VIDEO: Mistr jde do čela, Škarek blízko rekordu. Vary snížily ztrátu

Foto: hokej-litvinov.cz

Litvínov v šestém kole extraligové baráže navázal na předešlý skvělý obrat proti Slavii. Doma se s Jihlavou dlouho trápil, díky třígólové třetí části ale nakonec bere tři body a jde do čela. Jihlavský gólman Škarek si připsal 56 zákroků, čímž se na čtyři zákroky přiblížil rekordu pardubického Maxwella. Výborný výkon předvedl také slávista Hylák, jenže ani on se radovat nemohl. Vyrovnané utkání mezi Karlovými Vary a Slavií nakonec rozhodly nájezdy, v jejichž páté sérii rozhodl o výhře Energie Marosz. Energetici tak doma vyhráli i potřetí a snížili ztrátu na postupové příčky. Po polovině baráže jim chybí dva body.

Energie díky nájezdu Marosze porazila Slavii a snížila ztrátu

Druhý souboj dvou celků, které spolu ještě před několika lety soupeřily ve finále extraligy, začal poněkud vlažněji. Mužstva hrála vyrovnanou partii, o něco víc práce měl hostující brankář Hylák. Přesto to byl karlovarský Závorka, kdo byl pokořen jako první. V 15. minutě za něj šikovně usměrnil kotouč zatím nejproduktivnější slávista baráže Mikulík. O první přestávce bylo v domácí kabině zřejmě pořádně dusno, protože do další periody vletěli Energetici jako uragán. Slavii takřka nepustili ke slovu. Ovoce to přineslo již pět minut po přestávce, přesnou střelou na zadní tyč srovnal Vachovec

Poprvé do vedení mohl Karlovy Vary v zápase dostat Kůs, svou příležitost ale neproměnil. Hylák odolal i dalším šancím, ve druhé části musel krýt celkem 17 střel. Třetí perioda se dlouho odehrávala bez výrazných příležitostí, přesto mohlo být rozhodnuto ještě v základní hrací době, Vachovec ale ve vyložené pozici zklamal. V nastavené pětiminutovce byli aktivnější karlovarští, jenže Hyláka podruhé nepropálili. Zápas tak musely rozseknout nájezdy. O extra bodu navíc pro Karlovy Vary rozhodl Marosz, který se blýskl dvěma úspěšnými nájezdy. Vary tak Slavii vrátily první porážku a snížily ztrátu na postupové pozice na dva body.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů):Od začátku zápasu byla na našich hráčích vidět důležitost zápasu. Byli jsme dost nervózní, hlavně potom, co se soupeř dostal do vedení. Ve druhé části se nám povedlo brzy vyrovnat, vytvořili jsme si i další šance. Ve třetí třetině už ani jeden tým nechtěl inkasovat, bylo pravděpodobné, že se duel rozhodne v prodloužení, nebo až na nájezdy. Jsme rádi, že se nám povedlo rozhodnout utkání v nájezdech, čímž jsme získali extra bod navíc. Díky němu dále žijeme.“

Milan Razým (trenér Slavie Praha):Bylo to bojovné utkání. Řekl bych, že na úkor hokejové krásy. Důležitost zápasu na hráčích vyloženě ležela. Nikdo nechtěl udělat žádnou chybu, takže pohledných akcí bylo málo. Domácí měli střeleckou převahu, nás jako ve všech ostatních duelech podržel brankář Saša Hylák. Myslím si, že gólmani dominovali. Týmy tolik příležitostí neměli a gólmani pustili za svá záda jen po jednom gólu, proto zápas dospěl až do nájezdů. Od druhého bodu jsme byli krok, Marosz nám ho ale svými dobře provedenými nájezdy sebral.

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC SLAVIA PRAHA 2:1 po nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Vachovec (Dvořák), rozhodující nájezd Marosz – 15. Mikulík (D. Hruška.
Rozhodčí: Hribik, Hrubý – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 4:5, navíc Krstev (Slavia Praha) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 44:22.
Diváci: 3579.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Gulaši, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Baránek, Weinhold – Vachovec, Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, V. Tomeček. Trenéři: Mlejnek a Antonik. 
HC Slavia Praha: Hylák – M. Hruška, Kolařík, Krstev, Andrlík, Hraško, Pavlin – Bahenský, Kašpařík, Čermák – Mikulík, Šafránek, D. Hruška – Ondráček, Tuominen, Jiránek – Micka, Vas, Markovič – Andres. Trenéři: Razým a Srdínko.

Mistr urval důležitou výhru, Škarek měl 56 zákroků

Chvíli oběma celkům trvalo, než se dostaly do správné provozní teploty. Do tempa se rychleji dostali domácí, kteří v první části nakonec svého soupeře přestříleli 15:4! Ujala se ale až schovaná střela Válka z 16. minuty. Verva mohla své vedení navýšit v přesilovce, velké šance však neproměnila, zato Dukla hned první početní výhodu zužitkovala a ukázala domácím lekci z produktivity. Po skvostném pasu od Semana srovnal v závěru první třetiny Kohout. Mistr ve svém tlaku od první minuty druhého dějství pokračoval a jen díky skvělému Škarkovi bylo skóre stále stejné. Drtivý tlak Litvínova nebral konce, stejně tak ale pokračovalo jeho střelecké trápení.

Verva si vytvořila nespočet šancí, jenže puk do branky dostat nedokázala. Škarek čelil ve druhé periodě neuvěřitelným 23 střelám! Dukla čekala na chyby domácích, jednu takovou mohl potrestat Kohout. Kouzlo šestnáctiletého gólmana přemohl až Hanzl, který svižnou ránou poslal zkraje třetí části Vervu podruhé v duelu do vedení. Zlepšenou efektivitu střelby Vervy zanedlouho potvrdil svou bombou i nejproduktivnější muž baráže Lukeš. Povedenou třetí část ze strany mistra navíc vyšperkoval trefou z trestného střílení Piroš. Stav 4:1 byl nakonec konečný. Škarek se s 56 zákroky přiblížil Maxwellovu rekordu (60 zákroků).

Jiří Šlégr (asistent trenéra Litvínova): „Jihlava dobře bránila i bruslila po celém ledě, čekala na naše chyby. Je frustrující a těžké hrát takový zápas, protože tlačíte a tlačíte a gól tam nepadne, najednou soupeř odskočí a je v obrovské šanci. Říkali jsme hráčům, že tomu pořád musí věřit, hrát stále stejně, dělat stejné věci a dávat si pozor ve středním pásmu. Jsme rádi, že jsme potom ty góly konečně dali a vyhráli jsme.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Musím pogratulovat soupeři k vítězství. Dvě třetiny jsme ale byli důstojným soupeřem. Před druhým gólem jsme bohužel udělali individuální chybu, poté na kluky padla trochu deka a soupeř toho využil. Po té penaltě už se to pouze dohrávalo a čekalo se na konec. Přesto musíme naše kluky pochválit.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC DUKLA JIHLAVA 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 16. Válek (Sklenička, Jurčík), 43. Hanzl (Lukeš), 48. Lukeš (Hanzl, Duda), 53. Piroš – 20. Kohout (Seman).
Rozhodčí: Fraňo, Čech – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:6, navíc TS pro Litvínov.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 60:13.
Diváci: 5389.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Pavelka, Sklenička, Frolo, Pavlík, Sklenička – Lukeš, Hanzl, Duda – Trávníček, Gerhát, Martynek – Piroš, Pšurný, Hořava – Doležal, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.
HC Dukla Jihlava: Škarek – Dobrovolný, Kaláb, Zadražil, Štěbih, Grebenyuk, Bilčík, Šafář – Harkabus, Skořepa, Důras – Diviš, Seman, Kohout – Prokš, Jícha, Kolář – Malec, Anděl, Mrňa. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VERVA Litvínov 6 3 1 1 1 20:14 12
2. HC Slavia Praha 6 2 1 2 1 20:16 10
3. HC Energie Karlovy Vary 6 2 1 0 3 17:17 8
4. HC Dukla Jihlava 6 1 1 1 3 12:22 6

Další program baráže o TELH

Úterý 12. dubna – 7. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Pátek 15. dubna – 8. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 17. dubna – 9. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 19. dubna – 10. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 22. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov

Neděle 24. dubna – 12. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz