VIDEO: Liga mistrů bojuje za větší atraktivitu. Ale stále bez klubů KHL

Foto: hokej.cz

Přilákat do ochozů víc fanoušků. Rozvíjet klubový hokej v Evropě. Konfrontovat české týmy s těmi zahraničními. Taková je vize představitelů tuzemských klubů pro příští ročník Ligy mistrů, který vypukne 20. srpna.

Za Česko budou ve druhé sezoně nově vzniklé soutěže bojovat čtyři zakládající mužstva (Liberec, Pardubice, Sparta a Vítkovice) a oba extraligoví finalisté: Třinec a Litvínov. Právě aktuální mistři jsou nejvýše postaveným českým týmem před losováním do skupin. To proběhne 13. května na mistrovství světa.

Celkem 48 klubů ze 12 zemí se rozdělí do 16 tříčlenných skupin, z nichž postoupí dva týmy, což znamená, že vyřazovací boje si zahraje hned 32 mužstev. To je zřejmě nejvýraznější změna oproti předešlému ročníku, ve kterém do play off proniklo jen 16 týmů. Z českých pak pouze Sparta. Představitelé Ligy mistrů si od pozměněného modelu slibují vyšší atraktivitu. Chtějí, aby se hrálo co nejméně zápasů, ve kterých o nic nejde a které tím pádem nepřilákají tolik fanoušků.

Právě návštěvnost byla bolestí uplynulého ročníku ambiciózní soutěže (více o ní čtěte zde). Problém, jak více naplnit ochozy, řešily takřka všechny kluby. V Česku si nejlépe vedl Třinec, na který v průměru chodilo skoro 3 500 lidí, ale třeba Pardubice a Liberec nenavštěvovalo ani 2 000 diváků.

Lepší povědomí o Lize mistrů mají tuzemským fanouškům nabídnout přímé přenosy. Nově je nebude vysílat Slovak Sport, ale dostupnější stanice Sport1.

„Myslím, že u nás diváci chodit budou,“ řekl na tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje litvínovský Robert Kysela. „Účast v Lize mistrů pro nás znamená další posun, bereme to jako prestižní záležitost.“

Ale jak už se dřív vědělo, kluby silné Kontinentální ligy se znovu nezúčastní. „Byli jsme v Rusku a vyjednávali jsme s nimi. Zkoušeli jsme je dostat na naši stranu,“ prozrazuje šéf Ligy mistrů Martin Baumann. „Jsem si jistý, že v budoucnu se zúčastní, ale momentálně jsme se nedohodli.“

Kdo všechno se zúčastní?

Česko (Extraliga): Bílí Tygři Liberec, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel, HC Oceláři Třinec, HC VERVA Litvínov.

Bělorusko (Extraliga): HK Neman Grodno.

Dánsko (Metal Ligaen): SønderjyskE Ishockey.

Finsko (Liiga): HIFK, JYP, Kärpät, Tappara, TPS, Lukko, Espoo Blues.

Francie (Ligue Magnus): Rapaces de Gap, Brûleurs de Loups de Grenoble.

Německo (DEL): Adler Mannheim, Eisbären Berlin, ERC Ingolstadt, Krefeld Pinguine, Düsseldorfer EG, EHC Red Bull München.

Norsko (GET-ligaen): Stavanger Oilers, Storhamar Ishockey.

Rakousko (EBEL): Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, EC KAC Klagenfurt, EHC Black Wings Linz.

Slovensko (Extraliga): HC Košice , HK Nitra.

Švédsko (SHL): Djurgårdens IF, Frölunda HC, Färjestad BK, HV71 , Linköping HC, Luleå Hockey, Växjö Lakers, Skellefteå AIK.

Švýcarsko (NLA): SC Bern, Fribourg-Gottéron, ZSC Lions, EV Zug, HC Davos, Genève-Servett.

Velká Británie (EIHL): Sheffield Steelers, Braehead Clan Glasgow.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz