VIDEO: Vstup do baráže vyšel extraligistům. Mistr zdolal Slavii, Vary Jihlavu

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

29. března 2016, 20:26

David Jahoda

Kromě semifinále ČP play off Tipsport extraligy se rozjely také barážové bitvy! Do dvanáctikolového seriálu vstoupily lépe celky, které hájí svou extraligovou příslušnost před nájezdníky z WSM Ligy. Litvínov měl co dělat se Slavií, nakonec ji ale na domácím ledě zdolal 4:2. O dvě trefy se postaral ex-slávistický Duda. Karlovarská Energie doma také slavila. Vydělala zejména na skvělém startu, kdy během devíti minut nasázela Jihlavě tři branky. Duel nakonec zvládla v poměru 6:3. Výhru si zapsala po jedenácti duelech.

Úspěšný start mistra. Výhru nad Slavií režíroval Duda

Litvínovští hokejisté byli v první třetině lepší, defenzíva Slavie v čele brankářem Hylákem musela být v pozoru více než ta domácí. Gólový efekt však dobrá hra loňských mistrů neměla. To, co se Vervě nepovedlo v první části, se však podařilo zkraje té druhé. Z druhé periody uběhlo jen 38 vteřin, když vymetl šibenici Hylákovy klece Piroš. Sešívaní začínali být postupem času domácím vyrovnaným soupeřem, ovšem gólu se dočkali opět Litvínovští. Na 2:0 navýšil šikovnou tečí Havlíček.

Netrvalo ale dlouho a rozdíl ve skóre byl opět jednobrankový. Pěknou kombinaci zakončil přesnou střelou z mezikruží Slovinec Pavlin. I třetí třetinu začali Litvínovští hokejisté rychlou brankou, tentokrát k ní potřebovali pouze 19 vteřin. Svou zlepšenou formu potvrdil gólem Duda. Zdálo se, že si domácí už s poklidem dokráčí k prvnímu vítězství v baráži, když ale v 53. minutě zužitkoval trestné střílení Mikulík, bylo zaděláno na drama. Jednobrankovou ztrátu už ale sešívaní nedotáhli, první krůček v cestě za záchranou navíc potvrdil svým druhým gólem v utkání Radek Duda, který trefil odkrytou klec Slavie. 

Jiří Šlégr (asistent trenéra Litvínova): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, dokázali jsme si vytvořit tlak, bohužel z toho ale nepadla žádný gól. V druhé části jsme přestali hrát, čímž jsme pustili protivníka do hry. Během přestávky jsme si řekli, že se musíme vrátit ke hře z úvodní třetiny. A to se vyplatilo. Kvůli zbytečné chybě jsme inkasovali z trestného střílení, což by se stávat nemělo. Jsme ale rádi, že jsme nakonec zápas dotáhli do vítězného konce.“

Jan Srdínko (asistent trenéra Slavie): „Vstup do zápasu nám moc nevyšel, Litvínov byl střelecky aktivnější. Ve druhé části jsme se už dokázali dostat do hry, podařilo se nám dát kontaktní branku. Trochu nás poslala dolů branka na začátku třetiny. Soupeř nám tím odskočil a vedení si už dokázal pohlídat.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC SLAVIA PRAHA 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Piroš (Martynek, Trávníček), 37. Havlíček (Hanzl, Kubát), 41. Duda (Chaloupka, Kubát), 60. Duda – 38. Pavlin (Mikulík), 53. Mikulík (TS).
Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:18.
Diváci: 5065.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Chaloupka, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Piroš, Trávníček – Reichel, Havlíček, Hořava – Jurčík, Válek, Gerhát – Pšurný. Trenéři: Rulík a Šlégr.
HC Slavia Praha: Hylák – Hraško, Růžička, Kolařík, Knot, Andrlík, Pavlin – Bahenský, Kašpařík, Ondráček – Mikulík, Šafránek, Hruška – Robinson, Vas, Markovič – Jiránek, Tuominen, Čermák. Trenéři: Razým a Srdínko.

Energie vydělala na skvělých začátcích první a třetí části

Závěr základní části a následné play out v podání Karlových Varů byly naprosto katastrofální, jedenáct prohraných duelů v řadě hovoří za vše. Vstup do baráže byl však úplně o něčem jiném. Nažhavenou jihlavskou Duklu, která bojuje o návrat do extraligy po dvanácti letech, zmrazily Vary hned zpočátku. Po gólech Svobody a Skuhravého vedla Energie už ve třetí minutě 2:0. Třetí branku do jihlavské sítě přidal po dalších šesti minutách Bartek. Dukla ale po třetí inkasované trefě rychle zareagovala, špatnou rozehrávku domácích zužitkoval Kolář.

Druhá dvacetiminutovka na branky tolik bohatá nebyla, na jejímž konci však došlo k zápletce. Příležitosti z kraje třetiny v podání Barteka a na druhé straně Jergla brankami neskončily, v poslední minutě druhé třetiny se však ujala skvostná individuální akce Jana Koláře, který svým dalším zásahem snížil na rozdíl jedné branky. Veškeré jihlavské naděje na úspěch však Karlovarští pohřbili už na začátku třetího dějství. Stejně jako v úvodní části se Energie prezentovala dvěma rychlými góly. Díky Haščákovi a Svobodovi vedl západočeský celek 5:2. Skóre se pak změnilo ještě dvakrát, obě mužstva přidala po jednom gólu. Karlovarští náskok udrželi, utli dlouhou černou sérii a připsali si v baráži první úspěch. 

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Povedl se nám vstup do zápasu, ale trochu nás mrzí, že jsme obdrželi gól na 3:1. Udělali jsme po zbytečné zadovce chybu na naší modré čáře a soupeř ji potrestal. Druhá třetina byla z naší strany špatná. Úplně jsme odstoupili od hry, kterou jsme chtěli předvádět. Zbytečně jsme si některé situace komplikovali, soupeř se nadechl a hodně nás trápil. Měli jsme ale zase dobrý vstup do poslední třetiny, podařilo se nám zvýšit na 5:2 a potom jsme se trochu uklidnili. Závěr byl zase z naší strany hektický a bylo tam pár zbytečných faulů. Ale jsme rádi, že jsme první krok udělali a získali tři body.“

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „Prvních deset minut jsme zaplatili nováčkovskou daň a koukali jsme, co s námi soupeř udělá. Domácí to plně využili a odskočili nám na 0:3. Od desáté minuty druhé třetiny jsme byli lepším týmem a dokázali jsme se dostat do zápasu, ale bohužel jsme to gólově nezužitkovali. Ve třetí třetině jsme zaspali první tři minuty, což rozhodlo. Nedokázali jsme už dát kontaktní branku a utkání opět zdramatizovat.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC DUKLA JIHLAVA 6:3 (3:1, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. Svoboda (Rachůnek, Kůs), 3. Skuhravý (J. Tomeček), 9. Bartek (Skuhravý, Vachovec), 42. Haščák (T. Rohan, Huna), 43. Svoboda (Sičák, Rachůnek), 56. Dvořák (Koblasa, V. Tomeček) – 10. Kolář, 40. Kolář (Diviš), 58. Mrňa (Anděl, Grebeňuk).
Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 7:5, navíc Bičánek (Karlovy Vary) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 36:21.
Diváci: 3047.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Bičánek, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Weinhold – Vachovec, Skuhravý, Bartek – Rachůnek, Kůs, Svoboda – T. Rohan, Haščák, Huna – Koblasa, Vrána, V. Tomeček. Trenéři: Mlejnek a Antonik.
HC Dukla Jihlava: Škarek – Dobrovolný, Kaláb. Štebih, Bilčík, Parýzek, Grebeňuk, Zadražil – Jergl, Skořepa, Důras – Anděl, Seman, Březina – Diviš, Melenovský, Kolář – Mrňa, Jícha, Prokš. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.

Další program baráže o Tipsport extraligu

Pátek 1. dubna – 2. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 3. dubna – 3. kolo:

15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 5. dubna – 4. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 8. dubna – 5. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov

Neděle 10. dubna – 6. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

Úterý 12. dubna – 7. kolo:

17:30 HC VERVA Litvínov – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava

Pátek 15. dubna – 8. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 17. dubna – 9. kolo:

15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 19. dubna – 10. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 22. dubna – 11. kolo:

17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov

Neděle 24. dubna – 12. kolo:

15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz