VIDEO: Litvínov má první titul v historii! Rozhodl o něm Lukeš

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Litvínov je poprvé ve své sedmdesátileté historii mistrem domácí ligy! Žlutočerní vyhráli rozhodující bitvu v Třinci 2:0 díky gólům Lukeše a Francouzovi, který podruhé ve finále vychytal nulu.

Pavel Francouz dostal cenu pro nejlepšího hráče duelu na straně Litvínova. Právě on má na zisku Masarykova poháru možná největší podíl. V play-off ve velkém stylu ovládl všechny brankářské statistiky, navíc ve finále šestkrát ze sedmi případů čelil střelecké převaze Slezanů.

Ti se mohli stát prvním klubem, který otočí finálovou sérii extraligy za kritického stavu 1:3. Byli hodně blízko. V rozhodující bitvě měli většinou převahu a jednou dokonce skórovali, ale ne podle pravidel. Poté – v 53. minutě – je srazil Lukeš. Třinečtí dopadli takřka stejně jako Pardubice v roce 2003. Východočeši tehdy ve finále odvrátili dva mečboly Slavie, avšak v sedmém utkání padli 0:1. Ale zpět do současnosti, k vývoji čtvrtečního souboje...

Zatímco Oceláře posílil oproti předchozímu duelu uzdravený bek Galvas, Litvínovští ztratili hned čtyři hráče: zadáky Kubáta s Gulou a útočníky Gerháta s Pirošem. Chyběl hlavně Kubát, druhý nevytěžovanější hráč týmu, za něhož naskočil Frolo. Ten přitom v letošních vyřazovacích bojích vůbec nehrál.

Svižný start domácích

A na startu duelu mohl jen zírat na zběsilé tempo protivníka. Třinečtí si už po 48 vteřinách vynutili přesilovku a Irgl s Plíhalem rychle našli prostor ke střelám, i když neúspěšným. Mnohem lépe vypálil o něco později Hrňa, jehož pokus zastavila až tyčka.

Směrem k Pavlu Francouzovi se znovu sypala smršť střel, gólman Vervy si oddychl až s polovinou třetiny, kdy jeho spoluhráči i díky dvěma přesilovkám zabrali. Jenže Šimon Hrubec, který při zranění Hamerlíka zůstal v bráně Třince, držel bezbrankový boj.

Gólový výbuch ve finále se opravdu týkal jen šestého klání, zato šrámy a zraněními se to hemžilo i tentokrát. Ránu pukem do hlavy schytal Irgl, jenž vynechal druhé dějství, a na opačné straně Pavlík. Ten se zotavil o přestávce. Stejně jako další litvínovský bek, který zůstal ležet na ledě – Pavelka.

Vervě druhá perioda nevyšla ani herně, na Hrubce svedla vyslat jen čtyři střely.

Oceláři měli navrch i v divokém startu třetí třetiny a ve 46. minutě propuklo na stadionu Slezanů veselí. Ovšem jen krátce. Hrňa se při zmatcích v hostující defenzivě prodral do brankoviště, z něhož dopravil puk za čáru, ale podle videorozhodčího si pomohl kopnutím. Bezgólové drama tudíž trvalo dál...

Blízko k první trefě měl i Polanský. Muž, který ve finále dvakrát dostal pokutu za filmování, tentokrát předvedl pohlednou akci, při níž objel bránu a zakončoval. Jenže minul.

Mrzelo ho to ještě víc, když o pár chvil později sledoval, jak se na druhé straně prosazuje František Lukeš. Útočník Litvínova pohotově poslal do sítě kotouč, který se k němu v mezikruží odrazil. Sedm minut před třetí sirénou!

S nepříznivým stavem 0:1 si Třinečtí dokázali poradit v pátém duelu série, kdy slavně vyrovnal Plíhal. Tentokrát Oceláři žádného hrdinu nenašli. Při hře v šesti navíc znovu inkasovali z hole Lukeše. Bylo hotovo. I Radku Bonkovi, kapitánovi třineckých mistrů z roku 2011, bylo na tribuně jasné, že tentokrát bude ve Werk Areně slavit titul soupeř.

Jiří Kalous (trenér Třince): "V první třetině jsme Litvínovu nabídli spoustu šancí, tam nás výborně podržel Šimon Hrubec. Pak jsme srovnali krok, řekl bych, že to vyplývalo z vůle hráčů, kteří to doma chtěli rozhodnout. Snažili jsme se pořád hrát aktivně a pořád jsme se cpali do výborné litvínovské obrany. Není to nic jednoduchého se pořád prodírat obranou, oni de facto čekali jen na brejky. Vyhazovali kotouče, startovali na ně. Hráli to výborně. Bohužel jsme sedm minut před koncem inkasovali a nepovedlo se nám to otočit. Celá série byla velmi vyrovnaná, my jsme balancovali na hraně po dvou úvodních porážkách. Když jsme to dotáhli do sedmého zápasu, tak jsem byl na hráče velmi pyšný, že se vyhrabali z popela. Rozhodovaly detaily."

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Jsem moc rád, že se nám podařilo získat titul. Myslím si, že je to zázrak. V srpnu jsme si sedli a řekli, že kdybychom byli do osmého místa, tak jsme šťastní. Až v průběhu sezony jsme cítili, že bychom to mohli někam dotlačit. Hráči byli skvělí, moc jsem jim to přál a cítili jsme s kolegou, že je v mužstvu obrovská síla. Letos se to sešlo, byli tady Martin Ručinský, Jakub Petružálek, Jirka Šlégr, Pavel Francouz a další. Před sedmým zápasem jsem byl klidný a mužstvu jsem moc věřil. Ale měli jsme i obrovské štěstí, mohli jsme prohrát. Třinec měl prvních deset minut tlak a kdyby nám dal dva góly, tak jsme nemohli říct ani popel. Pak se to vyrovnalo a bylo jasné, že rozhodne jedna branka. Byli jsme šťastnější."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 53. Lukeš, 60. Lukeš (Hübl, Petružálek).
Rozhodčí: Hejduk, Hribik – Lederer, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:2.
Bez využití. 
Střely na branku: 36:20.
Diváci: 5 200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Marek Trončinský – Pavel Francouz
Konečný stav série: 3:4.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Hrabal, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Galvas, Foltýn – Irgl, Klepiš, Dravecký – Orsava, Polanský, Adamský – Hrňa, Plíhal, Ružička – Cienciala, Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.
HC Verva Litvínov: Francouz – Chaloupka, Frolo, Pavlík, Sklenička, Štindl, Pavelka, Baránek, Kokeš – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Šrámek, Trávníček – Eberle, Jurčík, Hořava. Trenéři: Rulík a Hořava.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz