VIDEO: Na úvod MS komplikace. Sledge hokejisté prohráli s Norskem

Foto: Facebook Czech Sledge

26. dubna 2015, 21:25

David Soumar

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Hned na úvod mistrovství světa sledge hokejistů v Buffalu čekal českou reprezentaci důležitý zápas. Břízovým svěřencům se postavili Norové, největší konkurenti v boji o postup! „Hrálo se v podstatě o vstupenku do semifinále, v tomto ohledu jsme už s Norskem tradiční soupeři,“ potvrdil Michal Geier. Právě 29letý rodák z Chomutova důležitou bitvu načal gólem, jenže pak se otěží zápasu chopili Norové a po obratu ve skóre obrali Čechy o důležité body. Ale nic není ztraceno!

První zápas na MS zahájili lépe Norové, kteří si první výraznější šanci vytvořili ve čtvrté minutě. Solberg zůstal sám před gólmanem, z bezprostřední blízkosti ale zamířil jen o pár centimetrů nad horní tyčku. Když se rozhodčí poprvé v zápase rozhodl vylučovat, zdálo se, že norský tlak ještě zesílí. Opak byl ale pravdou. Za katr sice zamířil český hráč, jediný puk ale v této dvouminutovce zapadl do norské klece. Michal Geier zkusil nahodit z modré čáry a k velké radosti českého týmu kotouč gólmanovi Hamarovi propadl za záda 1:0. „Říkal jsem si, že puk vyhodím směrem k bráně. Ta střela prošla, byla to na úvod taková pěkná perlička,“ usmíval se střelec.

Jeho branka české borce hodně nabudila. Najednou byli aktivnějším týmem, Norsko v první periodě dokonce dvojnásobně přestříleli. „V tu chvíli jsme si mysleli, že spějeme ke zdárnému konci,“ dodal Geier. Další branku už však Češi přidat nedokázali a nakonec nechali vyniknout Nory, kteří se v prostřední periodě chopili otěží zápasu. „Už jsme nehráli to, co jsme měli. Nedrželi jsme si posty, lítali jsme všude možně. Z toho pak vyplynuly ty naše chyby,“ vysvětluje Hábl.

Výsledkem byly tři branky Skandinávců a velký obrat ve skóre. Neproměněné šance z úvodního dějství najednou mohly české borce mrzet dvojnásob. „Stejně tak jsme mohli dát v první třetině tři nebo čtyři góly my a mohlo to být úplně jinak,“ litoval Hábl, který v závěru první periody mohl zakončovat do odkryté klece, ovšem puk nezpracoval ideálně.

Norové rychle trestali. Aktivní Čechy zchladil Rolf Einar Pedersen, který ukořistil v obranném pásmu kotouč a individuální akci zakončil přesnou střelou 1:1. Další branka na sebe navíc nenechala příliš dlouho čekat. O necelé dvě minuty později dokázal chybu v obraně potrestat z mezikruží zakončující Jan Roger Klakegg 1:2. „Tohle hráče mentálně zlomilo, pak je bylo těžké znovu namotivovat. Ale otočili to takhle Norové, stejně tak jsme to mohli otočit my. Bohužel soupeř ještě zlepšil pohyb a profitoval třetím gólem,“ říkal po zápase trenér Bříza.

Poslední zásah do české sítě obstaral Emil Sorheim. Norský forvard dostal ideální pas a ve vyložené šanci se snad ani nemohl zmýlit 1:3. Našim reprezentantům však stále zbývala na vyrovnání celá jedna třetina. Nedařilo se jim ale vytvořit si větší tlak, příliš nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře. „Chtěli jsme vybojovat puk a posílat všechno na branku. Škoda té nevyužité šance,“ říkal Hábl o Kubešově střele do poloprázdné branky, kterou skvěle vychytal Hamar. Norové se následně dokázali ubránit a několikrát ohrozili i prázdnou svatyni, skóre se však už nezměnilo.

Prohra s Norskem 1:3 českým borcům pořádně komplikuje možnost probít se do dalších bojů. Ve skupině A už totiž obě mužstva čeká pouze Kanada, jasný favorit celé skupiny, a Japonsko, naopak nejslabší tým z této čtveřice. Češi ale hlavy nevěší. „Musíme jít dál, porazit Japonce a následně i Kanadu. Rozhodně není nic ztracené,“ říká Hábl, ke kterému se přidává i Geier: „Budeme doufat, že Japonci trochu potrápí Nory. Třeba se ještě do semifinále podíváme.“

ČESKÁ REPUBLIKA  – NORSKO 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Geier – 18. Pedersen (Solberg), 20. Klakegg, 27. Sorheim (Bogle, Nordstoga)
Rozhodčí: Morrison – Judakov, Shaw.
Bez využití.
V oslabení: 1:1.
Střely na branku: 14:16.
Diváci: 506.
Česká republika: Vápenka – Hrbek, Berger, Motyčka, Kubeš – Geier, Palát, Hábl – Novák, Šafránek, Raul, Krupička.
Norsko: Hamar – Jacobsen, Klakegg, Vaernes, Nordstoga – Solberg, Pedersen, Bakke – Hamre, Bogle, Sorheim – Avdal, Svee, Kirstistuen.

Ostatní zápasy prvního hracího dne

Skupina A:

Kanada – Japonsko 17:0 (12:0, 3:0, 2:0)

Skupina B:

Itálie – Německo 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
USA – Rusko 6:1 (1:0, 2:1, 3:0)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz