VIDEO: Na závěr MS výhra. Sledge hokejisté v Buffalu skončili sedmí

Foto: Facebook Czech Sledge

3. května 2015, 7:01

David Soumar

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Poslední duel už nic neřešil. Ani jeden z týmů by od sestupu nezachránil, Češi se přesto chtěli rozloučit výhrou. Povedlo se. Břízovi svěřenci přehráli Japonsko 5:1, když se v první třetině čtyřikrát prosadili. Vítězství jim vyneslo umístění na sedmé pozici, soupeř celou osmičku nejlepších uzavřel.

Po vyřazení z elitní skupiny čekal české sledge hokejisty ještě poslední zápas. S Japonci se naši reprezentanti poprali o sedmé místo. I když už se hrálo pouze o umístění, nikdo nechtěl zápas jakkoliv vypustit. „Chtěli jsme ukázat, že hokej hrát umíme a že ten zápas s Německem se nám jen nepovedl,“ říká Miroslav Hrbek. A skutečně, Češi na svého soka vlétli a už v první třetině si vytvořili luxusní náskok.

„Řekli jsme si, že do toho půjdeme naplno,“ popisuje odhodlání českého týmu Pavel Kubeš. Aktivita se Čechům opravdu vyplatila. Už v páté minutě se prosadil Zdeněk Krupička, jenž dostal kotouč před branku a naložil s ním výborně. Sjel si ještě blíže k brankovišti a střelou do horního rohu nedal Nagasemu šanci – 1:0. Česká mašina se ale nezastavila, naopak se rozjela na plný výkon. Výsledkem byly tři další branky, jež padly ještě v rámci první periody.

Krupička tentokrát v podobné pozici neuspěl a nechal vyniknout Pavla Kubeše, jenž dorazil puk do branky – 2:0. Neuběhla ale ani minuta a skóre se měnilo znovu. Kotouč se dostal na Jiřího Bergra, který byl připravený mezi kruhy. Trefil se přesně – 3:0. S Japonci to v tu chvíli vypadalo hodně bledě, brankostroj Česka se ovšem ještě nezastavil. Úspěšnou periodu ukončil svou druhou brankou Berger. Ten v tomto případě zakončoval z pravého kruhu – 4:0.Japonská jednička se poroučela z brankoviště a zbytek utkání dochytal Močizuki.

Do následné třetiny tak borci z České republiky vstupovali s luxusním vedením. „V kabině najednou byla lepší nálada. Trenér ale stejně říkal, že nesmíme polevovat,“ říká Kubeš. Japonci sice v této periodě začali hrát o něco aktivněji, povedlo se jim však Čechy jen přibrzdit. „Přidali a začali hrát důrazněji. Už jsme se k ničemu moc nedostali,“ pokračuje Kubeš, ke kterému neprošel pas od Geiera v nadějném přečíslení 2 na 1, což byla z českého pohledu asi jediná slibná příležitost. Těsně předtím ale došlo ke změně mezi českými tyčemi. Poslední šanci zachytat si na letošním MS dostal Matoušek.

Následně se začalo přitvrzovat, což hráči v osobních soubojích určitě pocítili. „Počítali jsme s tím, že do nás takhle půjdou. To k tomu prostě patří,“ uvědomuje si Krupička. Soupeřovo nasazení odnesl Palát. Ten inkasoval tvrdý hit, po kterém už zápas nedohrál. Musel být odvezen do nemocnice, měl problém s kotníkem. Češi se ale pomstili. Kubeš v přesilovce s kotoučem předvedl pár rychlých kliček a nakonec si vychutnal střídajícího gólmana Japonců – 5:0. Jenže čisté konto neudržel ani muž s maskou v opačném brankovišti. Matouška prostřelil z mezikruží Kazuhiro Takahaši – 5:1.

Češi si následně závěr zápasu pohlídali a dotáhli ho do vítězného konce. Mohli být tedy spokojení, že neskončili osmí, zklamání ze sestupu to však rozhodně nepřebilo. „Každé vítězství samozřejmě náladu zlepší, ale smutek z vyřazení převládá,“ líčí Hrbek.

ČESKÁ REPUBLIKA – JAPONSKO 5:1 (4:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Krupička (Kubeš), 8. Kubeš (Krupička), 9. Berger (Šafránek, Hábl), 14. Berger (Šafránek), 36. Kubeš (Raul) – 37. Takahaši (Kumagai).
Využití: 1:1.
Střely na branku: 21:6.
Nejlepší hráči utkání: Pavel Kubeš – Kazuhiro Takahaši.
Česká republika: Vápenka (24. Matoušek) – Hrbek, Berger, Motyčka, Kubeš – Geier, Palát, Hábl, Novák, Šafránek, Raul, Krupička.  
Japonsko: Nagase (18. Močizuki) – Horie, Sudo, Misawa, Maruo – Jošikawa, Šiba, Nakamura, Močizuki, Išii, Hirose, Šioja, Takahaši, Kodama, Kumagai.

Další zápas šestého hracího dne

o 5. místo: Itálie – Německo 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz