VIDEO: Vítězná norská tečka. České královny slaví postup bez ztráty bodu!

Foto: Martin Voltr

(ROUEN, od našeho zpravodaje) Vyhrát už nemusely, přesto české hokejistky zakončily světový šampionát divize IA tak, jak se sluší a patří. Ani v pátém utkání na turnaji ve francouzském Rouenu nenašly přemožitele, zvládly i nejtěžší bitvu s Norskem! Vítězství 4:2 zařídila především tříbodová Tereza Vanišová. Ženská reprezentace tak opět slaví zlato bez ztráty jediného bodu a teď už se těší na mistrovství světa elitní skupiny v kanadském Kamloops!

Úvodní třetina jako by odpovídala tomu, že už měl český tým jisté prvenství. S jeho aktivitou si Norky věděly rady a na zajímavé okamžiky se dlouho marně čekalo. Otevírací trefa visela ve vzduchu prakticky jen dvakrát, nejdřív neuspěla z mezikruží Michaela Pejzlová a pak nevyšla drzá klička Kateřině Mrázové.

Paradoxně víc zásahů než brankářka Sandvenová si v první části připsala Blanka Škodová, která na závěr životní sezony prožila premiéru i v rámci seniorských šampionátů. Po přestávce však nedosáhla na přesnou střelu Madelen Haug-Hansenové a Češky poprvé na turnaji prohrávaly – 0:1. Gól spustil hektickou pasáž, v níž mohla hned vyrovnat Mrázová, na druhé straně zase číhala sama před českou klecí Hjelmová.

Psychicky hodně nepříjemnou pasáž ale národní tým ukončil včas, ještě před polovinou utkání. Hned po vyhraném buly totiž zařídila vyrovnání bleskovou akcí šikulka Vendula Přibylová – 1:1. Češky si zase začaly věřit, v jedné chvíli je sice musela zachránit Škodová, ale jinak se hrálo téměř nepřetržitě na norské polovině. Velkou šanci na obrat skóre spálila útočná dvojka Křížová–Mrázová.

Ze třetí třetiny ale stačilo uběhnout jen 59 sekund, a už bylo vedení v rukou vítězek turnaje. To když po levém křídle našlápla Tereza Vanišová a krásně našla místo nad lapačkou Sandvenové – 2:1. Jenže Norky ještě pořád bojovaly o bronzovou medaili a zápas vzdát nechtěly. Po chybě české defenzívy srovnala nechytatelnou ranou pod břevno znovu Madelen Haug-Hansenová – 2:2.

Výhra se mohla přiklonit na kteroukoli stranu. Elitnímu útoku reprezentace se ve dvou gólovkách nepodařilo protrhnout obrovskou střeleckou smůlu, na druhé straně se Škodová blýskla úchvatným zákrokem proti sólu Dalenové. Norky si mocně brousily zuby na vítězství, čtyři minuty před koncem hrály vůbec první přesilovku, jenže ta měla opačný účinek. Jasná hvězda zápasu Tereza Vanišová vypíchla puk soupeřce a svůj únik zakončila v čase 57:01 nechytatelným bekhendem – 3:2!

Na to už Seveřanky nestačily najít odpověď ani v závěrečné power-play. Tu naopak ztrestala Kateřina Mrázová a bylo jasno – 4:2. Česká reprezentace ovládla mistrovství bez jediného zaváhání! Hokejistky si za svou práci v průběhu celého roku zaslouží velké absolutorium, ale hlavně, hlavně – zasloužily si postup mezi nejlepší světovou osmičku.

ČESKÁ REPUBLIKA – NORSKO 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 30. Přibylová (Vanišová), 41. Vanišová (Lédlová), 58. Vanišová, 60. Mrázová – 23. Haug-Hansenová (Berntsenová), 50. Haug-Hansenová (Farstadová, Fischerová).
Rozhodčí: Szkolová (USA) – Girardová (Francie), Toddová (Kanada).
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 23:19 (6:7, 10:4, 7:8).
Diváci: 806.
Nejlepší hráčky: Kateřina Mrázová – Ingrid Morsetová.
Česká republika: Škodová – Zíková, Tejralová, Flachsová, Kolowratová, Horálková, Herzigová, Zedníková, Černá – Polenská, Mrázová, Křížová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Pejzlová, Manhartová, Hymlárová – Bucifalová, Bukolská, Studentová. Trenéři: Vozák a Tejral.
Norsko: Sandvenová – Guntherová, Gjerdeová, Morsetová, Tautraová, Olafsenová, Holosová, Tendenesová, Oisethová – Martinsenová, Dalenová, Hjelmová – Farstadová, Haug-Hansenová, Fischerová – Berntsenová, Henriksenová, Carlssonová – Lovdalová, Fjellvangová, Furulundová. Trenér: Bilkvam.

Ostatní zápasy pátého hracího dne:

RAKOUSKO – LOTYŠSKO 8:0 (1:0, 3:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 16. Meixnerová (Hummelová, Volggerová), 25. Meixnerová (Hummelová, Volggerová), 30. Beiter Schwarzlerová (Matzkaová), 36. Hummelová (Meixnerová, Matzkaová), 42. Meixnerová (Volggerová), 48. Fazokasová (Kantorová, Beiter Schwarzlerová), 52. Meixnerová (Volggerová), 60. Wittichová (Beiter Schwarzlerová, Altmannová).
Rozhodčí: Kieferová (Německo) – Gruberová (Itálie), Torribio Rousselinová (Francie).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 41:16 (18:6, 14:6, 9:4).
Diváci: 185.
Nejlepší hráčky: Anna Meixnerová – Sarma Ozmenová.

DÁNSKO – FRANCIE 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Henriksenová (Jakobsenová, Olaussonová), 10. Perssonová (Asperupová, Frandsenová) – 19. Boucheová (Fohrerová), 33. Fohrerová (Bouetz Andrieuová, Duvinová), 57. Villiotová (Duvinová).
Rozhodčí: Grisonová (Kanada) – Kieferová (Německo), Kuonenová (Švýcarsko).
Vyloučení: 6:4.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 23:32 (9:9, 9:12, 5:11).
Diváci: 2222.
Nejlepší hráčky: Josefine Jakobsenová – Soline Fohrerová.

Konečná tabulka MS divize IA (Rouen)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česká republika 5 5 0 0 0 20:4 15
2. Rakousko 5 4 0 0 1 25:10 12
3. Francie 5 2 0 1 2 17:15 7
4. Dánsko 5 2 0 0 3 12:18 6
5. Norsko 5 1 1 0 3 12:18 5
6. Lotyšsko 5 0 0 0 5 6:27 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz