Vincour po konci Komety v Lize mistrů: Soutěž nám otevřela oči

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Pouť obhájce extraligového titulu letošním ročníkem Ligy mistrů je u konce. Kometa si do čtvrtfinálové odvety proti finskému Jyväskylä přenesla nadějnou remízu 3:3 z ledu soupeře, ovšem v domácím prostředí doslova prospala první třetinu a v poslední části už honila výsledek marně. Brňané včetně útočníka Tomáše Vincoura i přesto odcházeli z dějiště utkání a mezinárodní scény se vztyčenou hlavou. „Tady ta liga nám otevřela oči, mohli jsme se srovnat a probrat to pozitivní, co v zápasech bylo,“ tvrdil po konci duelu letošní mistr s Kometou.

Odveta česko-finského čtvrtfinále jakoby se zrcadlila s prvním duelem na ledě celku ze země tisíce jezer, kde se Kometa v první třetině ujala bleskového vedení a měla zápas ve svých rukou. Tentokrát první třetina vyšla lépe soupeři, který vedl již 3:0. „Vypadalo to úplně stejně, jako když jsme hráli ten první zápas u nich. Nevím, co se s námi stalo. První třetina nás stála celý zápas a také konec v Lize mistrů,“ uvědomoval si zkušený forvard.

Samotný start utkání byl kvůli zdržení finského týmu v zácpách a na letišti posunut o 30 minut, hostující hokejisté měli navíc o něco méně na rozcvičení, ale Brňané tohoto bonusu nevyužili. „Určitě jsme na ně chtěli vletět, měla to být naše výhoda. Otočilo se to však v naši nevýhodu a doplatili jsme na to. Přišly zbytečné chyby a bohužel je konec, a musíme se dívat dál,“ říká muž se zkušenostmi z národního týmu.

A co se dělo v kabině modrobílých po hrozivé první třetině? „Samozřejmě to není nic příjemného, když prohráváte 0:3, ale v kabině jsme si o pauze řekli, že už se nám nic horšího stát nemůže. Začali jsme více bruslit a střílet, a myslím si, že od druhé třetiny už to byl vyrovnaný hokej. Akorát jsme se stále málo tlačili do branky a jak říkám, nebýt první třetiny, kdo ví, jak by to dopadlo,“ litoval po skončení duelu.

Sám Vincour měl v nabitém kádru Komety navíc znovu šanci se ukázat trenérům a říci si o větší zápasovou porci minut. „Já beru Ligu mistrů jako každý jiný zápas. Tohle bylo určitě vyšperkováno tím, že je to čtvrtfinále, ale spousta kluků nehrála. Zahrál jsem si opravdu mnohem více, než hraju teď v extralize, ale jeden zápas nic nemění,“ nedělá si hlavu s přetlakem na soupisce útočník, který v NHL prošel Dallasem či Coloradem.

Švédové a Finové jsou na tom bruslařsky úplně jinde než my

Kometa v závěru mocně dotahovala, dokonce sahala po vyrovnání, ale na něj už ani při závěrečné hře bez brankáře nedosáhla. Vyzkoušela si však hru na riziko, která jí může na jaře pomoci v play off. „Máme dost zkušené mužstvo. Skoro celý tým zůstal z loňska pohromadě, takže ty zkušenosti tam jsou. Tady ta liga nám otevřela oči, mohli jsme se srovnat a probrat to pozitivní, co v zápasech bylo. Teď na to jen navázat,“ shrnul pozitiva premiérové účasti Brna v Lize mistrů.

Brňané opouštěli evropskou scénu mezi nejlepší osmičkou soutěže s hlavami nahoře. „Hodnotíme to rozhodně pozitivně. Srovnání se špičkovými týmy z evropských soutěží je výborné a my už víme, kde zaostáváme a co musíme zlepšovat,“ cení si nové zkušenosti. „Všechny tady ty severské týmy jsou na tom výborně bruslařsky, a to všichni víme. Není tajemstvím, že jsou na tom bruslařsky úplně jinde než my,“ popisuje největší přednosti soupeřů, s nimiž obhájce českého titulu letos změřil své síly.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz