VIDEO: Dynamo zdolalo Energii a je zachráněno. Mistry čeká boj o přežití

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

Černý scénář se naplnil. Litvínovské hokejisty čeká nevyzpytatelná baráž. Kdo by to byl před sezonou čekal, že úřadující šampioni budou bojovat o uchování extraligové příslušnosti. Chemici sice zvítězili na ledě Vítkovic, jenže vítězství Pardubic nad Karlovými Vary je poslalo do hry o holé přežití. Litvínov je v Tipsport extralize historicky prvním týmem, který bude po zisku mistrovského titulu bojovat v baráži o setrvání mezi elitou.

Litvínov v Ostravě vyhrál, přesto smutní. Jde do baráže

Litvínovský šampion potřeboval na ostravském ledě vyhrát a ještě doufat v pardubické zaváhání. Úvodní dvacetiminutovka branku nenabídla, hned na startu druhého dějství však hosty poslal do vedení Lukeš, jenž parádně zavěsil pod horní tyčku. Pak v početní výhodě napřáhl zpoza pravého kruhu vítkovický vůdce Olesz a přesnou bombou propálil Petráska.

Vzápětí bylo všechno jinak. Duda vymyslel chytrou přihrávku na Lukeše, jenž zblízka svým druhým zásahem v utkání vrátil Vervě těsný náskok. Chemici o něj však ještě do konce druhé části přišli po Kovářově trefě z bezprostřední blízkosti. Ve třetí třetině šli mistři znovu do trháku. Lukeš nabil Hanzlovi a Dolejš neměl šanci - 2:3. V závěru ještě Piroš předvedl efektní slalom a přidal definitivní pojistku, Litvínov přesto čeká tvrdý boj v baráži.

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „S výkonem nemůžeme být spokojeni, pět tisíc diváků si zasloužilo lepší výkon. Když už jsme se dostali do šancí, chyběl nám důraz v koncovce. Litvínov dobře bránil a trestal naše chyby. Náš výkon nebyl optimální. Prohrát se může, ale přístup některých hráčů nebyl dobrý.“

Jiří Šlégr (asistent trenéra Litvínova): „Před utkáním existovala hypotetická šance, takže jsme sem přijeli vyhrát. Věděli jsme, že pro Vítkovice bude zápas jednodušší než pro nás. Byli jsme pod tlakem a v úvodu jsme se nechali několikrát přečíslit. Naštěstí nás ale podržel gólman. Šlo o vyrovnaný duel, ve které jsme byli šťastnější, jenže to nestačilo. Čeká nás baráž a musíme bojovat dál.“

HC VÍTKOVICE STEEL - HC VERVA LITVÍNOV 2:4 (0:0, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 28. Olesz (Hovorka, Čerešňák), 36. Kovář (Illéš, Hovorka) – 24. Lukeš (Hanzl, Duda), 30. Lukeš (Duda, Hanzl), 49. Hanzl (Lukeš, Duda), 57. Piroš (Duda, Lukeš).
Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 24:29.
Diváci: 5073.
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš – Kovář, Čerešňák, Klok, Sloboda, Pastor, Štencel – Strapáč, Illéš, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Hovorka, Balán, Kafka P. – Němec, Hlinka, Szturc. Trenéři: Svozil a Petr.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Kubát, Chaloupka, Pavelka, Pavlík, Frolo, Gula, Černý – Lukeš, Hanzl, Duda – Trávníček, Piroš, Martynek – Hořava, Havlíček, Reichel – Gerhát, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Pardubice vyprodaly stadion a slaví záchranu

Pardubičtí hokejisté měli vše ve svým rukou a k definitivní jistotě záchrany jim stačila jakákoliv výhra. Za svým plánem vykročili jak se sluší a patří. Už v čase 3:41 totiž dělovkou od modré v přesilovce poslal Dynamo do vedení střelec Sýkora. Vzápětí si ale slabší chvilku vybral domácí gólman Maxwell, jenž za svá záda pustil střelu Rachůnka a krátce nato Huna dokonce otočil skóre ve prospěch Energie.

Pardubice ale neznervózněly. V další početní výhodě totiž z pravého kruhu natáhl Redenbach a srovnal na 2:2. Ve druhém dějství domácí dvěma rychlými zásahy krátce po sobě definitivně zlomili karlovarský odpor. Dynamu, které přišlo podpořit přes 10 tisíc fanoušků, nejprve vrátil náskok Orsava a v polovině utkání upravil na konečných 4:2 Kaut.

Peter Draisaitl (trenér Pardubic): „Klíčové pro nás bylo, že jsme využili přesilovky. Jak jsme nebyli schopni obracet zápasy, tak kdyby se nepříznivý výsledek táhl dál měli bychom velký problém. Jsem rád, že jsme to zvládli i kvůli skvělým fanouškům a téměř stoleté tradici Dynama. Úleva přijde až za několik dní.“

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): „Byl to vyrovnaný zápas, jenže jsme v něm udělali víc chyb. Soupeř byl produktivní v přesilovkách, což byl v utkání jazýček na vahách. Přesilové hry rozhodly o tom, že tři body má soupeř.“

HC DYNAMO PARDUBICE - HC ENERGIE KARLOVY VARY 4:2 (2:2, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Sýkora (Redenbach, Marcinko), 16. Redenbach (Marcinko), 27. Orsava (Moňa), 30. Kaut (Rolinek, Ščotka) – 8. Rachůnek (Skuhravý, Bičánek), 14. Huna (T. Rohan, M. Rohan).
Rozhodčí: Fraňo, Pešina – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 3:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 25:22.
Diváci: 10 194 (vyprodáno).
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Ščotka, Čáslava, Štajnoch, Zdráhal, Bokroš, Havlík – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Moňa, Nahodil, Orsava – Rapáč, Kaut, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek. Trenéři: Draisaitl, Potajčuk a Král.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Benák, Dvořák – Bartek, Skuhravý, Vachovec – Svoboda, Kůs, Rachůnek – Huna, Haščák, T. Rohan – V. Tomeček, Vrána, Koblasa. Trenéři: Mlejnek a Antonik.

Konečná tabulka skupiny o umístění TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VÍTKOVICE STEEL 58 19 6 5 28 155:161 74
2. HC Dynamo Pardubice 58 19 4 5 30 129:170 70
3. HC VERVA Litvínov 58 13 12 6 27 130:149 69
4. HC Energie Karlovy Vary 58 13 3 3 39 122:200 48

Program baráže o Tipsport extraligu

Úterý 29. března – 1. kolo:
HC VERVA Litvínov – HC Slavia Praha
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Pátek 1. dubna – 2. kolo:
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov

Neděle 3. dubna – 3. kolo:
HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 5. dubna – 4. kolo:
HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov
HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha

Pátek 8. dubna – 5. kolo:
HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov
HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 10. dubna – 6. kolo:
HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

Úterý 12. dubna – 7. kolo:
HC VERVA Litvínov – HC Slavia Praha
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Pátek 15. dubna – 8. kolo:
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary
HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov

Neděle 17. dubna – 9. kolo:
HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 19. dubna – 10. kolo:
HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov
HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha

Pátek 22. dubna – 11. kolo:
HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov
HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 24. dubna – 12. kolo:
HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz