VIDEO: Pravej bůček, levej bůček! Mladí Královští lvi dál kralují

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej SK/CZ

30. března 2015, 16:15

Martin Voltr

Letošní sezona jako by v české mládeži byla na obhajoby titulů přímo stvořená. Na loňský triumf dokázali kromě juniorů Chomutova navázat také hokejisté dvou kategorií, které ročník tradičně uzavřely mistrovstvím republiky. Zlaté medaile v mladším dorostu vybojovali na domácí půdě loňští šampioni z Hradce Králové, mezi osmou třídou se znovu radovala pražská Sparta!

Mládežnické mistrovství České republiky našlo v Hradci Králové ideální podmínky, o vavříny se bojovalo pět dní na obou ledových plochách. Mladší dorostenci se do turnaje zapojili až v pátek – a o vítězi se rozhodlo nečekaně rychle. Královští lvi, kteří na turnaj postoupili po výhrách v play off nad Kladnem a Pardubicemi, nejprve přetlačili brněnskou Kometu 1:0. Druhý den si v nervydrásajícím souboji poradili s Chomutovem 5:3, přestože po pěti minutách prohrávali o dva góly! Ani poslední utkání se Zlínem tak nemohlo na jejich prvenství nic změnit. Stříbro nakonec připadlo brněnským mladíkům, v závěrečné přímé bitvě porazili Piráty 2:0.

„Musíme to brát s pokorou. Takový rok se už nebude a nemůže opakovat.“

Hradečtí hokejisté tak slaví něco, o čem se jim ani nesnilo. Už loňský titul byl pro celou klubovou mládež historickým úspěchem, teď ho navíc dokázali obhájit. „Je to fantazie, jsme moc šťastní. Kluci si to za celoroční pracovitost určitě zasloužili a jsme na ně pyšní,“ říká hlavní trenér Tomáš Martinec. Jestli jeho tým celou dobu provází jedno slovo, rozhodně je to pokora. „Věděli jsme, že jenom tvrdou prací se kluci můžou posunout někam dál. Že určitě nemáme nejlepší tým, co se týče jednotlivců, ale jedině soudržností a týmovým duchem můžeme uhrát výsledek. V tom byly oba roky strašně podobné,“ srovnává.

Jednou z klíčových osobností hradeckého mladšího dorostu – jak na ledě, tak v kabině – byl v obou ročnících brankář Tomáš Vomáčka. Pokaždé si vysloužil cenu pro nejlepšího gólmana závěrečného turnaje, ani jednou o jeho zásluhách nebyly sebemenší pochybnosti. „V něčem to bylo jiné. Loni nám hodně lidí říkalo, že nám to vyhrál starší ročník 98. Ale teď jsme si to dokázali uhrát i sami. Napoprvé jsme to ještě moc neznali, byli jsme z toho takoví vyjukaní. Teď už jsme byli vyzrálejší,“ přemýšlí naděje reprezentační šestnáctky.

Královští lvi už na loňské mistrovství do Zlína dorazili v oblecích. A tak bylo jasné, že letos na domácí půdě tomu nebude jinak. „Říkali jsme si, že když postoupíme, určitě si je zase vezmeme. Že z toho zkusíme udělat takovou tradici,“ směje se Vomáčka, který do Hradce přišel před dvěma lety z Trutnova. „Tehdy se s námi moc nepočítalo, byli jsme za průměrný tým. Ale teď když někam přijedeme, říkají si: To je ten Hradec, ti vyhráli republiku, ti budou asi dobří.“

Obhajoba titulu v mladším dorostu je navíc jen jedním dílkem do mozaiky historicky nejúspěšnější sezony klubu pod Bílou věží. Osmáci získali na šampionátu bronz, starší dorost bojuje s Třincem v extraligovém finále a do nejvyšší soutěže se po dlouhých sedmi letech vrátili junioři. Zkrátka a dobře – na co se v hradecké mládeži sáhlo, to vyšlo. „Musíme to brát s pokorou. Takový rok se už nebude a nemůže opakovat. Na druhou stranu je to zavazující, abychom nepolevili a neuhli z cesty, po které se snažíme jít. Máme v mládeži dobrou partu trenérů a chtěl bych jim moc poděkovat,“ říká bývalý extraligový hokejista Tomáš Martinec, který si na střídačce dokázal získat obrovský respekt jak u soupeřů, tak u vlastních svěřenců.

„Trenéři mají největší zásluhu na tom celém, co se tady odehrálo. Jak nás zase celou sezonu vedli, ať už na ledě, nebo mimo led. Jak ovlivnili naše vystupování, naše chování. Pan Martinec si zaslouží od celého hradeckého hokeje obrovskou poklonu, protože co pro něj v posledních letech udělal, to je něco neskutečného,“ dodává Tomáš Vomáčka.

Na loňskou hegemonii dokázali navázat také hokejisté pražské Sparty, kteří obhájili titul v kategorii 8. tříd. Za pět zápasů ztratili jediný bod, když Přerov porazili až v prodloužení, jinak propluli turnajem bez ztráty kytičky. V závěrečném souboji je o prvenství ještě mohly připravit Vítkovice, ale mladíci z hlavního města vyhráli po jednoznačném průběhu 5:2 a svého soupeře odsoudili ke stříbrné pozici. Třetí místo urval Hradec Králové, který byl sice po třech dnech poslední, ale dvě víkendová vítězství zajistila pořadatelskému městu další sadu medailí.

Mistrovství republiky mladšího dorostu

Konečné pořadí

1. Královští lvi Hradec Králové
2. HC Kometa Brno
3. Piráti Chomutov
4. HC PSG Zlín

Individuální trofeje

Nejlepší brankář: Tomáš Vomáčka (Hradec Králové)
Nejlepší obránce: Filip Král (Kometa Brno)
Nejlepší útočník: Jaroslav Dvořák (Hradec Králové)
Nejužitečnější hráč: Martin Štohanzl (Hradec Králové)

Výsledky »
Tabulka »
Hráčské statistiky »

Mistrovství republiky 8. tříd

Konečné pořadí

1. HC Sparta Praha
2. HC VÍTKOVICE STEEL
3. Královští lvi Hradec Králové
4. HC ZUBR Přerov
5. HC Plzeň 1929
6. HC Motor České Budějovice

Individuální trofeje

Nejlepší brankář: Jan Škorpík (Sparta Praha)
Nejlepší obránce: Martin Hugo Haš (Sparta Praha)
Nejlepší útočník: Jakub Kylnár (Vítkovice)
Nejužitečnější hráč: Petr Poppel (Hradec Králové)

Výsledky »
Tabulka »
Hráčské statistiky »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz