VIDEO: Zázrak na ledě po 35 letech? Buďte u toho!

Foto: Michal Eger, cslh.cz

6. května 2015, 21:02

Jakub Mezlík

Lake Placid, 1980. Mladý americký výběr, složený z univerzitních hráčů, získává zlaté olympijské medaile. V cestě za velkým vítězstvím poráží mimo jiné hvězdami nabitý Sovětský svaz. A tento zápas vchází do dějin jako „Zázrak na ledě“.

Třicet pět let poté jde za svým zázrakem další mladá generace na mistrovství světa v České republice. Mladíci USA v Ostravě přehráli Finy i Rusy a začínají se řadit mezi kandidáty na prvenství. Dobrá zpráva je, že nadějný americký výběr, který získává čím dál více sympatií publika, mohou fanoušci v ostravské ČEZ Aréně stále ještě vidět naživo. A to už ve čtvrtek proti Bělorusům.

„Chceme zlatou medaili a uděláme všechno pro to, abychom našeho cíle dosáhli,“ nebojí se výzvy Seth Jones, obránce Nashvillu a čtyřka draftu z roku 2014. Dvacetiletý vytáhlý hokejista je nejmladším bekem v týmu, přesto je nasazován na všechny herní situace a společně s o dva roky starším Justinem Faulkem jsou nejvytěžovanějšími hráči v týmu. Průměrný věk amerického výběru nedosahuje ani pětadvaceti let, nejmladší hráč ještě neprošel draftem NHL.

Hladoví po úspěchu

I tak je osmnáctiletý Jack Eichel jednou z největších osobností amerického týmu. Na svůj věk působí velmi vyspěle a jeho schopnosti chválí i spoluhráči. „Je velký, silný a neskutečně šikovný. Má schopnost rozhodovat zápasy a já jsem moc rád, že ho máme na svojí straně,“ pochvaluje si obránce Bostonu Bruins Torey Krug.

Eichel, který by měl podle všech očekávání projít červnovým draftem na Floridě jako druhý v pořadí a zamířit do Buffala, dobře ví, kde je síla Spojených států. „Jsme mladí, máme spoustu energie a jsme hladoví po úspěchu, toho musíme využít. Chceme vyhrát každý zápas,“ říká benjamínek výběru trenéra Todda Richardse.

Osmačtyřicetiletý kouč vzal na mistrovství světa do České republiky hráče s minimem zkušeností s mezinárodním seniorským hokejem, dokonce i kapitán týmu Matt Hendricks v Ostravě debutoval v národním dresu. Ve třiatřiceti letech je suverénně nejstarším hráčem amerického výběru, další v pořadí jsou o šest roků mladší.

„Snažím se jít příkladem svým přístupem a pracovitostí, ale když vidím, jak skvěle hrají mladí kluci s pukem, tak to se učím spíš já od nich,“ směje se Hendricks. Stejně jako Mike Eruzione, který vedl Američany jako kapitán do boje před pětatřiceti lety, má kolem sebe samé mladé hráče. Podstatným rozdílem kádrů jsou ale starty v NHL, řada z hráčů z letošní party totiž už pravidelně hraje v prestižní kanadskoamerické soutěži. Ale ne všichni. V týmu jsou čtyři hráči působící na univerzitách, dva hrající Kontinentální hokejovou ligu a gólmanská dvojice chytá v AHL.

Dojdou až do finále?

Mladí Američané oslňují Ostravu svým aktivním pojetím hry, jejich zápasy patří mezi to nejlepší, co může světový šampionát nabídnout. Dobrou zprávou pro fanoušky v moravskoslezské metropoli je to, že na jejich zápasy (7. 5. proti Bělorusku a 10. 5. proti Slovinsku) stále ještě zbývají volné vstupenky. Vidět tyhle borce v akci totiž stojí za to. Pokud by došli až do finále, bylo by to na šampionátu poprvé od zmiňovaného roku 1980.

Juniorské výběry přitom pravidelně na mistrovstvích světa sbírají úspěchy. Díky skvěle propracovanému systému mládeže je úspěšná především americká osmnáctka, která z posledních sedmi šampionátů získala šestkrát zlato.

Pro Američany je plus, že u toho byla i řada hráčů z aktuálního výběru. Vědí tedy, jak vyhrávat. Pokud přenesou své zkušenosti do seniorského hokeje, může se stát, že bude tradiční gólová píseň Born in the USA od Bruce Springsteena znít mladým americkým puškám i 17. května v O2 areně, kdy se hraje finále mistrovství světa.

Volné vstupenky na zápasy Spojených států

USA – Bělorusko (čtvrtek 7. května, 16:15) »

Slovinsko – USA (neděle 10. května, 16:15) »

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz