčů, které známe. Dlouhodobě reprezentovali, mají před play off. Červenka dostává velkou porci minut v klubu, je nejvytíženějším hráčem extraligy. Zvážili jsme, že nebude vhodné ho dál zatěžovat. Ať si dobije baterky, my ho budeme dál sledovat," říká s nadhledem Vůjtek.

Červenka jako Kovalčukové a Zaripovové. Zkušení hráči mají klid

Nejde o překvapivý postoj. Před rokem se sice Vladimír Růžička snažil mít v únorovém termínu co nejsilnější sestavu, oporám dal volno předtím. Vladimír Vůjtek však obměňuje kádr kontinuálně. Dobře ví, jaká je aktuální situace. A dokáže se s ní vyrovnat. "Nechci vyvolávat zbytečné diskuse, rozhodnutí bylo prostě takové. V Rusku je to podobné - Kovalčukové, Zaripovové by možná v reprezentaci neodehráli všechno na sto procent a šetřili by se spíš na play off. My jsme to brali svým způsobem podobně jako soupeř. Zkušené hráče známe, necháme je v klidu," povídá.

I v tom je jeho síla. Respektovaný trenér netlačí na pilu, ví, že nejde o klíčové bitvy sezony. Nicméně mistrovství světa se blíží a realizační tým české reprezentace se podle toho zařizuje. Dva týdny po utkáních s Ruskem skončí klubové povinnosti první skupině hráčů. Borci z KHL se ocitnou trošku ve vzduchoprázdnu. "Jejich pauza bude zhruba pět týdnů, což je dost. Naše společná příprava by měla začít 22. března v Praze. Pokud mám zprávy, tak většina ruských klubů bude dál trénovat. Jestliže ne, tak se budeme snažit zajistit hokejistům tréninky u některého tuzemského klubu," upřesňuje.

Poprvé v letošním ročníku hlásí nástup do národního týmu brankář Alexander Salák, Vůjtek má u maskovaných mužů jasný záměr: "Počítáme, že Salák s Furchem se podělí o oba zápasy. Každý by nastoupil do jednoho utkání. Kašík je mladší brankář, bude s námi trénovat a sbírat zkušenosti." U hráčů v poli platí prověřené vazby, většina vybraných reprezentantů byla na jedné ze dvou předchozích akcí. "Snažili jsme se zachovat aspoň dvě pětky, bohužel nám z toho vypadl Dominik Kubalík, který podruhé v sezoně bere antibiotika. V Moskvě hrála velmi dobře formace Radil, Koukal, Vincour, v Moskvě se zapojili v podstatě všichni obránci," vypočítává Vůjtek.

Vůjtek se těší: Věřím, že fanoušci budou na naší straně

Mezi nová jména jednak patří mezistátní zelenáči, jednak navrátilci na mezistátní scénu. V první skupině je vedle Kašíka a už dříve nominovaného smolaře Přibyla sparťanský zadák Hrbas. "Patří k hráčům s perspektivou. V extralize má hodně plusových bodů, což se u obránců cení. Ve Spartě hraje dobře. Hrbas dostal šanci také proto, že se zranil Jan Rutta," informuje hlavní trenér.

Po téměř osmi letech oblékne nejcennější dres Lukáš Krenželok. "Celou sezonu podává velice dobré výkony. V Liberci s ním jsou spokojeni, označují ho za nejlepšího hráče. Je po třicítce, ale pořád s kvalitním bruslením. Myslím, že za výkony v domácí soutěži si naši pozornost zaslouží," uznává Vůjtek. Slova chvály má i pro dalšího ostříleného bojovníka Lukáše Kašpara. "Vidím skoro každý zápas Slovanu. Lukáš hraje velmi dobře, taktéž Nedorost - o Kundrátkovi ani nemluvím," dodává.

Elitní výběr se sejde příští úterý v Ostravě, kde je Vladimír Vůjtek doma. Z tohoto pohledu pro něj bude reprezentační dvojzápas s Ruskem pikantní. Ve velké východní zemi má navíc ohromný respekt za dřívější úspěchy i dva poslední skalpy sborné z turnaje Karjala, resp. Channell One Cupu. "Na zápasy se těším, samozřejmě," usměje se. "Vždycky je příjemné trénovat národní mužstvo doma, věřím, že fanoušci budou na naší straně," přeje si.

Špaček je na první misi v zámoří, následovat bude Kalous

Coby šéf střídačky českého výběru vydrží do jarního šampionátu, pak předá žezlo pro Světový pohár. Jestli zůstane Vůjtek dál členem trenérského štábu, o tom zkušený bard rozhodne až v květnu. Sám lehce schizofrenní situaci neřeší ani nikterak nevnímá. "Něco jsem zažil a odtrénoval. Třeba ve Švédsku nebo ve Finsku je běžné, že oznámí trenéra na další období s předstihem a ten stávající dokoučuje ročník. Situace v našem realizačním týmu je velmi dobrá, nic to nemění na tom, jak jsme dosud pracovali," doplňuje.

Mistrovství světa vypukne za tři měsíce, Vůjtek a spol stále častěji hledí do NHL. "Ještě tam neproběhla uzávěrka přestupů, mohou přijít zranění. Ale zajímáme se víc a víc. Máme v plánu dvě inspekční cesty, v březnu by mohlo dojít i na tu třetí. V těchto dnech je v zámoří Jarda Špaček, po utkání s Ruskem odletí Jirka Kalous. Máme šanci vidět v akci v podstatě všechny hráče, kteří přicházejí pro šampionát v úvahu. A také s nimi mluvit," uzavírá Vůjtek.

Program cesty Jaroslava Špačka (6 utkání, 13 hráčů):

2. února: Philadelphia - Montreal
4. února: Toronto - New Jersey
5. února: Winnipeg - Carolina
6. února: Vancouver - Calgary
8. února: Detroit - Florida
9. února: Montreal - Tampa Bay

Program cesty Jiřího Kalouse (5 utkání, 10 hráčů):

16. února: Dallas - St. Louis
18. února: Anaheim - Vancouver
19. února: Vancouver - Calgary
23. února: Columbus - Detroit
25. února: Carolina - Toronto 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz