VIDEO: Vítkovice smetly Třinec, Sparta vyhrála v Hradci. Liberec odskočil

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

13. listopadu 2015, 19:01

Martin Voltr

Pořádně atraktivní program 18. kola si na páteční večer nachystala Tipsport extraliga. Nejvýrazněji se do něj zapsaly Vítkovice, které v ocelářském derby zostudily Třinec 7:0! Další očekávanou bitvu pro sebe získala Kometa vítězstvím 4:1 v Olomouci, pražská Sparta ukončila pětizápasovou sérii výher Hradci Králové. Slavily i poslední dva týmy tabulky, Karlovy Vary a Zlín. Liberec v bitvě na ostří nože přehrál Boleslav 6:4 a Plzeň nachystala další porážku mistrovskému Litvínovu.

Třinec inkasoval debakl, Kalous s Varaďou končí

Pátek třináctého? Jak může být krutý, na to třinečtí hokejisté ani fanoušci dlouho nezapomenou. Jejich tým totiž musel skousnout vysoký debakl v nejprestižnějším souboji s Vítkovicemi. Vítězným gólem byl už ten první v podání Petra Koloucha, domácí dali v prvních dvou třetinách po třech brankách a v té poslední se poprvé v novém dresu prosadila i čerstvá posila Peter Ölvecký. 9645 diváků vidělo vítkovický triumf 7:0, Oceláři navíc neskórovali už 136 minut. Okamžitě po utkání podali jejich trenéři Jiří Kalous a Václav Varaďa rezignaci.

Ladislav Svozil (trenér Vítkovic): „V Chomutově jsme neodehráli dobré utkání. Na zápas jsme se dobře připravili. Důležité bylo, že jsme se dostali do vedení, a pak přidali další góly. Bylo vidět, že Třinec není v pohodě. Hráli jsme ze zabezpečené obrany, přesto jsme ve druhé třetině nevyužili další tři čtyři gólové situace. Rád bych klukům poděkoval za předvedený výkon.“

Tomáš Želazko (tiskový mluvčí Třince): „Trenéři po zápase podali rezignaci a vedení klubu ji přijalo.“

HC VÍTKOVICE STEEL – HC OCELÁŘI TŘINEC 7:0 (3:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kolouch (Kucsera), 16. Szturc (Strapáč, Štencel), 17. Kucsera (Kolouch, Sloboda), 28. Burger (Balán), 34. Balán (TS), 35. Szturc (Ölvecký, Kudělka), 56. Ölvecký (Strapáč, Klok).
Rozhodčí: Pešina, Schukies (Německo) – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 34:23.
Diváci: 9645.
Nejlepší hráči: Roman Szturc – Martin Adamský.
HC VÍTKOVICE STEEL: Dolejš – Štencel, Kudělka, Sloboda, Štich, Kovář, Pastor, Klok – Szturc, Strapáč, Ölvecký – Vandas, Kolouch, Kucsera – Němec, Balán, Burger – Kafka, Hlinka, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík (17. Hrubec) – Nosek, Linhart, Roth, Klesla, Hrabal, M. Doudera, L. Doudera – Irgl, Klepiš, Kopecký – Dravecký, Polanský, Adamský – Rákos, Plíhal, Svačina – Hrňa, Růžička, Orsava. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Kometa překazila Hanákům výroční oslavy

Velkou pozornost poutalo i druhé derby na moravské půdě. Olomouc v rámci oslav 60 let od založení klubu hostila brněnskou Kometu a nastoupila ve speciálních retro dresech, ty jí ale přinesly spíše smůlu. Mora sice v první třetině odpověděla na vedení soupeře a ve druhé části ho přehrála, jenže góly dávali po šťastných odrazech jen Hadamczikovi svěřenci. Ten rozdílový patřil ve 31. minutě Janu Hruškovi, Kometa před vyprodaným olomouckým hledištěm zvítězila 4:1 a ukončila sérii tří porážek.

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „Utkání rozhodla orientace v předbrankovém prostoru, kdy Kometa byla vždy na správném místě a dostala se k dorážkám, což nám se nepovedlo. Nikdy jsme nebyli u puku, vždy u něj byli hráči soupeře. Co se týká nasazení a snahy hráčů, můžeme být spokojení, ale šikovnost nám trochu chybí. Dali jsme jeden gól, což je hrozně málo. Rozhodně se na tom podílel i brankář Čiliak.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Jsme rádi, že jsme utkání zvládli za tři body. Po třech prohrách jsme se na to hodně chystali, věřím, že nám pomohla reprezentační pauza. Je třeba poděkovat mužstvu, které to do posledního muže odmakalo. Rozhodly dvě věci, a to první gól a pak branka ve druhé třetině na 3:1.“

HC OLOMOUC – HC KOMETA BRNO 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Laš (Knotek, Rašner) – 9. Ostřížek (Hruška, Zohorna), 31. Hruška (Svoboda), 38. Dočekal (Kováčik, Němec), 43. Burian (Čermák).
Rozhodčí: Mrkva, Šír – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 2:5.
Bez využití.
Střely na branku: 40:24.
Diváci: 5500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jan Knotek – David Ostřížek.
HC Olomouc: Konrád – Houdek, Vyrůbalík, Valenta, Jaroměřský, Ondrušek, Staněk, Rašner – Buc, Knotek, Laš – Kafka, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Jergl. Trenéři: Venera a Tomajko.
HC Kometa Brno: Čiliak – Stehlík, Kaberle, Kováčik, Malec, Kuboš, Hanzlík, Štindl – H. Zohorna, Hruška, Ostřížek – Vondráček, Němec, Káňa – Svoboda, Čermák, Burian – Dočekal. Trenéři: Hadamczik, Beran a Pokorný.

Litvínov se i přes střeleckou převahu dál trápí

Stejně jako Sparta a Liberec, i Litvínov musel svůj středeční duel vzhledem k Lize mistrů odložit. Po pauze se ovšem vrátil do extraligy tak, jak skončil – tedy porážkou. V sedmé minutě vedl zásluhou Martynka, to ale bylo z jeho strany všechno. Kubalík s Indrákem otočili skóre ještě během první třetiny a třetí branku zařídil krátce po přestávce Bližňák, víc už indiáni ke štěstí nepotřebovali. Přestože je Litvínov přestřílel jednoznačně 39:17, z ledu úřadujícího mistra si odvezli vítězství 3:1.

Ondřej Weissmann (asistent trenéra Litvínova): „Trochu šťastným gólem jsme se dostali do vedení, ale po našich chybách soupeř skóre otočil. V závěru jsme měli nějaký tlak a šance, ale ty jsme neproměnili. Z předbrankového prostoru jsme těch větších příležitostí měli docela málo. Zdá se, že se už na mužstvu projevuje ta krize. Přijde mi, že nám to ani tolik nebruslí, prohráváme osobní souboje. Snažili jsme se sestavu oživit, ale nemáme tolik možností.“

Michal Straka (asistent trenéra Plzně): „Nezačali jsme dobře, v první třetině jsme měli zbytečná vyloučení a bylo důležité, že jsme ta oslabení ustáli. Po laciném gólu jsme zápas otočili. V poslední třetině jsme se dostali pod tlak, ale brankář Machovský podal výborný výkon a byl naší jistotou. Jsme rádi, že jsme tady získali body, které jsme předtím ztratili. Ale doma musíme vyhrávat, abychom si nerozhněvali lidi.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Martynek (Piroš) – 12. Kubalík (Kracík, Jeřábek), 17. Indrák (Kracík), 25. Bližňák (Johnson, Kubka).
Rozhodčí: Fraňo, Souček – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 39:17.
Diváci: 4244.
Nejlepší hráči: Rostislav Martynek – Jaroslav Kracík.
HC VERVA Litvínov: Janus – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička, Frolo, Pavelka – Smolka, Hübl, Lukeš – Válek, Hanzl, Trávníček – Martynek, Piroš, Jurčík – Jánský, Gerhát, Chlapík. Trenéři: Rulík a Weissmann.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Jeřábek, Pulpán, Kadlec, Sklenička, Kubka, Moravčík – Indrák, Kracík, Kubalík – Kratěna, Bližňák, Johnson – Sýkora, Preisinger, Hossa – Schleiss, Lev, Poletín. Trenéři: Straka, Čihák a Špaček.

Lotyš Bukarts přijel a Zlínu obstaral dva body

Poslední tým Tipsport extraligy nastoupil do pátečního utkání s Chomutovem i se třemi novými tvářemi – svůj první zápas za Zlín odehráli útočníci Adam Havlík, Jan Maruna a Roberts Bukarts. A právě lotyšská posila zařídila dvoubodový triumf Ševců! V polovině zápasu otevřel Bukarts skóre, na což před druhou sirénou odpověděl Roman Červenka. O vítězi nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých Bukarts uspěl jako jediný a Zlínu vystřelil druhé nájezdové vítězství v řadě.

Juraj Jurík (asistent trenéra Zlína): „Bylo to vyrovnané utkání. V první třetině byl soupeř lepší, tam nás podržel Kašík. Ve druhé třetině jsme se zvedli a v té třetí to bylo o čekání na nějakou chybu. Každé mužstvo mělo po jedné větší šanci. Pak to dospělo až k nájezdům, a tam jsme byli šťastnější.“

Břetislav Kopřiva (asistent trenéra Chomutova): „Sehráli jsme jedno z těch lepších venkovních utkání, protože venku se nám opravdu nedaří. První třetina patřila nám, aspoň já si to tak myslím. Ve druhé třetině se to ale otočilo, tam jsme nezahráli dobře a soupeř mohl klidně odskočit na 2:0. Ve třetí třetině se ale mužstvo zvedlo a měli jsme trošku převahu. Celý zápas byl ale jinak vyrovnaný a rozhodovaly nájezdy. Za sebe můžu říct, že s výkonem týmu nejsem nespokojený, kromě nějakých výpadků. Jsem rád, že i obránci, které jsme získali, nám ukázali, že budou platnými hráči.“

PSG ZLÍN – PIRÁTI CHOMUTOV 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 30. Bukarts (P. Holík), rozh. náj. Bukarts – 39. Červenka (Růžička)
Rozhodčí: Čech, Hodek – Bryška, Lukš.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 33:26.
Diváci: 4288.
Nejlepší hráči: Roberts Bukarts – Miroslav Kopřiva.
PSG Zlín: Kašík – Marušák, Urbanec, Matějíček, Žižka, Kotvan, Horák – Bukarts, P. Holík, Říčka – Havlík, Vlach, Veselý – Čachotský, Cibák, Sýkora – Ondráček, Maruna, Kubiš. Trenéři: Vlach a Jurík.
Piráti Chomutov: Kopřiva – Rutta, Skinner, Harant, Jánošík, Šidlík, Mrázek, Dlapa – Pospíšil, Červenka, Tomica – Květoň, Růžička, Vondrka – Hovorka, Dušek, Sklenář – Veselý, Kämpf, Hřebejk. Trenéři: Růžička, Kopřiva a Šťastný.

Hradec po pěti výhrách zakopl, nestačil na Spartu

Pět čistých výher v řadě proti devíti bodovým ziskům za sebou. Pro vývoj v tabulce nejvyšší soutěže byl souboj Hradce se Spartou šlágrem kola, lépe vyšel efektivním Pražanům. Ti vedli ve 22. minutě už 3:0, Mountfield ale nesložil zbraně a Courchaine s Kukumbergem rychle snížili na rozdíl jediné branky. Klíčový moment však zařídil hned vzápětí Michal Barinka. Sparta jeho druhým gólem znovu odskočila a závěr si i přes aktivitu domácích pohlídala, pojistku pak přidal do prázdné brány Andrej Kudrna. Svůj první zápas za Hradec odehrál ve čtvrté formaci Antonín Honejsek, na druhé straně zaznamenal premiérovou extraligovou trefu Jiří Černoch.

Peter Draisaitl (trenér Hradce Králové): „Večer se nám vůbec nepovedl, celou dobu nebylo jasné, co jsme vlastně chtěli hrát. Respektive co bylo připraveno, to jsme nebyli schopni přenést na led, sehrávat akce, které bychom měli. Bylo to takové rozházené. Sice jsme dopředu měli nějaké šance, ale dozadu jsme byli otevření jako kdo ví co... Takže celý večer skončí maximálně v kýblu.“

Zdeněk Moták (asistent trenéra Sparty Praha): „Podali jsme výborný výkon s bruslením, nasazením a obětavostí, s tím můžeme být spokojeni. Z celku bych chtěl vyzvednout Honzu Lukáše, který byl dneska výborný. Obecně myslím, že jsme viděli nadprůměrné extraligové utkání, potkala se dvě mužstva, která jsou velice vyspělá, a tomu odpovídala hra. Byla tady výborná divácká kulisa a atmosféra. Měli jsme možná trošku výhodu v tom, že jsme hráli v úterý utkání v Lize mistrů, takže jsme byli trošku více rozjetí, lépe se nám bruslilo, dostávali jsme se do šancí a pár jich proměnili. Mužstvo bych chtěl také pochválit za výborně sehranou koncovku utkání, kdy jsme drželi puk v útočném pásmu, pracovali s ním, a pátý gól byl jen vyvrcholením té naší práce.“

MOUNTFIELD HK – HC SPARTA PRAHA 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Courchaine (Pláněk), 32. Kukumberg (Bednář) – 6. Černoch, 20. Barinka (Cingel, A. Kudrna), 22. Sabolič (Hlinka, Polášek), 33. Barinka (Hamilton, Čajkovský), 59. A. Kudrna (Mikuš, Cingel).
Rozhodčí: Šindler, Horák – Frodl, Skopal.
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Střely na branku: 27:19.
Diváci: 6697
Nejlepší hráči: Martin Pláněk – Michal Barinka.
Mountfield HK: Kacetl – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Frühauf, Hronek – J. Kudrna, Knotek, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Köhler, Vantuch, Honejsek. Trenéři: Draisaitl a Martinec.
HC Sparta Praha: Lukáš – Čajkovský, Barinka, Eminger, Polášek, Hrbas, Mikuš, Švrček – Netík, Klimek, Buchtele – Sabolič, Hlinka, Kumstát – Hamilton, Cingel, A. Kudrna – Forman, Pech, Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Energie ve třetí třetině obrátila duel s Pardubicemi

Páteční večer nevyšel ani druhému východočeskému mužstvu. Pardubice zajížděly na led předposledních Karlových Varů povzbuzené fotbalovou výhrou v Třinci a vedly hned po pěti minutách, když se poprvé v extralize trefil junior Daniel Voženílek. Na jeho gól navázal zkraje druhé části další premiérový střelec Patrik Poulíček, jenže Energie nesložila zbraně. V polovině utkání ji nastartovala využitá přesilovka a na závěrečnou pasáž si domácí nechali rychlý obrat – Duda s Hunou v rozmezí 52. a 55. minuty vystřelili Varům tři body a posun před Litvínov na dvanáctou příčku tabulky.

Peter Oremus (trenér Karlových Varů): „Začnu těmi klady. Otočit zápas z 0:2 na 3:2 nás jistě nakopne jak po herní, tak i po psychické stránce. Po přestávce jsme potřebovali utkání zvládnout, a to se nám podařilo. Z vítězství se těšíme, ale v zápase bylo mnoho věcí, které musíme zlepšit. Hlavně ten úvod zápasu. Musíme začít hrát úplně jinak, být aktivnější. Dnes ale převyšuje vítězství a to, že jsme zápas otočili.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Mně se utkání těžko hodnotí. Myslím si, že jsme podali kvalitní výkon. Možná jsme byli v utkání lepším týmem, ale bohužel výsledek 2:3 nás samozřejmě neuspokojuje. Co se dělo ve třetí třetině, je pro mne nepochopitelné.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DYNAMO PARDUBICE 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Bičánek (Marosz, T. Rachůnek), 52. Duda (Kůs), 55. Huna (Marosz) – 5. Voženílek (Tomášek), 22. Poulíček (Bokroš, Tomášek).
Rozhodčí: Lacina, Hejduk – Hynek, Belko.
Vyloučení: 6:5, navíc Ščotka (Pardubice) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 24:35.
Diváci: 3452.
Nejlepší hráči: Tomáš Závorka – Daniel Voženílek.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – J. Tomeček, Bičánek, Benák, Sičák, Dvořák, Gulaši, Rodney – Huna, Marosz, T. Rachůnek – Bartek, Kůs, Duda – Kohout, Bulík, Harkabus – Gorčík, Osmík, Vachovec. Trenéři: Oremus, Mlejnek a Kněžický.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Ščotka, Havlík, Šeda – Tybor, Marcinko, Svoboda – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Moučka, Kaut, Panna. Trenéři: Král a Zadina.

Emoce i góly. Liberec vede už o čtyři body

Deset gólů, ale i 92 trestných minut a tři vyloučení do konce utkání. Ani v zápase Liberce s Mladou Boleslaví se fanoušci rozhodně nemohli nudit. Nejvíc jim toho nabídla druhá třetina, kdy Bruslaři nejprve otočili skóre, aby se vzápětí to samé povedlo Bílým Tygrům. Ti dokázali využít i pětiminutovou přesilovku po Žejdlově zákroku na Dernera, zkraje třetí části se prosadili také z vlastního oslabení. Právě tyto dva góly byly klíčové pro jejich vítězství 6:4, dvakrát se radoval Lukáš Krenželok. Liberec tak navýšil své vedení na čele Tipsport extraligy už na čtyři body, oproti Plzni se Spartou má navíc utkání k dobru.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Odehráli jsme zápas velmi hekticky, propadali jsme v obraně stejně jako soupeř. Bylo k vidění hodně přečíslení a brejkových situací, podařilo se nám několikrát skórovat po chybách soupeře. Jsme rádi, že jsme zvítězili a že jsme potvrdili naše nasazení, které bylo stejné jako ze strany hostujícího celku. Souboj se musel divákům líbit.“

Marián Jelínek (trenér Mladé Boleslavi): „Odehráli jsme hektický zápas. Nasazení a bojovnost se nedá hráčům upřít, nicméně jsme bohužel propadli v taktice. Možná jsme měli i trochu smůly, při první brance Pabiškovi přeskočil kotouč hokejku. Soupeř hrál ale agresivně a aktivně, čímž si vynutil chyby a zaslouženě zvítězil.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – BK MLADÁ BOLESLAV 6:4 (1:0, 3:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Krenželok (Plutnar, Výtisk), 29. Řepík (Vampola), 30. Lakatoš, 36. Ševc (Řepík, Vampola), 43. Jelínek, 55. Krenželok (Jelínek) – 24. Jarůšek (Pabiška, Rittich), 27. Urban (Bárta, Kubica), 31. Hruška (Bárta, Kubica), 59. Pacovský (Ovčačík).
Rozhodčí: Polák, Ulehla – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 6:5, navíc Radivojevič – Žejdl oba 5 minut a do konce utkání, Látal do konce utkání.
Využití: 1:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 37:31.
Diváci: 5709.
Nejlepší hráči: Lukáš Krenželok – Tomáš Urban.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Plutnar, Výtisk, Havlín – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Vlach – Ordoš. Trenéři: Pešán a Čermák.
BK Mladá Boleslav: Rittich –Voráček, Stříteský, Holub, Trončinský, Kučný, Ovčačík – Pabiška, Výborný, Jarůšek – Pacovský, Urban, Látal – Klimenta, Žejdl, Hyka – Bárta, Hruška, Kubica. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Tabulka Tipsport extraligy po 18. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 17 11 2 1 3 59:41 38
2. HC Škoda Plzeň 18 9 3 1 5 68:50 34
3. HC Sparta Praha 18 8 2 6 2 68:55 34
4. Mountfield HK 17 10 0 3 4 50:44 33
5. BK Mladá Boleslav 17 8 1 4 4 47:40 30
6. HC Olomouc 18 8 2 2 6 43:42 30
7. HC VÍTKOVICE STEEL 17 7 3 0 7 51:43 27
8. HC Kometa Brno 17 8 1 1 7 52:48 27
9. Piráti Chomutov 18 6 2 3 7 39:45 25
10. HC Oceláři Třinec 18 6 2 0 10 46:51 22
11. HC Dynamo Pardubice 17 6 0 0 11 35:50 18
12. HC Energie Karlovy Vary 18 5 1 0 12 41:61 17
13. HC VERVA Litvínov 18 2 4 2 10 37:51 16
14. PSG Zlín 16 2 3 3 8 28:43 15

Další program Tipsport extraligy

Neděle 15. listopadu – 19. kolo:

15:00 HC Dynamo Pardubice – PSG Zlín
17:00 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE STEEL
17:20 HC Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Olomouc
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary

Úterý 17. listopadu – 20. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov
15:30 HC VÍTKOVICE STEEL – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Olomouc – PSG Zlín
17:00 HC Oceláři Třinec – Mountfield HK
17:20 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno (ČT sport)
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov

Středa 18. listopadu – dohrávka 20. kola:

18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz