VIDEO: Plzeň rozstřílela Hradec, reprízu finále ovládl Třinec

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

4. října 2015, 18:04

David Jahoda

Osmé kolo Tipsport extraligy bylo nabité dalšími skvělými události. Plzeň potvrdila svou formu, na ledě Hradce rozhodla dlouho vyrovnané klání pěti brankami ve třetí části. Dál tak vede tabulku soutěže! Dobrou výkonnost stvrdila i Olomouc, která prodloužila trápení Dynama. Plzeň s Olomoucí napodobil dobře hrající Liberec, jenž otočil duel s Chomutovem. První letošní finálovou reprízu zvládl jasným způsobem Třinec. Mezera v herní praxi nebyla znát na hokejistech Zlína, ti si odvezli tři body z Karlových Varů, které se opět propadly na chvost tabulky. Přetahovanou se Spartou nakonec vyhrála Kometa, která uspěla po třech duelech.

Liberec otočil severočeské derby s Chomutovem

Dvě prohry za sebou? To byl pro chomutovského trenéra Růžičku jasný signál, že musí něco změnit. Poprvé v sezoně dostal mezi třemi tyčemi šanci Miroslav Hanuljak, Tomicu pak posunul do třetí pětky. Těsně před koncem úvodního dějství otevřel skóre severočeského derby ex-liberecký Tomáš Pospíšil, stejný hráč se pak prosadil ještě jednou dvě minuty po začátku druhé třetiny. Dvoubrankový deficit ale liberecké nepoložil. Ještě ve druhé části se podařilo v přesilovce na rozdíl jedné branky snížit Řepíkovi, a když se ve třetí třetině rovněž v početní výhodě prosadil Vampola, bylo vyrovnáno. Nerozhodný stav 2:2 vydržel až do konce základní hrací doby, a tak muselo dojít k prodloužení. V něm se podařilo dokonat liberecký obrat další přesilovkovou trefou Petru Jelínkovi. Bílí Tygři tak potřetí za sebou zvítězili, naopak černá série Pirátů nyní čítá tři duely. 

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Před utkáním bychom bod brali, ale vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, jsme trošku zklamáni. Měli jsme to výborně rozehrané, bohužel jsme ale neproměnili některé šance, které jsme proměnit měli, a neodskočili na třetí, možná rozdílový gól. Mrzí nás, že jsme vlastními fauly domácí nakopli, a utkání tak ztratili.“

Filip Pešán (trenér Liberce): Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, první třetina z naší strany nebyla špatná. Za stavu 0:2 jsme tahali za krátký konec zápasu. Kdyby soupeř v tuto chvíli odskočil na 3:0, zápas by byl ztracený. My ale ustáli šance soupeře, Janko Lašák začal být velkou oporou v bráně. Ve třetí třetině jsme byli o chloupek lepší a šli si buldočím stylem za vítězstvím. Za závěrečný tlak jsme si ten vítězný gól v prodloužení zasloužili.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – PIRÁTI CHOMUTOV 3:2 po prodloužení (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 37. Řepík (Birner, Vampola), 47. Vampola (Birner, Řepík), 64. Jelínek (Vampola) – 20. Pospíšil (Hřebejk), 22. Pospíšil (Červenka, Vondrka).
Rozhodčí: Šír, Lacina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:7, navíc Bulíř (Liberec) 5 + DKU. 
Využití: 3:1.
Střely na branku: 38:28.
Diváci: 4452.
Nejlepší hráči: Pospíšil – Vampola.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Plutnar, Výtisk, Ulrych – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Stránský, Jelínek, Krenželok – Jonák, Lakatoš, Špaček. Trenéři: Pešán a Čermák.
Piráti Chomutov: Hanuljak – Drtina, Jánošík, Dlapa, Rýgl, Tejnor, Šidlík, Kranjc – Hřebejk, Dušek, Hovorka – Vondrka, Růžička, Červenka – Tomica, Sklenář, Pospíšil – Květoň, Kaše, Kämpf. Trenéři: Růžička a Kopřiva.

Zlín po pauze poslal Karlovy Vary zpátky na poslední místo

Po víc než týdenním čekání se zlínští hokejisté opět zapojili do extraligového seriálu. Trenér Vlach mohl v soutěžním utkání poprvé využít letní posilu Tomáše Čachotského. Berani se po pauze vydali na led Karlových Varů, které po výhře nad Chomutovem odsunuly na poslední místo tabulky právě před Moravany. Na Zlínu však nebyla žádná herní pauza poznat. Už ve čtvrté minutě poslal hosty do vedení Říčka, na začátku druhého dějství však z trestného střílení dokázal vyrovnat Marosz. Zlínští ale přeci jenom znovu odcházeli do šaten s náskokem, brankáře Závorku totiž pokořil přesnou střelou Cibák. Domácí se snažili ve třetí části o vyrovnaní, jenže hosté už si svůj náskok vzít nenechali. Ze zápasu Čech tak vezou předloňští mistři tři body, Energie se naopak propadla opět na chvost tabulky. Střetnutí výrazně ovlivnilo vyloučení Radka Dudy, který byl ve čtvrté minutě poslán předčasně do kabin.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Že jsme nedosáhli na body, nás mrzí. Na utkání jsme se hodně připravovali a věděli jsme, že Zlín přijede s urputnou obranou na hranici faulu. O lepší úvod jsme se připravili vlastní nedisciplinovaností. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy jsme z mnoha šancí branku nedali a naopak sami inkasovali. Přesto chci hráče pochválit za týmový a bojovný výkon.Tato cesta, kterou jsme se vydali, by nám postupně měla přinést i body. Vyzdvihnout chci také fair-play přístup dvou zlínských hráčů,kteří se přiznali k tečování puku. Poděkovat chci i fanouškům, kteří nás i těchto těžších časech hnali celý zápas.“

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): „Kvůli postavení v tabulce to pro nás bylo velmi důležité utkání. V úvodu se projevilo, že jsme po delší pauze a že jsme neměli herní praxi. Měli jsme špatný pohyb, ale díky nabídnuté přesilové hře jsme šli do vedení. Domácí se postupně začali zlepšovat. Zlom nastal ve druhé třetině za stavu 1:1. Kdo by dal druhý gól, utkání by pravděpodobně ovládl. Nakonec se to povedlo nám. Ve třetí třetině jsme i díky výkonu brankáře Kašíka přestáli oslabení a získali jsme tři body.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – PSG ZLÍN 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Marosz (TS) – 4. Říčka (Sýkora), 35. Cibák (Kubiš, Sýkora).
Rozhodčí: Šindler, Hribik – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 4:4, navíc Duda (Karlovy Vary) 5 + DKU. 
Využití: 0:1.
Střely na branku: 19:26.
Diváci: 2836.
Nejlepší hráči: Marosz – Sýkora.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Gulaši, J. Tomeček, Bičánek, Dvořák, Weinhold – T. Rachůnek, Marosz, Duda – I. Rachůnek, Haščák, V. Tomeček – Vachovec, Bulík, Koblasa – Rohan, Zadražil, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a Mariška.
PSG Zlín: Kašík – Horák, Holík, Žižka, Matějíček, Řezníček, Kotvan – Kubiš, Cibák, Sýkora – Veselý, Holík, Ondráček – Říčka, Vlach, Čachotský – Čech, Sedláček, Okál. Trenéři: Vlach a Jurík.

Plzeň díky skvělé třetí části rozdrtila Hradec a je dál v čele

V Hradci Králové se odehrál přímý souboj dvou čtrnáctibodových celků, na východ Čech totiž dorazila vedoucí Plzeň. Trenér Škodovky Michal Straka poslal po třech zápasech do branky Machovského, Mountfieldu se naopak po jednozápasové pauze vrátil Bednář. Na branky se muselo čekat až do druhé třetiny, když už na ně ale došlo, byly k vidění hned dvě během necelých dvou minut. V prvním extraligovém zápase poslal Plzeň do vedení mladíček Kristl, bleskovou odpověď si ale přichystal Köhler. Podobná situace se opakovala ve třetí části, jen s tím rozdílem, že střílela pouze Plzeň. Sklenička s Indrákem vměstnali své branky dokonce do jedné minuty. Další gól hostů přidal Kracík, rychle na ni ale reagoval Troliga. Plzeňští ovšem drama nedopustili, gólmana Svobodu totiž pokořili ještě Bližňák s Kratěnou a z utkání se rázem stala jasná záležitost. Plzeň tak v Hradci uhájila pozici lídra tabulky.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): „Dneska bylo dobře vidět, jak dopadne hokejové mužstvo, když to chce lehkou cestou. Plzeň přijela vyhrát, my jsme si chtěli zahrát hokej, a tak dobří zase nejsme. Plzni ale určitě nechceme nic brát. Byla tady jednoznačně lepším týmem, úplně ve všem, my jsme nestíhali vůbec nic. Facka ale není tak úplně od věci, možná je to pro nás do budoucna lepší než prohrát 1:2.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „Přijeli jsme do Hradce s velkým respektem. Hraje velmi aktivní, agresivní hokej, dobře bruslí. Čekali jsme ofenzivní zápas, i pro diváky, což si myslím, že se potvrdilo. Nedrželo se střední pásmo, hra se přelévala nahoru – dolů. Dvě třetiny to bylo vyrovnané utkání, rozhodla až třetí třetina, kdy nám to tam napadalo. Hradec měl taky šance, ale přiklonilo se to na naši stranu. Jsme strašně rádi, že jsme to zlomili a vyhráli, z Hradce jsou pro nás tři body zlaté.“

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 2:6 (0:0, 1:1, 1:5)

Branky a nahrávky: 25. Köhler, 51. Troliga (Bednář) – 24. Kristl (Preisinger, Kubka), 46. Sklenička (Schleiss), 47. Indrák (Kracík, Kubalík), 50. Kracík (Kratěna, Lev), 52. Bližňák (Kratěna, Pulpán), 57. Kratěna.
Rozhodčí: Hodek, Hrubý – Lučan, Kis..
Vyloučení: 5:5. 
Využití: 1:1.
Střely na branku: 23:23.
Diváci: 5037.
Nejlepší hráči: Köhler – Kratěna.
Mountfield HK: Svoboda – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Jank – Kudrna, Knotek, Dej – Köhler, Ihnačák, Courchaine – Bednář, Tvrdík, Červený – R. Pilař, Troliga, Kopta.. Trenéři: Draisaitl a Martinec.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Kadlec, Sklenička, Jeřábek, Moravčík, Kubka, Pulpán – Kratěna, Bližňák, Schleiss – Indrák, Kracík, Kubalík – Sýkora, Lev, Johnson – Poletín, Preisinger, Kristl. Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.

Dynamo se neprobralo, Olomouc slaví pátou výhru v řadě

Pardubice nečekal v utkání osmého kola lehký úkol, po drtivé porážce od Vítkovic totiž zajížděly na Hanou. Mora sice v pátek zápas se Zlínem nehrála, v posledních čtyřech odehraných duelech však zvítězila. Utkání bylo od prvních minut velice vyrovnané, první perioda i proto skončila bez branek. Následně ale kohouti svého soka začali přehrávat. Aktivitu domácího mužstva dokázal využít Eberle, na jehož otočku kolem klece americký brankář Maxwell, který dostal přednost Slovincem Kristanem, nedosáhl. Olomoučtí v nastoleném trendu pokračovali i nadále, a když ve třetí třetině pokořil Maxwella i Holec, vedli domácí o dvě trefy. Kolář svou brankou ještě stihl zdramatizovat koncovku utkání, tři body ale nakonec zůstaly na Hané. Dynamo tak muselo spolknout další hořkou pilulku, naopak Hanáci vyhráli popáté v řadě!

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): „Začali jsme vlažněji a úvod zápasu nebyl podle našich představ. Od druhé půlky první třetiny jsme se ale zlepšili. Ve druhé části jsme si vytvořili velké množství šancí. Měli jsme mnoho střel, jenže jsme dali jen jeden gól. Ve třetí třetině jsme znervózněli, druhý gól však naštěstí rozhodl. Kromě jedné šance Pardubic jsme konec kontrolovali. Za tři body jsme rádi, ale zůstáváme pořád na zemi. Víme, co jsme zažili minulý rok.“

Miloš Říha mladší (trenér Pardubic): „Zlepšili jsme bojovnost a náš projev byl lepší než v minulém zápase. Dobře jsme napadali a bruslili. Měli jsme dvě přesilovky, které jsme neodehráli podle představ. Pak jsme znervózněli a přestali být aktivní. Navzdory bojovnosti můžeme těžko vyhrávat bez gólu. Tři minuty před koncem jsme měli na hokejce vyrovnání, ale nepovedlo se. Dáváme málo branek, je to v hlavách hráčů. Střelce máme v každém útoku, ale bohužel se neprosazují.“ 

HC OLOMOUC – HC DYNAMO PARDUBICE 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Eberle (Skrbek), 53. Holec – 56. Kolář (Havlík, Marcinko).
Rozhodčí: Pešina, Polák – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 4:6. 
Bez využití.
Střely na branku: 38:21.
Diváci: 5071.
Nejlepší hráči: Holec – Maxwell .
HC Olomouc: Konrád – Skrbek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Staněk, Ondrušek – Kafka, Knotek, Laš – Holec, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Jergl. Trenéři: Venera a Tomajko.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Čáslava, Gregorc, Havlík, Štajnoch, Šeda, Zdráhal, Bokroš – Rolinek, Poulíček, Sýkora – Tybor, Nahodil, Svoboda – Starý, Marcinko, Havlík – Půhoný, Tomášek, Kolář. Trenér: Miloš Říha. Trenéři: Říha a Baďouček.

Úderné přesilovky pomohly Třinci ovládnout reprízu finále

Zápas Litvínova s Třincem se nesl v duchu první letošní reprízy posledního finále. Verva hrála doma potřetí za sebou a po dvou úspěšných nájezdech chtěla pokořit i ambiciózní Třinec, který naopak dvakrát po sobě nebodoval. I možná proto dostal po delší době v brance Třince prostor Šimon Hrubec. Už v prvních minutách utkání si ale Oceláři díky gólům Irgla a Orsavy vybudovali dobrou pozici pro další průběh střetnutí. Vedení hostujícího celku ještě o jeden gól v polovině střetnutí vylepšil Klepiš, který se trefil poprvé v sezoně. Se svou kvapnou odpovědí přispěchal Jánský, jenže netrvalo dlouho a třineckému celku vrátil tříbrankové vedení Dravecký. Pohodlný náskok už loňští vicemistři udrželi, a obhájce titulu tak obrali o všechny tři body! Za pozornost stojí fakt, že Oceláři tři ze svých čtyř tref zaznamenali v přesilovce.

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Zápas rozhodly přesilovky. Třinec je sehrál výborně, tři ze čtyř gólů jsme dostali v oslabení. Vstup do zápasu jsme neměli špatný, ale pak nás přibrzdilo sedmiminutové oslabení. Třinec v něm dal dvě branky, uklidnil se a my jsme pak museli víc otevřít hru. Měli jsme dost šancí, abychom uhráli lepší výsledek než 1:4, ale neproměnili jsme je nebo soupeř stihl tělem střely zblokovat. Moc nám toho dnes do předbrankového prostoru neprošlo."

Jiří Kalous (trenér Třince): „Byl to hokej plný emocí, který jsme zvládli vítězně. Proměnili jsme úvodní dvě přesilovky, což nás hodilo trošku do klidu, zatímco domácí pak museli otevřít hru. Tlačili se dopředu a byl to hokej nahoru dolů. Ale ubojovali jsme to do vítězného konce, jsme za body odsud rádi. Na noc se přesouváme do Švédska, v letadle nebo možná až zítra se teprve začneme zabývat úterním utkáním, dosud byl pro nás prioritou dnešní zápas.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC OCELÁŘI TŘINEC 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Jánský (Hübl, Lukeš) – 4. Irgl (Polanský), 7. Orsava (Hrňa, Irgl), 29. Klepiš (Polanský), 46. Dravecký (Irgl, Hrňa).
Rozhodčí: Fraňo , Svoboda – Suchánek, Hynek.
Vyloučení: 5:3, navíc Jurčík (Litvínov) 5 + DKU. 
Využití: 0:3.
Střely na branku: 25:33.
Diváci: 4045.
Nejlepší hráči: Jánský – Irgl.
HC Verva Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Sklenička, Pavlík, Pavelka, Frolo – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Hanzl, Martynek – Hořava, Gerhát, Písařík – Jurčík, Piroš, Řehoř. Trenéři: Rulík a Weissmann.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Doudera M., Klesla, Doudera L., Nosek, Linhart, Foltýn, Adámek – Orsava, Kreps, Irgl – Svačina, Plíhal, Klepiš, Ruffer, Polanský, Hrňa – Chmielwski, Jašek, Dravecký – Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Bitvu Komety se Spartou rozsekl v závěru Hynek Zohorna

Kometa ani Sparta na tom nebyli po sedmi kolech úplně tak, jak by si představovaly, i přesto však tohle utkání bezesporu širokou hokejovou veřejnost hodně zajímalo. Soupeření, které se za poslední léta stalo jakýmsi derby mezi dvěma největšími městy republiky, odstartovali lépe domácí hokejisté. Ti se dostali do vedení brankou Vondráčka, jenže ještě v úvodním dějství stihl srovnat Sabolič. Přelévaná ze strany na stranu pokračovala po celou dobu utkání. Po druhé části sice Kometa díky Hruškovi vedla, jenže Sparta krátce po vstupu do třetího dějství opět vyrovnala. Stejná situace se opakovala ještě jednou. Rozhodující trefu tak nakonec za stavu 3:3 vstřelil Hynek Zohorna. Při sparťanské power-play pak upravil na konečných 5:3 domácí Burian. Kometa tak po třech neúspěších konečně zvítězila, naopak je to Sparta, která má teď na kontě tři prohry v řadě.

Alois Hadamczik (trenér Brna): „Bylo to nadstandardní utkání, velmi pohledné pro diváky. Jsem rád, že jsme po zpackaném utkání v Plzni dokázali doma zabrat a vyhrát. Sparta tady loni vyhrála dvakrát s osmi vstřelenými góly, měli jsme to na mysli a chtěli to napravit. Celý tým bojoval, hrál dobře a i když soupeř třikrát srovnal, nic nevzdal a šel si za výhrou.“ 

Zdeněk Moták (asistent trenéra Sparty): „Viděli jsme výborné utkání s nasazením a bojovností nejvyšší kvality. Bohužel jsme nedokázali reagovat na čtvrtý gól domácích, a i když jsme měli nějaké šance, vezeme si prohru.“

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 5:3 (1:1, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 8. Vondráček (Kováčik), 38. Hruška (Kaberle), 52. Čermák (Dočekal), 56. H. Zohorna, 59. Burian – 17. Sabolič (Pech), 42. Přibyl (Réway, Buchtele), 54. Piskáček (Buchtele).
Rozhodčí: Čech, Hradil – Bryška, Lukš.
Vyloučení: 4:4. 
Využití: 1:1.
Střely na branku: 31:28.
Diváci: 7700 (vyprodaná).
Nejlepší hráči: Čermák – Přibyl.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Stehlík, Hanzlík, Kováčik, Malec, Kuboš, Ptáček – Ostřížek, Hruška, Němec – Káňa, H. Zohorna, Vondráček – Burian, Čermák, Dočekal – Tenkrát, Koreis, R. Zohorna. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Barinka, Čajkovský, Piskáček, Polášek, Hrbas, Emminger – Kumstát, Pech, Sabolič – Klimek, Hlinka, Forman – Buchtele, Přibyl, Réway – Kudrna, Cingel, Netík. Trenéři: Jandač a Moták.

Tabulka Tipsport extraligy po 7. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 8 5 1 0 2 31:18 17
2. Bílí Tygři Liberec 8 4 2 0 2 25:20 16
3. BK Mladá Boleslav 7 4 0 2 1 18:13 14
4. Mountfield HK 8 4 0 2 2 26:26 14
5. HC Sparta Praha 8 3 1 2 2 31.28 13
6. HC Olomouc 7 3 2 0 2 16:14 13
7. HC Kometa Brno 8 4 0 1 3 24:24 13
8. HC Oceláři Třinec 8 4 0 0 4 21:17 12
9. Piráti Chomutov 8 3 1 1 3 14:16 12
10. HC VÍTKOVICE STEEL 7 2 1 0 4 19:21 8
11. HC VERVA Litvínov 8 1 2 1 4 21:25 8
12. PSG Zlín 6 2 0 1 3 10:17 7
13. HC Dynamo Pardubice 7 2 0 0 5 13:21 6
14. HC Energie Karlovy Vary 8 2 0 0 6 19:28 6

Další program Tipsport extraligy

Pátek 9. října – 9. kolo:

17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
17:20 Piráti Chomutov – HC VERVA Litvínov (ČT sport)
17:30 PSG Zlín – HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň

Sobota 10. října – předehrávka 10. kola

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 11. října – 10. kolo

15:00 HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
16:30 HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav
17:00 Mountfield HK – PSG Zlín
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
19:00 HC Kometa Brno – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz