VIDEO: Vary urvaly výhru v Chomutově, Vítkovice deklasovaly Dynamo

Foto: Kateřina Macečková, hokejkv.cz

2. října 2015, 19:50

David Jahoda

Zajímavé příběhy napsalo sedmé kolo Tipsport extraligy. Karlovy Vary, v jejichž týmu se udály výrazné změny, si dokázaly po sérii neúspěchů konečně připsat výhru, teprve druhou v sezoně. Energie překvapila na ledě Chomutova a minimálně na chvíli opustila poslední místo tabulky. Další prohru utrpěla brněnská Kometa, ta ztratila dvoubrankové vedení na plzeňském ledě a nakonec odjíždí bez bodu. Televizní utkání Litvínova s Mladou Boleslaví nabídlo kuriózní momenty, z výhry se nakonec po nájezdech radovala Verva. Uspěl také Hradec a Vítkovice, které prolomily svou černou sérii. Po sedmém kole jde do čela Plzeň, stejně jako ona mají 14 bodů další tři týmy!

Změny pomohly, Energie přehrála Piráty

Zdvižený ukazováček zřejmě tým karlovarské Energie dostatečně varoval. Vedení a realizační tým celku z lázeňského města po odchodech Hrušky a Barteka naznačily, že mužstvo potřebuje zlepšit hru v defenzívě, a to se povedlo dokonale. Závorka nedovolil chomutovským Pirátům ani jednu branku, a tak se trefa kapitána Energie Radka Dudy z 23. minuty stala rozdílovou. V chomutovské power-play stvrdil výhru hostů Haščák. Díky výhře po fotbalovém výsledku se tak mohou svěřenci kouče Mlejnka radovat z druhého vítězství v sezoně. Růžičkův celek naopak po porážce s Olomoucí opět prohrál. Zároveň skončila Červenkova bodová série.

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Měli jsme špatný vstup do zápasu a to se podepsalo na celém utkání. Karlovy Vary hrály dobře dozadu a my jsme se nemohli prosadit. Měli jsme špatné přihrávky, puk nepříjemně poskakoval... Bohužel jsme dostali gól v oslabení pět na tři.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Jsem velmi rád, že jsme porazili tak těžkého soupeře, jako jsou Piráti. Všichni hráči nevypustili jediné střídaní, hráli velmi obětavě. Doufám, že to bude první vlaštovka a odrazový můstek k lepším zítřkům. Nesmíme usnout, ale naopak takhle pokračovat dál.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Duda (Marosz), 60. Haščák (Duda, T. Rachůnek)
Rozhodčí: Fraňo, Horák – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 3:5. 
Využití: 0:1.
Střely na branku: 24:17.
Diváci: 5038.
Nejlepší hráči: Kopřiva – Závorka.
Piráti Chomutov: Kopřiva – Redlihs, Jánošík, Dlapa, Rýgl, Drtina, Kranjc, Blaha, Šidlík – Hřebejk, Dušek, Hovorka – Vondrka, Růžička, Červenka – Sklenář, Kämpf, Pospíšil – Tomica, Kaše, Květoň. Trenéři: Růžička a Kopřiva.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Gulaši, Tomeček, Bičánek, Dvořák – T. Rachůnek, Marosz, Duda – I. Rachůnek, Haščák, Tomeček – Vachovec, Bulík, Koblasa – Rohan, Zadražil, Gorčík. Trenéři: Mlejnek a Mariška.

  

Lev zavelel k plzeňskému obratu, Kometa potřetí v řadě padla

Velké věci se děly na východě Čech! Brněnská Kometa, která nedokázala vyhrát dvakrát za sebou, měla tentokrát k vítězné radosti blízko. Na ledě Škodovky se díky dvěma slepeným brankám Hrušky a Zohorny dostalo Brno do dvoubrankového vedení, to ale Hadamczikovi svěřenci neudrželi. Plzeň ještě ve druhé třetině srovnala a když se v 54. minutě podruhé v utkání prosadil Jakub Lev, bylo o osudu utkání téměř jasno. Jihomoravané zkoušeli své štěstí v šesti mužích, vyrovnání ale nepřišlo. Plzeň si připsala třetí výhru v řadě, Kometa se naopak potřetí za sebou před soupeřem musela sklonit. 

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): Samozřejmě jsme chtěli vstoupit do utkání dobře, to se nám ale nepovedlo a Kometa šla zaslouženě do vedení 1:0. Pak jsme dobře sehráli přesilovku a se štěstím dali na 1:1. Řekli jsme si, že další třetinu začneme úplně jinak, ale to se nevydařilo. Kometu nakopla naše vyloučení a dostala se do vedení 3:1. Vypadalo to, že si to zkušený mančaft jako Kometa ohlídá. Klukům jsme ale pořád říkali, že je dost času. Chtěli jsme zlepšit pohyb a hrát v pěti dopředu, v pěti dozadu. Říkali jsme, že musíme dát kontaktní gól. To se nám povedlo, a pak jsme i vyrovnali, což kluky oživilo a ve třetí třetině asi Kometa odešla fyzicky. Byli jsme lepší na puku a drželi se u nich v pásmu, díky čemuž jsme vyhráli 4:3.“

Karel Beran (asistent trenéra Brna): Utkání se nám samozřejmě hodnotí těžce, protože jsme prohráli. Měli jsme výborný vstup do utkání, po dvou šancích následoval vedoucí gól. Výborně jsme bruslili, ale pak nás potrestaly fauly. Následně jsme se dostali do vedení 3:1 a po dalších zbytečných faulech jsme si to nechali srovnat. Ve třetí třetině si domácí vytvořili velký tlak a my už se ani nedostali do žádné další velké šance.

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Indrák (Kubka, Moravčík), 36. Sklenička (Preisinger), 39. Lev (Kracík, Kratěna), 54. Lev (Kracík, Kratěna) – 3. Čermák (R. Zohorna, Burian), 24. Hruška (Ostřížek, Němec), 24. R. Zohorna (Burian, Čermák).
Rozhodčí: Hradil, Souček – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 6:8 
Využití: 3:1.
Střely na branku:  24:25.
Diváci: 4724.
Nejlepší hráči: Lev – Čermák.
HC Škoda Plzeň: Polívka – Sklenička, Kadlec, Moravčík, Jeřábek, Pulpán, Kubka – Schleiss, Bližňák, Kratěna – Kubalík, Kracík, Indrák – Hossa, Lev, Johnson – Poletín, Preisinger, Hollweg – Sýkora Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.
HC Kometa Brno: Čiliak – Kaberle, Stehlík, Hanzlík, Kováčik, Malec, Kuboš, Ptáček – Ostřížek, Hruška, Němec – Káňa, H. Zohorna, Vondráček – Tenkrát, Raška, Honejsek – Burian, Čermák, R. Zohorna. Trenéři: Hadamczik, Pokorný a Beran.

]

Dva kuriózní momenty a vítězství Litvínova v nájezdech

Už v páté minutě televizního utkání otevřel skóre domácí kapitán Trávníček, který odehrál svůj 800. extraligový zápas. Vedení Vervě vydrželo sedm minut, následně se trefil dlouhán Urban. Dvojnásobnou přesilovku pak kontroverzním způsobem využil Jánský. Jeho zásah holí hraničil s břevnem, videorozhodčí ale doporučil branku uznat. Ve třetí třetině se velké hrubky dopustil domácí gólman Janus, který vyjel daleko z branky, uklouzl a Bárta už jen pohodlně dovezl puk do sítě. Utkání nakonec vygradovaly samostatnými nájezdy. V nich Janus svou chybu odčinil, nedostal totiž ani branku. O vítěznou trefu se postaral Hübl.

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Inkasovali jsme dvě kuriózní branky, Boleslav myslím podobně kuriózní gól dala i ve Varech. Ale předvedená hra soupeře byla dobrá, je to bruslivé mužstvo. Hubený náskok 2:1 jsme neudrželi, nedali jsme gól ani v prodloužení, takže jsme za konečný výsledek rádi. Když jsme během utkání neproměnili sólové nájezdy, nemohli jsme dnes pomýšlet na víc.“

Marian Jelínek (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Jeli jsme sem s respektem a pokorou, přestože víme, že soupeř nevstoupil do sezony tak, jak si asi představoval. Ale známe jeho sílu. Připravovali jsme se na přesilovky s tím, že soupeř v nich je velmi úspěšný, více než 22 procent. Absolutně nám to ale nevyšlo, jak jste viděli, oba góly, které nám Litvínov dal, byly v přesilovkách. Vstup do utkání jsme neměli dobrý, přesto jel paradoxně Látal po 20 vteřinách sám na bránu. Ale jinak byl soupeř aktivnější, lepší. Pak se hra vyrovnala. Podle toho, jak se zápas vyvíjel, lze říci, že jsme spokojení s bodem. De facto jsme nevstřelili ani jeden gól.“

HC VERVA LITVÍNOV – BK MLADÁ BOLESLAV 3:2 po nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Trávníček (Martynek, Sklenička), 28. Jánský (Kubát, Pavlík), rozhodující nájezd Hübl – 12. Urban, 45. Bárta.
Rozhodčí: Šír, Hrubý – Zavřel, Hynek.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 42:38.
Diváci: 3634.
Nejlepší hráči: Martynek – Rittich.
HC Verva Litvínov: Janus – Gula, Kubát, Pavlík, Sklenička, Frolo, Pavelka – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Písařík, Gerhát, Hořava – Řehoř, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a Weissmann
BK Mladá Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Ovčačík, Kučný, Trška – Látal, Výborný, Bárta – Hyka, Urban, Pacovský – Musil, Žejdl, Lenc – Jarůšek, Hruška, Klimenta. Trenéři: Výborný a Jelínek.

]

Ihnačák dirigoval hradecký obrat proti Třinci

Hradecký celek se v atraktivním souboji s loňským vicemistrem dostal do rychlého vedení, už ve druhé minutě zajistil domácím náskok Courchaine. Třinečtí Svobodovu branku obléhali dlouho marně, vyrovnání však přišlo těsně před koncem úvodní části. Díky trefě Irgla z kraje druhého dějství hosté dokonce vedli, následně se ale povedlo vyrovnat Pilařovi. Poté se během dvou minut prosadil Brian Ihnačák, který dokonal obrat domácích. Mountfield své jednobrankové vedení ve třetí třetině navýšil a Oceláři již byli v těžké pozici. Zkorigovat výsledek se povedlo Polanskému, jeho gól z poslední minuty už ale nic neřešil. Třinec podruhé za sebou zvítězil, Sparta naopak utrpěla další porážku.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): „Co se týče našeho mužstva, je vidět, že kluci si čím dál víc zvykají a čím dál víc věří ve vlastní hokej. Hlavně mě potěšilo, že když už jsme se dostali do vedení, nepřestali jsme hrát. Pořád jsme byli aktivní a ve třetí třetině jsme si ještě vytvořili několik dobrých šancí. Myslím, že kluci jezdili fakt výborně.“

Jiří Kalous (trenér Třince): „Z naší strany to nebyl povedený výkon. První třetina byla relativně vyrovnaná, ve druhé jsme se dostali do vedení, ale pak jsme vyrobili neskutečné chyby a umožnili soupeři dvoubrankový náskok. Z toho plynula hra ve třetí třetině, kdy jsme stáhli hru na tři pětky a snažili se o útočný hokej, abychom se dostali zpátky do hry na kontakt. Tímhle způsobem hry jsme ale soupeři nabídli šanci, utekl nám na tříbrankový rozdíl a pak už jsme neměli síly to zvrátit. Hradec vyhrál zaslouženě.“

MOUNTFIELD HK – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Courchaine (Köhler, Čáp), 27. K. Pilař (Vašíček, Courchaine), 36. Ihnačák (Kudrna, K. Pilař), 38. Ihnačák (Courchaine, Čáp), 51. Kudrna (Knotek, Vydarený) – 20. Kreps, 23. Irgl (Klesla, Polanský), 60. Polanský (Hrňa, Svačina).
Rozhodčí: Šindler, Čech – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 8:5.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 31:17.
Diváci: 5193.
Nejlepší hráči: Pilař – Klesla.
Mountfield HK: Svoboda – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Hronek, Jank – Kudrna, Knotek, Dej – Köhler, Ihnačák, Courchaine – Pavlík, Troliga, Červený – Kopta, Tvrdík, R. Pilař. Trenéři: Draisaitl a Martinec.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Nosek, Klesla, Hrabal, M. Doudera, Adámek, Linhart, L. Doudera – Hrňa, Kreps, Orsava – Irgl, Polanský, Dravecký – Klepiš, Plíhal, Svačina – Rákos, Matuš, Chmielewski – Rufer. Trenéři: Kalous a Varaďa.

 

Vítkovice uťaly sérii proher, Pardubicím vstřelily šest branek

Hráči domácího Dynama byli před soubojem s Vítkovicemi favority, v zádech totiž měli dvě vítězství. Zato Vítkovice v tu dobu čekaly na výhru celkem čtyři zápasy. Papírové předpoklady však byly naprosto smeteny ze stolu. Na Vandasovu trefu sice domácí dokázali rychle reagovat gólem Rolinka, ve zbytku utkání to už ale bylo pouze představení ostravského mužstva. Díky Pastorovi šly Vítkovice ještě v první části do vedení, následně přibily v síti brankáře Kristana další čtyři branky. Vítkovice nakonec na ledě Pardubic zvítězily vysoko 6:1!

Miloš Říha (trenér Pardubic): „Utkání se hodnotí velmi těžce, podali jsme katastrofální výkon. Většina hráčů nedosahovala úrovně extraligy. Vítkovice byly v tabulce za námi, navíc se trápily, přesto jsme předvedli tristní výkon. Nedokážu si vysvětlit, čím to bylo. Těžko se pak dostává do zápasu, abychom ho mohli překlonit na svou stranu. Nedokázali jsme se chytit ani v přesilovkách, které mohly výsledek změnit. Čeká nás schůzka vedení, kde budeme řešit kroky, které budou následovat.“

Jakub Petr (asistent trenéra Vítkovic): „Bylo nám trochu vnucováno, že na nás po čtyřech prohrách leží deka, takže jsme pracovali hlavně s psychikou hráčů. Šli jsme do zápasu s čistými hlavami. Rapidní rozdíl mezi oběma týmy byl v pohybu, dokázali jsme být aktivní po celých šedesát minut utkání. Viděli jsme velký posun ve hře v oslabení, kde jsme změnili pár věcí, a myslím, že to bylo rozhodující. Naopak nás stále trápí přesilovky, ve kterých se snažíme příliš kombinovat.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VÍTKOVICE STEEL 1:6 (1:2, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 12. Rolinek (Sýkora) – 11. Vandas (Húževka), 15. Pastor (Kovář, Olesz), 33. Kucsera (Kolouch), 52. Zdráhal (Čerešňák, Sloboda), 57. Hlinka (Čerešňák), 59. Balán (Kovář, Burger).
Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 7:8, navíc Vandas (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 20:35. 
Diváci: 6874.
Nejlepší hráči: Rolinek – Dolejš.
HC Dynamo Pardubice: Kristan – Čáslava, Gregorc, L. Havlík, Štajnoch, Šeda, Ščotka, Roupec, Bokroš – Rolinek, Nahodil, Sýkora – Starý, Divíšek, Svoboda – Tybor, Marcinko, A. Havlík – Poulíček, Tomášek, Moučka. Trenéři: Říha a Baďouček.
HC Vítkovice Steel: Dolejš – Kudělka, Čerešňák, Klok, Sloboda, Pastor, Kovář – Szturc, Strapáč, Olesz – Kucsera, Kolouch, Němec – Burger, Balán, Zdráhal – Húževka, Hlinka, Vandas. Trenéři: Svozil a Petr.

Sedmé kola začalo již ve středu, kdy Liberec v předehrávce porazil Spartu, když uspěl 5:4 po samostatných nájezdech. Hrát se mělo také moravské derby mezi Zlínem a Olomoucí, kvůli poruše chladicího zařízení na stadionu Luďka Čajky se toto utkání bude dohrávat až 27. října.

Tabulka Tipsport extraligy po 7. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 7 4 1 0 2 25:16 14
2. BK Mladá Boleslav 7 4 0 2 1 18:13 14
3. Mountfield HK 7 4 0 2 1 24:20 14
4. Bílí Tygři Liberec 7 4 1 0 2 22:18 14
5. HC Sparta Praha 7 3 1 2 1 28:23 13
6. Piráti Chomutov 7 3 1 0 3 12:13 11
7. HC Olomouc 6 2 2 0 2 14:13 10
8. HC Kometa Brno 7 3 0 1 3 19:21 10
9. HC Oceláři Třinec 7 3 0 0 4 17:16 9
10. HC VERVA Litvínov 7 1 2 1 3 20:21 8
11. HC VÍTKOVICE STEEL 7 2 1 0 4 19:21 8
12. HC Dynamo Pardubice 6 2 0 0 4 12:19 6
13. HC Energie Karlovy Vary 7 2 0 0 5 18:26 6
14. PSG Zlín 5 1 0 1 3 8:16 4

Další program Tipsport extraligy

Neděle 4. října – 8. kolo:

15:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
15:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín
17:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
17:40 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)

Pátek 9. října – 9. kolo:

17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
17:20 Piráti Chomutov – HC VERVA Litvínov (ČT sport)
17:30 PSG Zlín – HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec
18:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
18:30 HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz