VIDEO: Slavia má další výhru, Sparta inkasovala pětku od Hradce

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Že by to nebyla náhoda? Pražská Slavia po ukončení svého trápení vyhrála v Liberci i druhý zápas víkendového programu Tipsport extraligy a sezonu ještě nevzdává! Vedoucí Třinec se vrátil do sedla triumfem v Olomouci, první letošní vítězství v moravském derby s Kometou získali hokejisté Zlína. Překvapení kola se však odehrálo na Spartě, kterou hradecký Mountfield přejel jednoznačně 5:0 a poskočil na pátou příčku před Pardubice.

49 střel stačilo Bílým Tygrům na jediný gól

Slávistům sice pod Ještědem chyběl distancovaný brankář Adam Svoboda, ale mladší kolega Dominik Furch ho zastoupil víc než dobře. Za záda pustil jediný z 49 střeleckých pokusů! Zkraje druhé části ho překonal Filippi, jenž vyrovnával po úvodní trefě Jánose Vase, ovšem maďarský útočník sešívaných si pro sebe za nerozhodného stavu vyhradil ještě jeden moment. Jeho druhá trefa z 54. minuty byla nakonec vítězná, skóre ještě vzápětí upravil Poletín a Pražané mohli znovu slavit. Dva víkendové zápasy – šest bodů!

Milan Černý (asistent trenéra Liberce): "Bohužel rozhodla naše koncovka, měli jsme snad 45 střel a příležitostí, ze kterých jsme nedali branku. A jak se čas táhl, ubývalo lehkosti. Myslím, že by pomohlo více clonění brankáři a větší počet dorážek, kdybychom to splnili, zápas by asi vypadal jinak."

Dušan Gregor (trenér Slavie): "Krásné vítězství celého mužstva, které si za ním šlo. Ve druhé třetině jsme byli pod tlakem domácích, ale v ostatních periodách jsme předvedli dobrou hru. A myslím, že jsme si kolektivní hrou tři body zasloužili."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC SLAVIA PRAHA 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Filippi (Valský, Bulík) – 9. Vas (Holec, Kolář), 54. Vas (Kolář), 58. Poletín (Stránský, Beňovič).
Rozhodčí: Šindler, Wagner – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 2:5.
Bez využití.
Střely na branku: 49:21.
Diváci: 5942.
Nejlepší hráči: Tomáš Filippi – János Vas.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Kajínek, Výtisk, Gřegořek, Derner, Vitásek, Voráček – Balaštík, Vampola, Radivojevič – Valský, Filippi, Bulík – Bartek, Jelínek, Krenželok – Bakoš, Vlach. Trenéři: Čada a Černý.
HC Slavia Praha: Furch – Kolařík, Šenkeřík, Krejčí, Šulc, Růžička, Beňovič, J. Novák – Vlasák, Divíšek, Sklenář – Holec, Vas, Kolár – Stránský, Doležal, Poletín – Andres, Čermák, Veselý. Trenéři: Gregor a Beránek.

Dramatický závěr o šest bodů zvládly Vítkovice

Bezprostřední hrozba bojů o udržení pro oba týmy udělala z bitvy Vítkovic s Energií dost možná nejdůležitější zápas kola. Devátý a třináctý tým dělily pouhé tři body a tenhle rozdíl se nesmazal, nýbrž zdvojnásobil. Domácí Steel se brzy oklepal z vedoucí trefy mladíka Fleka, ještě do sirény skóre otočil a rozdílovou trefu nakonec zaznamenal Peter Húževka. Bičánkova korekce a velký závěrečný tlak hostům nestačily, Karlovarští tak zůstávají na předposlední příčce a jejich náskok na Slavii se ztenčil na 11 bodů. Venku prohráli už pošestnácté v řadě.

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): "Věděli jsme, že Karlovy Vary jsou organizované mužstvo. Venku sice prohrávají, ale všechno to jsou těsné porážky. Velmi těžko se jim dávají góly. Jedním z rozhodujících momentů utkání bylo, že jsme je na konci první třetiny drželi dlouho v útočné třetině a pak dokázali skórovat. Chtěl bych vyzdvihnout především náš týmový duch. Ten bude v závěru základní části rozhodovat. Se třemi body jsme velmi spokojeni."

Jaromír Kverka st. (asistent trenéra Karlových Varů): "Dostali jsme se do vedení šťastnou brankou, ale pak se nám nepovedlo udržet výsledek až do konce první třetiny. Soupeř nás tam minutu držel v pásmu a my nemohli vystřídat. Ve druhé třetině jsme měli dost přesilovek, ale nic jsme v nich nepředvedli. Po brance na 3:1 jsme začali hrát více aktivně, povedlo se nám snížit a při hře bez brankáře jsme měli další šance, vyrovnat se nám ale nepodařilo. Myslím, že soupeř byl o ten gól lepší."

HC VÍTKOVICE STEEL – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Olesz (Kudělka), 20. Štencel (Burger, Kucsera), 48. Húževka (Vandas, Kucsera) – 3. Flek (Vachovec, Závorka), 50. Bičánek (Šmach, Balán).
Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Bryška, Skopal.
Vyloučení: 6:7.
Bez využití.
Střely na branku: 31:25.
Diváci: 4260.
Nejlepší hráči: Rostislav Olesz – Stanislav Balán.
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš – Kovář, Kudělka, Zíb, Dlapa, Čerešňák, Klok, Štencel, Pastor – Szturc, Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – Svoboda, Burger, Němec – Vandas, Húževka, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, Šmach, Bičánek, J. Tomeček, Redlihs, Deyl – D. Hruška, Balán, Duda – Koblasa, Skuhravý, Micka – Flek, Kverka, Vachovec – V. Tomeček, Heizer, Gorčík. Trenéři: Mlejnek, Kverka st. a Kněžický.

Až na čtvrtý pokus uspěli Berani v derby s Kometou

Zatímco loňské finále Zlínu vyšlo parádně, v nové sezoně se proti Kometě trápil a zatím jí nedokázal sebrat jediný bod. Když ale v 11. minutě Robert Říčka vyrovnal a zastavil brněnskou sérii bez inkasovaného gólu na 175 minutách, zároveň tím obrátil tón utkání. Tradičně vypjaté derby s parametry play off nakonec vyneslo Ševcům vytoužený úspěch 4:2, šest minut před koncem ho ve dvojnásobné přesilovce pojistil kapitán Čajánek. Kometa nebodovala poprvé v novém roce, Zlín naopak poprvé v sezoně poskočil do desítky!

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): "Věděli jsme, že potřebujeme vyhrát, a to nejlépe za tři body. Začátek byl pro nás špatný, ale naštěstí jsme se po té brance zvedli a byli lepším týmem. Navíc na nás byla vidět větší chuť po vítězství. I díky výkonu Libora Kašíka jsme proti Kometě zaslouženě vyhráli."

Karel Beran (asistent trenéra Komety): "Měli jsme výborný vstup do utkání a díky přesilovce se nám povedlo vstřelit branku. Musím přiznat, že pak nás Zlín zatlačil a byl aktivnější. Přesto i za nepříznivého stavu 3:1 a 3:2 jsme měli dobré šance na vyrovnání. Zlín ale dobře bránil a v závěru bylo těžké se prosadit."

PSG ZLÍN – HC KOMETA BRNO 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Říčka (Holík, Vlach), 15. Veselý (Marušák, Čajánek), 33. Říčka (Vlach), 54. Čajánek (Leška, Köhler) – 2. Káňa (Čermák, Hanzlík), 46. Ton (Hruška, Honejsek).
Rozhodčí: Pešina, Smitka – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 22:21.
Diváci: 6333.
Nejlepší hráči: Libor Kašík – Jan Káňa.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Valenta, Matějíček, Žižka, Kotvan, Urbanec – Ondráček, Čajánek, Veselý – Holík, Vlach, Říčka – Okál, Leška, Köhler – Kubiš, Šťastný, Čech. Trenéři: Vlach a Jurík.
HC Kometa Brno: Čiliak – Ptáček, Kempný, Dujsík, Hanzlík, Kuboš, Malec, Kováčik – Ton, Hruška, Honejsek – Vondráček, Koreis, Burian – R. Zohorna, Čermák, Káňa – Mrázek, Ostřížek, Dočekal. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Mountfield nasázel Spartě pět gólů na jejím ledě

Hodně nečekaný výsledek na úkor favorita se zrodil v Holešovicích. Sparťanům se staly osudnými začátky třetin, poprvé inkasovali z hradeckých hokejek už ve 32. sekundě a Šimánkův úder by nakonec Mountfieldu stačil na vítězství. Východočeši ovšem našli v útoku nevídané sebevědomí a ve vyhroceném souboji nasázeli malátnému týmu domácích pět branek! Dvakrát se trefil a dvakrát nahrával Tomáš Mertl, který tak stylově oslavil svůj 500. start v české nejvyšší soutěži, naopak výborný Ondřej Kacetl udržel svou první letošní nulu. Domácí publikum, které vzdalo hold záchranným složkám, tak mohla potěšit aspoň vítězná bitka Formana s Vašíčkem.

Josef Jandač (trenéry Sparty): "Můžu jen sportovně pogratulovat soupeři k výsledku i k bodům, protože byl lepší. My jsme do zápasu špatně vstoupili a v podstatě jsme nenašli recept na obranu soupeře. Tahali jsme za kratší konec, Hradec vyhrál zaslouženě. Cením si toho, že přestože jsme prohrávali, tak někteří hráči se pořád prali o výsledek. Ale myslím si, že kdybychom dnes hráli dva zápasy, tak bychom ten gól stejně nedali."

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): "S ohledem na tabulku je pro nás každý bod a každá výhra hodně důležitá. Výhra na Spartě je pro nás velmi dobrým výsledkem. Vyhrát s nulou je navíc extra bonus pro gólmana, který nás dnes podržel. Za stavu 1:0 nebo 2:0 se to vždy může zlomit a on v tu chvíli chytil několik šancí domácích. Kluci hráli obětavě a výhru si zasloužili."

HC SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HK 0:5 (0:1, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 1. Šimánek (Kudrna, Mertl), 25. Mertl (Plášil, Skokan), 42. Tvrdík (Skokan, Pláněk), 54. Mertl (Pláněk, Šimánek), 56. Vydarený (Mertl, Kudrna).
Rozhodčí: Polák, Souček – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 14:13, navíc Skokan (Hradec) 10 minut a trest do konce utkání.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 33:23.
Diváci: 9778.
Nejlepší hráči: Marek Ďaloga – Ondřej Kacetl.
HC Sparta Praha: Novotný – Eminger, Polášek, Ďaloga, Mikuš, Piskáček, Barinka, Hrbas – Réway, Hlinka, Klimek – Kumstát, Černoch, Rolinek – Forman, Buchtele, Sabolič – Procházka, Volek, Dvořáček – Bahenský. Trenéři: Jandač a Moták.
Mountfield HK: Kacetl – Piegl, Vydarený, Jank, Plášil, Pláněk, Vašíček – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Knotek, Kukumberg – Vantuch, Troliga, Červený – Skokan, Tvrdík, Pospíšil. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Tradice dodržena. Výhru Bruslařů trefil Hyka

Pardubice v pátek porazily Třinec bez inkasované branky, ale tentokrát nestačily na dvanáctý tým tabulky. Proti Mladé Boleslavi nedokázaly přerušit stoprocentní trend vítězství venkovních týmů. V prvních dvou třetinách si oba soupeři vyměnili vedení, hlavně vlastní gól Slovinců Kristana s Gregorcem stál "za to", nicméně rozhodoval až závěr utkání. O klíčovou trefu se šest minut před koncem postaral nádherným sólem přes celé kluziště boleslavský Tomáš Hyka a protože Perníkáři celkem čtyřikrát trefili tyč, museli přepustit páté místo svému východočeskému rivalovi.

Miloš Říha ml. (asistent trenéra Pardubic): „S výsledkem samozřejmě nemůžeme být spokojení, chtěli jsme jednoznačně vyhrát. Dělali jsme pro výhru maximum, ale bohužel jsme nehráli úplně podle představ. Přizpůsobili jsme se soupeřově hře, což jemu vyhovovalo, ale my jsme nechtěli. Na druhou stranu jsme měli velkou smůlu, protože jsme pětkrát trefili tyč a dali si prakticky dva vlastní góly, jeden úplně a druhý napůl.“

Marian Jelínek (trenér Mladé Boleslavi): „Přijeli jsme do Pardubic s tím, že chceme získat nějaké body. Snažili jsme se hrát disciplinovaně dozadu, a pokud byla možnost, tak napadat, pokud ne, tak hlídat střední pásmo. Důležitá byla naše branka na 1:1. Pokud by soupeř utekl na rozdíl dvou branek, tak by to bylo o dost těžší. Třetí třetina už byla vabank. Vstřelili jsme gól na 3:2, soupeř nás pak zatlačil a měl šance. Jsme rádi za tři body, mužstvo zaslouží absolutorium.“

HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE – BK MLADÁ BOLESLAV 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Marcinko (Zohorna, Gregorc), 34. Sýkora (Gregorc, Zohorna) – 26. Bárta (Jarůšek), 30. Výborný, 55. Hyka (Robar).
Rozhodčí: Hribik, Koch – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:5, navíc Zohorna (Pardubice) 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 33:29.
Diváci: 7684.
Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Tomáš Hyka.
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Kristan – Benák, Havlík, Gregorc, Čáslava, Píša, Ščotka, Zdráhal, Korím – Radil, Nahodil, Tybor – Sýkora, Zohorna, Marcinko – Gašparovič, Kaut, Starý – Voženílek, Špaček, Cetkovský. Trenéři: Říha st. a Říha ml.
BK Mladá Boleslav: M. Růžička – Ovčačík, Hruška, Kočí, Trončinský, Holub, Robar, Trška – Pabiška, Broš, Látal – Bárta, Výborný, Jarůšek – Volf, Kašpařík, Pacovský – Lenc, Musil, Hyka. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Přesná muška obránců řídila triumf Třince

Někdy k vítězství stačí obránci. Tedy pokud umí dávat góly. Přesně to byl případ výkonu Ocelářů na půdě Olomouce, kde vedoucí tým tabulky nasedl zpátky na vítěznou vlnu. Přestože byli Kohouti střelecky aktivnější ve všech třech třetinách, efektivita v koncovce byla jasně na straně Třince, o jehož branky se starali výhradně muži v zadních řadách a dvakrát mířil do černého reprezentant Klesla. Mora se dvakrát prosadila až za rozhodnutého stavu, aspoň tak poprvé po čtyřech zápasech dokázala vstřelit víc než jeden gól.

Jiří Dopita (asistent trenéra Olomouce): „Sice jsme znovu prohráli, ale pozitivní je, že oproti zápasům v Karlových Varech a na Slavii to bylo z naší strany jiné utkání, co se týče nasazení a bojovnosti. Třinec jsme přestříleli, i když je pravda, že některé střely nebyly úplně razantní. Nemyslím si, že by byl Třinec lepší, hlavní rozdíl byl v přesilovkách.“

Václav Varaďa (asistent trenéra Třince): „Čekali jsme těžké utkání, což se potvrdilo. Věděli jsme o sérii nevydařených utkání Olomouce. Ta si na nás ale vždy věří a nyní znovu. Povedlo se nám vyhrát i za přispění našeho brankáře, který nás podržel v první třetině. Jsme rádi za čtyřgólový přísun od obránců, ten nám hodně pomohl. Po vyrovnané první třetině jsme za to ve druhé a třetí části vzali a zaslouženě vyhráli.“

HC OLOMOUC – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 56. Rachůnek (Herman), 59. Rác (Marosz, Jergl) – 17. Hrabal (Polanský), 34. Nosek (Doudera, Polanský), 39. Klesla (Dravecký, Adamský), 55. Klesla (Hrabal).
Rozhodčí: Homola, Pavlovič – Lučan, Kis.
Vyloučení: 7:7, navíc Cibák (Olomouc) 10 minut.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 39:23.
Diváci: 4431.
Nejlepší hráči: Martin Vyrůbalík – Rostislav Klesla.
HC Olomouc: Vošvrda (55. Urbisch) – Houdek, Skrbek, Škůrek, Vyrůbalík, Staněk, Ondrušek, Rašner – Rác, Marosz, Cibák – Zuzin, Herman, Laš – Rachůnek, Patera, Dlouhý – Jergl, Knotek, Buc. Trenéři: Fiala a Dopita.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Klesla, Galvas, Linhart, Nosek, M. Doudera, Foltýn – Rákos, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský, Adamský – Růžička, Plíhal, Matuš – Cienciala, Jašek, Chmielewski. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Hüblův přehled zničil dalšího soupeře

Na jedenáctibodovém odstupu mezi prvním a druhý týmem se nic nezměnilo. Verva předvedla v předvečer 65. výročí narození Ivana Hlinky zcela přesvědčivý výkon proti Plzni a nemohli u toho chybět veterání Ručinský s Hüblem. První jmenovaný opět otevřel skóre, nejproduktivnější hráč extraligy Viktor Hübl pak připravil trojici rozdílových branek. Pavel Francouz nakonec z hokejky Jana Schleisse inkasoval po dlouhých 158 minutách.

Radim Rulík (trenér Litvínova):"Utkáno bylo hezké, mělo náboj. Věděli jsme že Plzeň udělá všechno, aby nám utkání co nejvíc znepříjemnila. Podle mě rozhodla první třetina. I když jsme měli šanci dát třetí gól, nestalo se a museli jsme tedy bojovat až do konce."

Michal Straka (trenér Plzně): "Předvedli jsme špatný výkon v první třetině, prohrávali jsme osobní souboje a všude jsme byli pozdě. Ve druhé části se výkon z mužstva zlepšil, ale nepodařilo se nám dát kontaktní gól ani v přesilovce na začátku třetí části. Litvínov vyhrál zaslouženě."

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Ručinský (Petružálek, Hanzl), 10. Petružálek (Hübl, Lukeš), 28. Šrámek (Hübl), 56. Lukeš (Hübl) – 54. Schleiss (Jeřábek, Kadlec).
Rozhodčí: Hodek, Fraňo – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 4:6, navíc Machovský (Plzeň) 10 minut a trest do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:23.
Diváci: 5638.
Nejlepší hráči: Viktor Hübl – Jan Schleiss.
HC VERVA Litvínov: Francouz – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Frolo, Šlégr – Šrámek, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Trenéři: Rulík a Hořava.
HC Škoda Plzeň: Mensator – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík – J. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna, Lev, Pletka – Indrák, Bližňák, Schleiss – Balej, T. Sýkora, Hollweg. Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.

Tabulka Tipsport extraligy po 41. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 41 27 4 3 7 149:84 92
2. HC VERVA Litvínov 41 22 6 3 10 133:100 81
3. HC Sparta Praha 41 21 5 1 14 140:101 74
4. HC Kometa Brno 41 21 3 5 12 124:112 74
5. Mountfield HK 41 20 2 1 18 111:107 65
6. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 41 20 1 2 18 124:127 64
7. HC Škoda Plzeň 41 15 6 1 19 111:103 58
8. HC VÍTKOVICE STEEL 41 15 3 4 19 107:121 55
9. PSG Zlín 41 14 4 4 19 107:128 54
10. Bílí Tygři Liberec 41 12 7 3 19 96:105 53
11. BK Mladá Boleslav 41 15 0 8 18 120:138 53
12. HC Olomouc 41 13 4 4 20 104:121 51
13. HC Energie Karlovy Vary 41 13 1 8 19 86:110 49
14. HC Slavia Praha 41 10 3 2 26 80:135 38

Další program Tipsport extraligy

Úterý 27. ledna – 42. kolo:

17:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov
17:30 PSG Zlín – HC Olomouc
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha
18:00 Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE STEEL
18:15 HC Slavia Praha – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
18:20 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň (ČT Sport)

Pátek 30. ledna – 43. kolo:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Oceláři Třinec
17:10 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Mountfield HK (ČT Sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Slavia Praha
18:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Zlín
18:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno
18:30 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz