VIDEO: Ovečkin má další rekord NHL, Andersen napodobil Durnana

4. března 2015, 16:00

Václav Jáchim

Pálí o sto šest, jeho chuť je nekonečná. A efektivita jakbysmet. Alexander Ovečkin (na snímku) si drží obdivuhodně stabilní formu. Ačkoli se sem tam objeví kritici, kteří zmíní, že tenhle hokejový car už není, co býval, útočník Washingtonu neohroženě kráčí dál. V noci na středu překonal další mezník v NHL - stal se prvním hráčem historie slavné ligy, který v pěti různých sezonách dokázal nastřílet minimálně deset vítězných gólů!

Poslední duel Capitals proti Columbusu se Ovečkinovi povedl náramně, někdejší hokejista Dynama Moskva vstřelil ve 44. minutě branku na 4:2, přičemž tahle trefa byla vítězná. V tomto ročníku šlo už o 43. zásah ruského snajpra, který s náskokem pěti gólů na spoluhráče Bäckströma vede žebříček kanonýrů NHL.

Ovečkin se navíc posunul i do čela produktivity soutěže, kde se dlouho vyhříval Jakub Voráček. Hvězda Washingtonu je aktuálně na 67 bodech, stejným počinem se může pochlubit i zmíněný Bäckström. V tabulce vítězných gólů se Ovečkin původně dělil o prvenství s Jeremym Roenickem a Guyem Lafleurem.

Oba dosáhli deseti vítězných branek ve čtyřech různých ročnících, teď už ale vládne účastník tří posledních olympiád. Ovečkinův počin je unikátní, protože například Wayne Gretzky nasbíral uvedený počet vstřelených gólů jen ve dvou sezonách, Jaromíru Jágrovi se něco podobného povedlo ve třech ročnících.

Jiné historické maximum se otřáslo v utkání Anaheimu na ledě Arizony. Dánský brankář Fredrik Andersen přispěl Ducks k vítězství, které bylo jeho 30. v letošní sezoně a už 50. v NHL, ačkoli někdejší gólman švédské Frölundy chytal ve slavné soutěži dosud jen 68 utkání.

Podobný unikát se povedl v NHL Billu Durnanovi, legenda Montrealu si 50. výhru v tak malém počtu zápasů připsala v roce 1945 - tedy před 70 lety. Pravda, Andersen nastoupil v NHL už k 73 střetnutím, ale pětice z nich se mu nepočítá do statistik. Někdejší naděje Caroliny buď naskočila do hry za rozhodnutého stavu, nebo dánský objev nestihl v kleci víc jak polovinu potřebného času.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz