VIDEO: Kometa znovu padla, Zlín válí. Derby pro Plzeň, slaví i Sparta

Foto: Pavel Trampota, hcskoda.cz

26. ledna 2016, 19:29

Adam Bagar

Elitní tuzemská soutěž se přehoupla do své závěrečné čtvrtiny. Na sedmi stadionech bylo na programu už kompletní 40. kolo, které přineslo vítězství vedoucích Bílých Tygrů nad tápající Kometou, západočeské derby v režii Plzně, prodloužení domácí vítězné série Zlína či prohru Třince na ledě Chomutova. Sparta pak vyhrála pošesté v řadě, když po nájezdech přetlačila Olomouc. Na chvostu zůstávají s 39 body třináctý Litvínov a čtrnácté Karlovy Vary.

Mountfield loupil ve Vítkovicích, potřetí rozhodl Dej

Duel Vítkovic s Hradcem Králové přinesl zpočátku taktickou bitvu, kterou krátce po polovině rozsekla hra v nerovnovážném počtu. Mountfield nejdříve udeřil při vlastním oslabení gólem Jiřího Šimánka a za dalších 184 sekund přidal v přesilovce uklidňující druhou trefu zásluhou vítkovického kata Rastislava Deje, který potřetí za sebou vstřelil proti Ostravanům vítěznou branku. Hosté znovu potvrdili, že se jim na Moravě daří a mimo svůj stadion uspěli po šesti týdnech. Nic na tom nezměnilo ani závěrečné vítkovické snížení, které pouze zhatilo zálusk Ondřeje Kacetla na třetí nulu v sezoně.

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „Věděli jsme, jak dobře má Hradec Králové zorganizované mužstvo v obraně, přesto jsme si vytvořili tři šance do otevřené brány. Rozhodujícím faktorem byly neproměněné šance a nevyužitá přesilovka pět na tři. Ve druhé třetině jsme byli lepší, měli jsme tlak. Udělali jsme pro to všechno. Kromě věcí, že hokej se hraje na góly, nemáme hráčům co vytknout. Kromě jedné jsme ubránili všechny přesilovky Hradce. Z naší strany to nebylo špatné, ale nemáme ani bod.“

Tomáš Martinec (asistent trenéra Hradce Králové): „Myslím, si že to bylo vyrovnané utkání, které jsme dobře odehráli v obraně. Rozhodující byla druhá třetina, kdy jsme ve vlastním oslabení dali gól, následně se nám podařilo ubránit dvojnásobnou přesilovku domácích a hned dát gól na 2:0. Tam se zápas lámal. Třetí část jsme odehráli výborně do obrany a přestáli tlak Vítkovic. Zaslouženě jsme vyhráli.“

HC VÍTKOVICE STEEL – MOUNTFIELD HK 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 56. Hovorka (Štencel) – 33. Šimánek (Pilař, Knotek), 36. Dej (Bednář).
Rozhodčí: Hodek, Hrubý – Tošenovjan, Zavřel.
Vyloučení: 7:6.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 3625.
Střely na branku: 30:31.
Nejlepší hráči: Peter Čerešňák – Jiří Šimánek.
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš – Kudělka, Čerešňák, Philipp, Štencel, Štich, Sloboda – Szturc, Hlinka, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Burger, Balán, Zdráhal – Hovorka, Strapáč, Tomi. Trenéři: Svozil a Petr.
Mountfield HK: Kacetl – Plášil, Pilař, Frühauf, Pláněk, Vašíček, Dietz, Hronek – Dej, Kukumberg, Bednář – Červený, Ihnačák, Honejsek – Courchaine, Šimánek, Bulík – Knotek, Vantuch, Pavlík. Trenéři: Kýhos, Martinec a Tvrdík.

Berani doma porazili Litvínov už podvanácté v řadě

Ani tentokrát jim to nevyšlo. Hokejisté Litvínova se už dlouhých šest let marně pokoušejí zlomit prokletí zlínského Zimního stadionu Luďka Čajky, kde padli už podvanácté za sebou. Úřadující mistři přitom nevstoupili do zápasu vůbec špatně, přečkali úvodní nápor a na startu druhé třetiny otevřeli skóre. Jenže vedení stejně jako ve Vítkovicích neudrželi a nepovedeným závěrem se připravili o body. Berani se trefili dvakrát v rozmezí 58 sekund, čímž dali základ k deváté domácí výhře za sebou a celkově desáté z předchozích dvanácti vystoupení. Naopak Litvínov padl počtvrté v řadě.

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): "Během prvních dvou třetin náš výkon nebyl úplně optimální. Jenom díky štěstí a Kašíkovi jsme pořád mohli hrát o nějaké body. Ve třetí třetině jsme to zredukovali na tři pětky. V mužstvu se zlepšil pohyb i důraz. Pak se k nám přiklonilo i štěstí. Neřekl bych, že vyhrál lepší, ale šťastnější tým. Hokej je však někdy o štěstí. My jsme ho tentokrát měli hodně a jsme moc rádi za tři důležité body."

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Věděli jsme, že Zlín má v posledním období výbornou formu. Je to možná nejlepší tým ligy, co se týká počtu získaných bodů za posledních dvanáct utkání. Byl to jasný favorit tohoto zápasu. Dvě třetiny jsme vůbec neodehráli špatně. O zápasu rozhodla třetí třetina, kdy jsme chybovali v obranném pásmu. Ve všech těch gólových situací jsme měli puk na hokejce a přišli jsme o něj. Nezahráli jsme to dobře, udělali jsme chyby a Zlín nás potrestal. Ve třetí třetině byl jednoznačně lepší a zaslouženě vyhrál."

PSG ZLÍN – HC VERVA LITVÍNOV 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 27. Kotvan (Čech), 52. Říčka (Řezníček, Vlach), 53. Holík (Bukarts), 60. Říčka (Holík) – 22. Hořava (Piroš).
Rozhodčí: Hradil, Čech – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 5:5.
Bez využití.
Diváci: 4480.
Střely na branku: 35:25.
Nejlepší hráči: Martin Matějíček – Miloslav Hořava.
PSG Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Žižka, Matějíček, Urbanec, Řezníček – Bukarts, Holík, Říčka – Ondráček, Cibák, Maruna – Veselý, Vlach, Štumpf – Čech, Šťastný, Čachotský. Trenéři: Vlach a Jurík.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo, Sklenička – Duda, Gerhát, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Hořava, Reichel, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal. Trenéři: Rulík a Šlégr.

Třinecká série skončila, Chomutov rozhodl v závěru

Takřka přes celou republiku cestovali třinečtí hokejisté za prodloužením vítězné série. Ovšem neúspěšně. Na severu Čech sice po nešťastném vlastním gólu Roberta Kristana dokázali otočit výsledek, ale poslední slovo měli Piráti, kteří ovládli závěrečnou dvacetiminutovku, nasázeli rozjetému sokovi tři branky a ukončili tím hned dvě série. Nejen, že tým kouče Jiřího Dopity neuspěl po třech výhrách v řadě, ale zároveň po dlouhých sedmi zápasech nenašel recept na svého soupeře. Mezi kvartetem domácích střelců nechyběl ani nejproduktivnější hráč Tipsport extraligy Roman Červenka.

Břetislav Kopřiva (asistent trenéra Chomutova): „Předchozí tři vzájemné zápasy jsme nešťastně ztratili až v koncovce. Tentokrát se to také nevyvíjelo dobře. Přestože jsme hráli slušně, Třinec dobře bránil a my jsme se těžko prosazovali. Ve třetí třetině jsme šli do určitého rizika, hráči takovou taktiku přijali a vydali ze sebe úplně všechno, za což jim chci poděkovat, protože to byla vynikající práce. Nejhorší je skutečnost, že jsme nejspíš na delší dobu ztratili dva hráče a to je velký stín utkání. Michal Vondrka má poraněné rameno a Jan Rutta po nárazu na mantinel utrpěl úraz v obličeji.“

Jiří Dopita (trenér Třince): „Mně se tento zápas nehodnotí jednoduše. První třetinu jsme neodehráli nejlépe, ale ani nejhůře. Ve druhé části si myslím, že jsme byli jednoznačně lepší. Škoda že jsme nedali nějakou branku navíc. Do třetí třetiny jsme nastoupili s tím, že se Chomutov bude tlačit dopředu. I přes nějaký tlak, jsme jim góly darovali sami. Pro mě to jsou tři darované body.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OCELÁŘI TŘINEC 4:2 (1:1, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 12. Rutta (Sklenář), 46. Tomica (Skinner, Červenka), 49. Ölvecký (V. Růžička, Jánošík), 60. Červenka – 15. Irgl (Polanský, Dravecký), 30. M. Růžička (Svačina, Plíhal).
Rozhodčí: Horák, Šindler – Pešek, Jelínek.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 1:0.
Diváci: 3977.
Střely na branku: 24:23.
Nejlepší hráči: Vladimír Růžička – Vladimír Svačina.
Piráti Chomutov: Kristan – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Dlapa, Mrázek – Tomica, Červenka, Kaše – Vondrka, Dušek, Květoň – Sklenář, V. Růžička, Ölvecký – Hřebejk, Kämpf, Chlouba. Trenéři: Růžička, Kopřiva a Šťastný.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Nosek, Galvas, Hrabal, Klesla, Slovák – Dravecký, Polanský, Irgl – Rákos, Kopecký, Tybor – Svačina, Plíhal, M. Růžička – Adamský, Rufer, Meidl. Trenéři: Dopita a Mucha.

Kometa padla popáté v řadě, Lašák má čtvrtou nulu

Ani pod Ještědem se brněnští fanoušci nedočkali vítězství, které by bylo vzhledem k formě obou soupeřů pořádným překvapením. Bílí Tygři od úvodních minut diktovali tempo hry a na branku Komety vyslali takřka padesát střeleckých pokusů. Brněnská obrana v čele se skvěle chytajícím Markem Čiliakem sice dlouho odolávala, ale v závěrečném dějství dovolila útočné mašině dvakrát skórovat. Lídr tabulky doma naplno bodoval pojedenácté v řadě, naopak tým z jihu Moravy čeká už pět zápasů na vítězství. I kvůli Jánu Lašákovi, jenž pochytal všech 17 střel a slavil čtvrtou nulu v sezoně.

Filip Pešán (trenér Liberce): "Nevstoupili jsme do utkání ideálně, Kometa nás trochu zaskočila prvním aktivním střídáním, které bylo pro Marka Zachara velmi náročné. Od půlky první periody jsme ale byli aktivnější než soupeř, měli jsme velké množství střel, nicméně rány to nebyly gólové, jelikož brankář všechny viděl. Recept jsme nalezli až v závěru duelu, kdy první gól byla střela tečována z úhlu a druhá branka dobře sehraná situace, to byl zřejmě rozhodující moment. V závěru jsme si nepohlídali brejk Petra Tona. Jsme rádi, že gól nepadl, protože to by byla velká komplikace. Zmínku zaslouží jako vždy velmi pozorný Ján Lašák."

Karel Beran (asistent trenéra Komety): "Jeli jsme do Liberce s velkým respektem. Věděli jsme, že Bílí Tygři mají velkou formu a dávají hodně branek. Chtěli jsme neinkasovat, což se nám první dvě třetiny dařilo. Výborné zákroky předvedl Marek Čiliak, ale i obrana hrála až na určité výjimky dobře. Bohužel se nám nakonec čisté konto udržet nepodařilo. V závěru jsme trefili tyč, nicméně na nějaké větší zkorigování stavu to už nebylo."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC KOMETA BRNO 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 45. Stránský (Krenželok, Výtisk), 47. Radivojevič (Bakoš, Bulíř).
Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Lučan, Kis.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Diváci: 5643.
Střely na branku: 45:17.
Nejlepší hráči: Ján Lašák – Marek Čiliak.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, Šimek, Derner, Mojžíš, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Zachar, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Stránský, Vlach – Dlouhý. Trenéři: Pešán a Čermák.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Koch, Trška, Kuboš, Malec, Dujsík, Štindl – Burian, Koreis, Vondráček – Zohorna, Hruška, Ton – Káňa, Špirko, Dostálek – Dvořák, Dočekal, Raška. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran.

Energie v derby nedala ani gól, raduje se Plzeň

Už bez kouče Petera Oremuse naskočily Karlovy Vary do tradičně pikantního západočeského derby s Plzní. Ani Škoda nebyla v optimální pohodě, ale na zdecimovaného soupeře, který po debaklu s Libercem klesl na dno tabulky, to stačilo. Plzeňští přerušili sérii čtyř porážek v řadě trpělivým výkonem, při němž rozložili své gólové kousky rovnoměrně do všech třetin. Už s americkým útočníkem Nicholasem Johnsonem mohli slavit volejbalovou výhru 3:0. K ní přispěl čtvrtou nulou v sezoně také Matěj Machovský. Energie zůstává na chvostu a ve středu bude řešit jméno nového trenéra.

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): "Před zápasem jsme si s mužstvem dali prvotní cíl pokusit se jít do vedení, případně podržet nulu na kontě inkasovaných branek. Myslím, že do desáté minuty to mohlo být pro nás 1:0, když jsme měli dvě čisté gólové příležitosti. Po hrubé chybě jsme však jako první inkasovali my. Od té doby byla Plzeň klidnější na kotouči, nedělala taktické chyby, jaké jsme dělali my, celkově měla klid ve hře a podařilo se jí neinkasovat."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Do Varů jsme přijeli v situaci, která pro nás nebyla dobrá, jelikož jsme čtyřikrát v řadě prohráli. Koukali jsme se na Vary, jak hrály s Libercem, dvě třetiny s nimi držely naprosto krok a měly šance. Věděli jsme, že nás tady nečeká nic lehkého, ale chtěli jsme ty porážky zastavit. V 10. minutě se nám podařilo dát gól a ve druhé třetině jsme odskočili na 2:0, když jsme konečně taky využili přesilovku. Ve třetí třetině jsme přidali krásný gól Tomáše Svobody opět v přesilovce čtyři na tři. Z naší strany je velká spokojenost a jsme rádi, že jsme zastavili sérii proher a máme tři body, což ale musíme teď potvrdit doma."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC ŠKODA PLZEŇ 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Moravčík (Hrňa), 25. Kracík (Jeřábek, Pulpán), 53. T. Svoboda (Kadlec, Hrňa).
Rozhodčí: Šír, Pavlovič – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 8:10.
Využití: 0:2.
Diváci: 3483.
Střely na branku: 25:27.
Nejlepší hráči: Jakub Svoboda – Erik Hrňa.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Dvořák, Gulaši, M. Rohan, Sičák, J. Tomeček, Baránek – Rachůnek, Marosz, J. Svoboda – T. Rohan, Kůs, Bartek – Huna, Vachovec, V. Tomeček – Gorčík, Osmík, Flek. Trenéři: Mlejnek a Kněžický.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Moravčík, Kadlec, Sklenička, Kudroč, Pulpán – Lev, Kracík, Indrák – Johnson, Přikryl, Kratěna – T. Svoboda, Preisinger, Hrňa – Beran, Poletín, Suchý. Trenéři: Straka a Čihák.

Mladá Boleslav stylově zlomila střelecké trápení

Dva zápasy, dvě výhry nad kvalitními soky. Taková byla dosavadní bilance Petera Draisaitla na pardubické střídačce. Natěšení fanoušci jistě čekali další triumf, jenže místo něj přišla až nečekaná lekce od týmu, který se v předchozích utkáních střelecky trápil. Mladá Boleslav čekala více než dva zápasy na gól, ale na východě Čech jich vstřelila hned pět a sama vzadu vyšla s čistým štítem. Její jízdu nastartoval Tomáš Klimenta, který po 142 minutách ukončil sérii bez vstřelené branky. Výborný výkon podal David Rittich, který pochytal všech 27 střel soupeře a slavil už čtvrtou nulu.

HC DYNAMO PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV 0:5 (0:1, 0:0, 0:4)

Branky a nahrávky: 18. Klimenta (Musil, Hyka), 50. Pacovský (Jarůšek, Trončinský), 51. Urban (Klimenta, Bárta), 59. Urban, 59. Musil (Lenc)
Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 2:6, navíc Kučný (Mladá Boleslav) 10 minut.
Využití: 0:1.
Diváci: 7269.
Střely na branku: 27:28.
Nejlepší hráči: Tyler Redenbach – David Rittich.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Čáslava, Šeda, Gregorc, Havlík, Ščotka, Bokroš – Orsava, Nahodil, Poulíček – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Moučka, Kaut, Voženílek. Trenéři: Draisaitl a Král.
BK Mladá Boleslav: Rittich – Voráček, Stříteský, Rýgl, Trončinský, Kučný, Ovčačík – Pacovský, Výborný, Klepiš – Lenc, Musil, Hyka – Klimenta, Urban, Bárta – Kubica, Hruška, Jarůšek.. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Sparta slavila pošesté v řadě, nájezdy rozsekl Netík

Sparta znovu vzdávala hold, na její sedmé domácí utkání v roce 2016 se přišlo podívat více než dvanáct tisíc fanoušků, kteří očekávali další útočnou smršť. Vždyť Pražané při posledních dvou domácích zápasech nastříleli dohromady šestnáct gólů, ale tentokrát jen těžko hledali recept na poctivou defenzivu Hanáků, kteří i s navrátilcem Romanem Rácem v sestavě vydřeli bod a padli až po dramatických nájezdech. Rozhodl až ten šestnáctý v podání Tomáše Netíka, který sparťanům vystřelil šestý triumf v řadě. K němu přispěl také Filip Novotný, jenž dostal důvěru podruhé za sebou.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): "Hráli jsme proti urputnému soupeři, který si hodně dobře počínal v obranném pásmu. Tam nám toho moc nedovolil, stálo to hodně sil. Otáčeli jsme nepříznivý vývoj, hosté hráli velmi dobře oslabení, dopředu byli také nebezpeční. Máme dva body, chtěli jsme vyhrát za tři, ale ne pokaždé je posvícení. Zápasy jako v Mladé Boleslavi nebo s Olomoucí pro nás byly daleko přínosnější, abychom si prověřili sílu mužstva, než utkání, kdy nám to tam napadá a pak už se víceméně dohrává."

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): "Věděli jsme, že poslední dva domácí zápasy Sparta rozhodla v první třetině, takže jsme chtěli začít aktivněji. To se nám povedlo, vedli jsme 1:0. Celkově bych řekl vyrovnaný zápas, šance na obou stranách - rozhodly nájezdy. S bodem jsme spokojeni, hráči podali dobrý výkon."

HC SPARTA PRAHA – HC OLOMOUC 2:1 po nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Sabolič (Čajkovský, Mikuš), rozhodující nájezd Netík – 9. Laš (Skrbek).
Rozhodčí: Lacina, Hejduk – Hynek, Belko.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:1.
Diváci: 12355.
Střely na branku: 29:21.
Nejlepší hráči: Robert Sabolič – Marek Laš.
HC Sparta Praha: Novotný – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Netík, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka, Kumstát – Kudrna, Pech, Dragoun. Trenéři: Jandač a Moták.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Skrbek, Staněk, Houdek, Ondrušek, Jaroměřský – Buc, Herman, Laš – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, Mikúš – Pekr, Rác, Holec. Trenéři: Venera a Tomajko.

Tabulka Tipsport extraligy po 40. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 40 26 5 3 6 137:82 91
2. HC Sparta Praha 40 22 4 6 8 148:108 80
3. Mountfield HK 39 19 3 6 11 111:101 69
4. HC Škoda Plzeň 40 19 4 3 14 123:106 68
5. BK Mladá Boleslav 40 17 4 6 13 112:105 65
6. HC Olomouc 40 16 5 6 13 88:89 64
7. Piráti Chomutov 39 16 3 7 13 97:110 61
8. PSG Zlín 40 15 5 5 15 92:94 60
9. HC Kometa Brno 40 16 2 3 19 98:105 55
10. HC Oceláři Třinec 40 13 5 3 19 103:104 52
11. HC VÍTKOVICE STEEL 40 12 5 2 21 101:108 48
12. HC Dynamo Pardubice 40 13 2 3 22 90:118 46
13. HC VERVA Litvínov 40 6 9 3 22 81:108 39
14. HC Energie Karlovy Vary 40 11 2 2 25 87:130 39

Další program Tipsport extraligy

Pátek 29. ledna – 41. kolo:

17:00 HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary
17:20 BK Mladá Boleslav – Piráti Chomutov (ČT sport)
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VERVA Litvínov – Bílí Tygři Liberec
18:00 Mountfield HK – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE STEEL
18:30 HC Sparta Praha – PSG Zlín

Neděle 31. ledna – 42. kolo:

15:00 HC Dynamo Pardubice – Piráti Chomutov
15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Sparta Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield
15:30 PSG Zlín – HC Oceláři Třinec
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno
17:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
17:20 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz