VIDEO: Maďaři jsou podruhé od války mezi elitou! Vrací se i Kazachstán

Foto: Miroslaw Ring

26. dubna 2015, 12:42

Martin Voltr

12 632 fanoušků v napěchované hale, boj o každý metr ledu, a hlavně o postup do elitní skupiny mistrovství světa. To všechno pouhou stovku kilometrů za českými hranicemi. Polský Krakov sledoval nervydrásající koncovku šampionátu divize IA! Na úkor domácích nakonec slavili postup Maďaři, kteří se společně s Kazachstánem vracejí mezi hokejovou smetánku a zahrají si na mistrovství 2016 v Moskvě a Petrohradu.

Pořadatelé si těžko mohli představit atraktivnější koncovku. Polsko loni opanovalo mistrovství divize IB v Lotyšsku a hned se chopilo pořadatelské role. Přestože v Krakově z prvních čtyř zápasů vyhrálo jen dva, rozhodoval až poslední den turnaje: Pokud by domácí porazili Maďary v základní hrací době, sebrali by jim postup!

A byla to bitva do poslední sekundy. Bezbrankový stav zlomili až na začátku třetí třetiny Maďaři, v čase 56:52 ale srovnal Mateusz Bryk a Krakov byl na nohou! Polákům remíza nestačila, odvolali brankáře a napěchovaná hala s úžasem sledovala, jak to dopadne. Šest sekund před koncem však gólem do prázdné branky pojistil maďarský postup Bence Szirányi.

Podívejte se, jak Maďaři zaplavili Krakov a slavili postup:

Kazachstán měl prvenství jasné už čtvrtý den turnaje a jeho návrat do elity asi nikoho nepřekvapil. Zahrál si třeba v Praze před jedenácti lety, od roku 2009 s železnou pravidelností pendluje mezi prvními dvěma skupinami. Zato Maďarsko prožívá úplně jiné pocity. Pravidelně se vrcholu hokejové scény účastnilo v meziválečném období, ale pak přišel dlouhý půst. V roce 1964 ho přerušila účast na olympiádě v Innsbrucku, až téměř po dalším půlstoletí nahlédli Maďaři do elitní skupiny mistrovství světa – v roce 2009 zamířili do švýcarského Bernu. Tam ale nezískali jediný bod a poroučeli se zpátky. Jak si poradí za rok na ruské půdě?

„Když se držíte svého plánu a hrajete s disciplínou, můžete dosáhnout na nedosažitelné. A přesně to se nám teď povedlo! Možná nemáme papírově nejlepší tým po Kazachstánu, ale každý z kluků dělal od prvního dne přípravy přesně to, co měl. Zlepšovali jsme se každým dnem a věřili, že to můžeme zvládnout,“ prohlásil kanadský kouč maďarského týmu Rich Chernomaz pro web Mezinárodní hokejové federace.

Není divu, že ještě v Krakově byly oslavy pořádně divoké. Maďarští hokejisté zůstali na ledě dlouho po závěrečném ceremoniálu, postupu přímo v hale přihlížely až čtyři tisícovky jejich fanoušků! Příští rok se pokusí poprvé od roku 1939 vyhrát aspoň jeden zápas na vrcholné hokejové akci. A co je jasné, podobně náročná příprava – nad soupiskou – čeká před šampionátem i televizní komentátory.

Konečná tabulka MS divize IA (Krakov)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kazachstán 5 5 0 0 0 23:6 15
2. Maďarsko 5 4 0 0 1 14:11 12
3. Polsko 5 2 0 0 3 9:9 6
4. Japonsko 5 2 0 0 3 10:16 6
5. Itálie 5 1 1 0 3 7:12 5
6. Ukrajina 5 0 0 1 4 8:17 1

Ukrajina sestupuje do divize IB, nahradí ji Jižní Korea.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz