VIDEO: Plzeň má mečbol, v Boleslavi rozhodl Jarůšek. Dynamo je blíž záchraně

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Čtvrtfinále ČP play off se znovu vrátilo k sériím, které program vyřazovacích bojů otevřely. Hokejisté Plzně doma dvakrát vyhráli, v Olomouci dokázali přidal další vítězství a jsou krůček od postupu. Západočeši končili duel střeleckou exhibicí, domácím uštědřili osmigólový debakl. Zato v Mladé Boleslavi byla k vidění napínavá detektivka, kterou rozhodly až nájezdy. Ve čtyřech sériích se trefil pouze domácí Richard Jarůšek, který zařídil Bruslařům vítězství i první vedení v dramatickém zápolení s Mountfieldem.

Plzeň zmičila Moru, má semifinálový mečbol

První dvě utkání v Plzni byla vyrovnaná, podobný scénář se čekal i nyní na ledě Olomouce. Ale tak úplně to neplatilo. Hanáci totiž nedokázali zkrotit útočnou aktivitu a hlavně efektivitu Západočechů. Hostům pomohla vedoucí trefa exolomouckého kanonýra Hrni, Škoda pak přidala další branky na přelomu úvodní a druhé třetiny. O navýšení náskoku se postaral dvěma góly Lev, jednou přesně mířil Indrák, po jeho zakončení nastoupil místo Konráda do olomoucké klece Vošvrda. Ve 30. minutě snížil slovenský útočník Buc, jenomže plzeňská defenziva v čele s brankářem Machovským šlapala spolehlivě a domácím víc nedovolila, Konečný výsledek byl nakonec pro Olomouc hodně trpký, Plzeň uštědřila soupeři debakl a jako první tým letošního ČP play off vybojovala semifinálový mečbol.

Michal Straka (trenér Plzně): "Z naší strany to byl dobrý výkon, v první třetině jsme dali góly na 2:0, pak rychle na 4:0, ale potom jsme přestali hrát a přišlo hodně vyloučení. Klíčové bylo to oslabení na konci druhé třetiny, které jsme dokázali ubránit, a poté jsme se vrátili k naší dobré hře a přidali další branky. Samozřejmě jsme rádi, že vedeme 3:0, ale ten poslední krok bývá nejtěžší. Dnes nám tam napadalo vše, ale zítra se začíná od nuly a podobně to tam může padat jim. Určitě ale půjdeme do zápasu s cílem rozhodnout." 

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): "Výsledek je krutý, představovali jsme si to jinak, ale na góly se celou sezónu nadřeme. Naše akce končí střelou do gólmana, z více jak sto střel máme tři góly a to je málo. Je bohužel velice citelná ztráta té první lajny. Trápíme se s tím celou sezónu a o to víc to je poznat v play-off, kde jsme narazili na kvalitního soupeře. Kdo chce jít do první čtyřky, ten musí být efektivnější. Už kvůli fantastickým fanouškům se musíme na zítra zmobilizovat. I když se zápas nevyvíjel ideálně, tak oni byli skvělí celý zápas."

HC OLOMOUC - HC ŠKODA PLZEŇ 1:8 (0:2, 1:2, 0:4)

Branky a nahrávky: 30. Buc (Vyrůbalík, Houdek) - 9. Hrňa, 19. Lev (Kratěna), 21. Indrák (Jeřábek), 24. Lev (Kadlec, Machovský), 43. Indrák (Kubalík), 51. Kratěna (Kadlec, Jeřábek), 52. Kratěna (Kubka, Sklenička), 60. Johnson (Preisinger).
Rozhodčí: Mrkva, Šír - Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 8:10, navíc Ondrušek (Olomouc) na 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 33:25.
Diváci: 5500.
Nejlepší hráči: Tomáš Houdek - Petr Kadlec.
Stav série: 0:3.
HC Olomouc: Konrád (21. Vošvrda) - Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek - Buc, Herman, Holec - Eberle, Řípa, Vodný - Skladaný, Húževka, Mikúš - Pekr, Rác, Kucharczyk. Trenéři: Venera a Tomajko.
HC Škoda Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, Sklenička - Indrák, Kracík, Kubalík - Kratěna, Bližňák, Johnson - Hrňa, Preisinger, T. Svoboda – Hollweg, Lev, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák. 

Boleslav v sérii poprvé vede. Díky Jarůškovi!

V prvních dvou utkáních byla série mezi Mladou Boleslaví a Mountfieldem nejvypjatější ze všech čtvrtfinálových dvojic, teď se přesunula k první bitvě do města aut. Lépe začali hosté, už po 76 vteřinách překonal Ritticha hradecký obránce Dietz. Nicméně domácí to nerozhodilo, hráli hodně aktivně, jejich akce měly tempo. O vyrovnání se ve 24. minutě postaral nepokrytý Hyka, v čase 38:12 se boleslavští radovali podruhé - rychlý výpad Musila zakončil přesnou střelou uzdravený Martin Látal. Ve třetí třetině drželi domácí těsný stav, v 57. minutě ovšem vyrovnal Červený a náramné klání poslal do prodloužení. V něm trefil tyčku hostující Bednář, blízko rozhodnutí byli na opačné straně Klimenta nebo Hyka. Nicméně poprvé v letošním čtvrtfinále ČP play off muselo dojít na nájezdy. Během tří sérii nikdo nemířil přesně, v té čtvrté neproměnil Šimánek a pak přišla velká chvíle Richarda Jarůška, který překonal Kacetla a domácím vystřelil vedení v sérii.

František Výborný (trenér Mladé Boleslavi): "Zápas začal podobně jako první dva tím, že padl rychlý gól. Pro nás to nebylo vůbec příjemné, byla v tom i laxnost našich obránců. Potom jsme si vytvořili tlak a dali dva góly. Ve třetí části jsme nechtěli pouze bránit, šli jsme stále za tím, ale udělali jsme v závěru taktickou chybu, kdy soupeř skóroval do prázdné branky. Soupeř pak mohl rozhodnout na začátku prodloužení, kdy za našim gólmanem zvonily nějaké tyčky, ve druhých deseti minutách se to zase otočilo a my tam měli spoustu šancí. Možná v tom byla i nervozita, únava. Nájezdy už jsou vabank a my byli tentokrát šťastnější. Je to pro nás velice důležitý bod."

Vladimír Kýhos (trenér Hradce Králové): "Do utkání jsme vstoupili dobře a rychle dali šťastnou branku. Pak měl soupeř tlak, ale ubránili jsme to a myslím, že jsme celkově první část sehráli podle našich představ. Ve druhé jsme ale přestali hrát silový hokej, což se nám stalo už doma. Měli jsme k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři a když ji neproměníte, tak si nezasloužíte vyhrát. Tam jsme mohli duel překlopit na svou stranu, místo toho jsme v závěru udělali chybu a soupeř šel do vedení. Ve třetím dějství jsme ukázali charakter a šli za vyrovnáním. Zápas šel do prodloužení, v jeho úvodu jsme měli snad čtyři vyložené šance, ve druhé desetiminutovce zase mohla rozhodnout Boleslav. Nájezdy už jsou pak loterie, Rittich je chytá velmi dobře."

BK MLADÁ BOLESLAV - MOUNTFIELD HK 3:2 po nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Hyka (Musil, Lenc), 39. Látal (Musil), rozhodující nájezd Jarůšek - 2. Dietz (Ihnačák), 57. Červený (Ihnačák, Pláněk).
Rozhodčí: Čech, Šindler - Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 7:5, navíc Pacovský (Ml. Boleslav) na 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 36:42.
Diváci: 4200.
Nejlepší hráči: Martin Látal - Martin Pláněk.
Stav série: 2:1.
BK Mladá Boleslav: Rittich - Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Robar, Rýgl, Kučný - Klimenta, Klepiš, Pacovský - Hyka, Musil, Lenc - Jarůšek, Bárta, Pabiška - Látal, Hruška, Ďurač. Trenéři: F. Výborný a Jelínek.
Mountfield HK: Kacetl - Pláněk, Vydarený, Dietz, Plášil, Čáp, Frühauf, Vašíček - Bednář, Mertl, Dej - Honejsek, Ihnačák, Červený - Kudrna, Kukumberg, Šimánek - Vantuch, Miškář, Courchaine. Trenéři: Kýhos, Sýkora, T. Martinec a Tvrdík. 

Další program čtvrtfinále ČP play off

Sobota 19. března - 4. zápasy:

15:00 HC Olomouc - HC Škoda Plzeň (ČT sport)
17:30 BK Mladá Boleslav - Mountfield HK

Neděle 20. března - 3. zápasy:
17:00 PSG Zlín - HC Sparta Praha
17:50 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec (ČT sport)

Pondělí 21. března - 4. zápasy:
17:20 PSG Zlín - HC Sparta Praha (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec

Úterý 22. března - 5. zápasy:
17:20 Mountfield HK - BK Mladá Boleslav (ČT sport)
17:30 HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

Středa 23. března - 5. zápasy:
18:00 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov
18:20 HC Sparta Praha - PSG Zlín

Čtvrtek 24. března - případné 6. zápasy:
17:30 BK Mladá Boleslav - Mountfield HK
18:00 HC Olomouc - HC Škoda Plzeň

Pátek 25. března - případné 6. zápasy:
17:30 PSG Zlín - HC Sparta Praha
17:30 Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec

Sobota 26. března - případné 7. zápasy:
16:30 HC Škoda Plzeň - HC Olomouc
17:00 Mountfield HK - BK Mladá Boleslav

Neděle 27. března - případné 7. zápasy:
15:20 HC Sparta Praha - PSG Zlín
16:00 Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov

Litvínov přemohl Energii, v prodloužení se trefil Hanzl

Potřebovali plný zisk, aby drželi solidní šance na záchranu, hokejisté Litvínova ovšem v utkání s Karlovými Vary jeden bodík ztratili. Loňští mistři republiky sehráli s Energií dramatický zápas. V 19. minutě poslal hosty do vedení Jakub Svoboda, po pauze brzy vyrovnal Lukeš. Verva se musí ve zbytku sezony patrně obejít bez nejproduktivnějšího útočníka Viktora Hübla, jenž si minule proti stejnému soupeři zranil koleno, možná také proto domácím vázla finální fáze. Verva nicméně nakonec vydřela vítězství, 16 vteřin po startu prodloužení rozhodl Hanzl. Litvínov je stále na barážové pozici, dvanácté Pardubice mají dvě kola před koncem skupiny o umístění k dobru čtyři body.

Jiří Šlégr (asistent trenéra Litvínova): "Na našem týmu je vidět, o co se hraje. Aktivita byla od začátku, ale paradoxně nás přibrzdila dlouhá přesilová hra, kdy jsme málo stříleli, což není správné. Poté jsme inkasovali, ale v kabině jsme si řekli, že půjdeme více do střel. To se nám povedlo. Bohužel jsme i přes řadu šancí druhou branku nepřidali. Výborně zachytal hostující brankář. Výhra alespoň za dva body je výsledek dobré práce."

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): "Získali jsme po dlouhé době nějaký bod. Bojovali jsme, makali jsme. V obraně bylo spousta zmatků, ale brankář nás podržel. V prodloužení jsme rychle inkasovali, ale pro nás je i ten jeden získaný bod dobrý."

HC VERVA LITVÍNOV - HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:1 po prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Lukeš (Duda, Pavlík), 61. Hanzl (Lukeš) - 19. Svoboda
Rozhodčí: Fraňo, Horák - Bláha, Špůr.
Vyloučení: 6:9, navíc Kůs (K. Vary) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 44:24.
Diváci: 3845.
HC VERVA Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Černý, Frolo - Gerhát, Piroš, Lukeš - Duda, Hanzl, Hořava - Martynek, Havlíček, Trávníček - Jánský, Válek, Jurčík - Reichel. Trenéři: Rulík a Šlégr.
HC Energie Karlovy Vary: Habal - Dvořák, Bičánek, Rohan, Sičák, Baránek, Benák - Huna, Haščák, Vrána - Bartek, Skuhravý, Gorčík - Svoboda, Marosz, Rachůnek - Tomeček, Kůs, Flek. Trenéři: Mlejnek a Antonik. 

Dva góly, jeden trest. Dynamo je zase o kousek blíž záchraně

Chtěli vydolovat tři body a všechno tomu obětovali. Hokejisté Pardubic poctivě kráčejí za záchranou a snaží se, aby nepovedená sezona neskončila ještě větším průšvihem. V duelu proti Vítkovicím, které se barážové hrozby zbavily minulou neděli právě v utkání s Východočechy, se armáda trenéra Draisaitla soustředila na poctivý výkon a na důslednost. Dynamu před návštěvou 9000 diváků pomohl vedoucí gól z hokejky Štajnocha, pak kralovali brankáři Maxwell s Kantorem. Kuriozitou utkání je jediný udělený trest, a ještě za špatné střídání domácích. Když se ve 44. minutě prosadil Marcinko, měli Pardubičtí vyhráno. Hosty udrželi na uzdě, odškrtli si další správný krůček a mohou se soustředit na nedělní zápas v Litvínově, který může dát na záchranu konečné razítko.

Peter Draisaitl (trenér Pardubic): "Ať už jsme utkání odehráli jakkoliv, tak nás v tuto chvíli zajímají především body. Našli jsme cestu, i když ne vždy tu snadnou, jak ty zápasy vyhrávat. Samozřejmě nic nekončí, potřebujeme ještě nějaké body uhrát. Nechci, aby to znělo jako nějaké klišé, ale velký dík patří fanouškům. Přes devět tisíc, to je opravdu obdivuhodné. Hráčům ta podpora opravdu pomáhá.“

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): "Neodehráli jsme špatné utkání, dobře jsme bruslili, ale chyběla nám koncovka. Měli jsme tam nějaká přečíslení, ale bez gólu se nedá vyhrát. Kdybychom se dokázali prosadit, tak jsme si mohli odvézt nějaké body a mohl bych tým pochválit. Za předvedený výkon jsme si určitě nějaký zisk zasloužili, ale kvůli koncovce vyhráli domácí zaslouženě.“

HC DYNAMO PARDUBICE - HC VÍTKOVICE STEEL 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Štajnoch (Nahodil), 44. Marcinko (Poulíček, Čáslava).
Rozhodčí: Hrubý, Lacina - Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 1:0.
Bez využití.
Střely na branku: 25:20
Diváci: 9002
HC Dynamo Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, Havlík, Zdráhal - Sýkora, Redenbach, Marcinko - Moňa, Nahodil, Orsava - Rapáč, Tomášek, Rolinek - Cetkovský, Kaut, Beran - Poulíček. Trenéři: Draisaitl, Potajčuk a Král.
HC VÍTKOVICE STEEL: Kantor - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Phillipp, Pastor - Olesz, Illéš, Strapáč - Vandas, Kolouch, Kucsera - Tomi, Balán, Hovorka - Szturc, Maliník, Němec. Trenéři: Svozil a Petr. 

Tabulka skupiny o umístění TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VÍTKOVICE STEEL 56 18 6 5 27 148:155 71
2. HC Dynamo Pardubice 56 18 4 5 29 124:162 67
3. HC VERVA Litvínov 56 11 12 6 27 120:146 63
4. HC Energie Karlovy Vary 56 13 3 3 37 118:191 47

Zbývající program skupiny o umístění TELH

Neděle 20. března – 5. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary - HC VÍTKOVICE STEEL
15:30 HC VERVA Litvínov - HC Dynamo Pardubice

Pátek 25. března – 6. kolo:
15:30 HC VÍTKOVICE STEEL - HC VERVA Litvínov
17:00 HC Dynamo Pardubice - HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz