Vítězná šňůra v přípravě je pryč, Češi nenašli recept na posílené Švédy

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Vítězná série je fuč, čeští hokejisté v přípravě na mistrovství světa poprvé padli. Po sedmi výhrách neuspěli proti výrazně posíleným Švédům, kteří v Södertälje chvíli hledali tempo, ale pak se rozjeli. Reprezentanti nestačili, většinu zápasu neměli optimální souhru, pohyb a tudíž ani střeleckou aktivitu. Do posledního podniku letošního EHT vstoupil národní tým porážkou, další utkání sehraje na stejném ledě v sobotu, kdy od 12 hodin vyzve tým Finska.

Trenéři českého týmu museli oželet Lukáše Kloka, jenž na čtvrtečním tréninku utrpěl zlomeninu zánártní kůstky a v přípravě před mistrovstvím světa pokračovat nemůže. Do branky se postavil David Rittich, Švédové poprvé nasadili dvanáct ze třinácti posil z NHL, včetně výborných beků J. Klingberga, Ekmana-Larssona, A. Larsson nebo útočníků Zibanejada s Janmarkem.

Hned po 27 vteřinách hry pískali finští rozhodčí faul L. Anderssonovi a Češi předvedli dobrou přesilovku. Celou ji strávili v útočném pásmu, nebezpečně stříleli Kubalík s Frkem, z dorážky to zkoušel Faksa. Domácí výběr se dostával do tempa pomaleji, pro jeho posily z NHL to byl po delší době soutěžní zápas. Ale pak tým Tre Kronor nabral páru, pomohla mu i přesilovka po vyloučení Skleničky, který předtím duchapřítomně zablokoval ve velké šanci Anderssona.

Tahali jsme za kratší konec, ví Josef Jandač

Z početní výhody mistři světa neudeřili, v čase 15:19 už ano. Po souhře Backlunda s Brännströmem se dostal do palebné pozice mezi kruhy Jacob Nilsson a mířil přesně – 0:1. Druhé dějství proběhlo zcela ve znamení domácích. Češi hráli dvě přesilovky, za 20 minut hry ale celkově vyslali na Nilssona pouze dva střelecké pokusy. Švédové byli pohyblivější, silnější v osobních soubojích. Už po 25 vteřinách hry byl blízko radosti Janmark, Rittich držel české naděje na solidní výsledek při šancích J. Nilssona a po hezkém průniku de la Roseho.

Ve 32. minutě dostali čeští reprezentanti početní výhodu, ale naložili s ní mizerně. Do přečíslení si nechali ujet dvojici borců Tre Kronor, Janmark vyzval Miku Zibanejada a útočník New York Rangers neměl problém zakončit – 0:2. Ve 36.minutě si fanoušci Tre Kronor zařvali potřetí, Sklenička u mantinelu neudržel puk, získal ho Oliver Ekman-Larsson a skóroval – 0:3. Národnímu týmu vázla souhra,chyběla větší energie.

První dvě třetiny nás přehrávali, říká Sklenička

Do třetí třetiny nastoupili Češi v pozměněném složení, trenér Jandač promíchal útoky s jasnou snahou okysličit mužstvo. Jenže žlutomodří drželi obrátky. Z levé strany nebezpečně pálil, Rittich měl pak plné ruce i nohy práce při oslabení, když na trestné lavici pykal Horák. V 41. minutě se Češi poprvé prosadili: Červenka od zadního mantinelu hezky našel Davida Skleničku a plzeňský bek vzápětí slavil první gól v reprezentaci – 1:3.

Pak národní tým přečkal další hru ve čtyřech proti pěti, když byl vyloučen Pavlík. Reprezentanti v závěru přidali, ovšem skóre už se nezměnilo, byť po trestu de la Roseho hráli hosté další přesilovku a po odvolání Ritticha i power play. Po sedmi výhrách v přípravě na mistrovství světa si čeští hokejisté připsali první porážku. Další utkání Švédských her je čeká v sobotu, od 12 hodin hrají v Södertälje s Finy.

Výsledek:

ČESKO –  ŠVÉDSKO 1:3 (0:1, 0:2, 1:0) 

Branky a nahrávky: 51. Sklenička (Červenka) – 16. J. Nilsson (Backlund, Brännström), 34. Zibanejad (Janmark, Wikstrand), 36. Ekman-Larsson (L. Andersson, Janmark)
Rozhodčí: Salonen, Pajula (oba Finsko) –  Persson, Wernström (oba Švédsko).
Vyloučení: 5:5.
Bez využití
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 19:33.
Diváci: 4707.
Hráno: ve čtvrtek 26. dubna v Södertälje.
Česko: Rittich – Pavlík, Jordán, Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk – Frk, Faksa, Červenka – Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský – Řepík, Horák, D. Kubalík – Zadina, Chlapík, Chytil. Trenéři:Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.
Švédsko: A. Nilsson –  Gustafsson, J. Klingberg, Ekman-Larsson, A. Larsson, Wikstrand, Pilut, Brännström – Janmark, Zibanejad, L. Andersson – C. Klingberg, Backlund, J. Nilsson – Pääjärvi, J. Larsson, de la Rose – Everberg, Zackrisson, Norman. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv a Popovic.

Další program Švédských her 2018:

Sobota 28. dubna:
12:00 Finsko –  Česko (Södertälje)
15:30 Švédsko –  Rusko (Stockholm, Hovet)

Neděle 29.dubna:
12:00 Rusko –  Česko (Stockholm, Hovet)
15:30 Švédsko –  Finsko (Stockholm, Hovet)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz