Vítkovice bez play off. Křeč a chaos, zuří Olesz. Bartošák: Beru to na sebe

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

1. března 2016, 21:27

Jan Šimek

Jaká je nejhorší porážka? Bojujete o účast v předkole play off, v posledním utkání základní části před svými fanoušky držíte tříbrankový náskok proti lídrovi soutěže, o luxusní trhák sice přijdete, přesto se dvakrát dostanete zpátky do vedení a necelých osm minut před koncem máte výhru na dosah. Pak ale nakoupíte dva zbytečné góly, zápas prohrajete a vidina vyřazovacích bojů je pryč. Přesně tohle se stalo Vítkovicím, které po osmi letech čeká play out.

„Chtěli jsme vyhrát, snažili jsme se. Kluci bojovali, co to šlo. Bohužel pak se stalo, co se stalo a tři body berou oni,“ nechápe ztracený duel vítkovický gólman Patrik Bartošák„Liberec má kvalitní tým, ale měli jsme na to, abychom vyhráli. To co jsem osobně předvedl..., nebo co jsme my předvedli, je docela neomluvitelné,“ dodává vzápětí.

Bílí Tygři skvělým obrat prokázali, že dlouhodobou část extraligy neovládli náhodou. Smazat na ledě soupeře tříbrankové manko, za to klobouk dolů. „Hráli jsme otevřený hokej a dali tři góly. Nemyslím, že jsme měli moc co měnit. Možná jsme měli trochu zatáhnout obranu. Rozhodně jsme se ale neměli všichni zatáhnout do obranného pásma a čekat na ně. Měli jsme hrát pořád stejný hokej, což se nám dařilo. Bohužel dali jeden šťastný gól, hned následoval druhý, a pak všichni viděli, co se ve třetí třetině stalo,“ kroutí hlavou Bartošák.

Ani jemu osobně se závěrečná dvacetiminutovka nevyvedla podle představ. Inkasoval čtyři góly, což je příliš. „Beru to čistě na sebe. Měli jsme šanci se dotáhnout na předkolovou pozici a bohužel se nám to nepovedlo. Velkou vinu beru na sebe,“ nešetří sebekritikou. Co si vyčítá nejvíc? „Šest gólů. Nic jiného se vyčíst nedá,“ odpovídá krátce.

„Nejsem šéf, jsme jeden tým. Je tady více individualit, které se spojí. Není to jen o mně. Není možné, aby jeden hráč udělal chybu a čtyři se na to dívali. Všichni vyhráváme a všichni prohráváme.“

Vítkovice nezvládly klíčovou bitvu a po osmi letech budou hrát jen o udržení. Hlavním cílem je vyhnout se baráži. „Nebyl to nejdůležitější zápas. Bylo to jedno z 52 utkání, důležité byly i zápasy předtím. Vedli jsme 3:0 a pořád jsme hráli otevřený hokej. Liberečtí jsou skvělí. Jejich sebevědomí, pohyb, držení puku, akce... To jsme nemohli otevřeným hokejem zvládnout,“ přiznává elitní útočník ostravského celku Rostislav Olesz.

„Když vedeme 3:0, dostaneme gól na 3:2, a pak jedou dvakrát, třikrát dva na jednoho, to nesvědčí o tom, že bychom bránili jako tým,“ pokračuje vítkovický vůdce. „I když jsme se dostali dvakrát zpátky do vedení, byly tam křeč a zbytečný chaos. Velice mě to mrzí.“

Vítkovický tým po ztrátě tříbrankového náskoku vedl 4:3 a 5:4, jenže rychlý hattrick Petra Vampoly poslal poprvé v utkání do vedení Liberec. Půlminuty před koncem mohl vyrovnat z trestného střílení právě Olesz, jenže neuspěl. Nájezd krátce předtím neproměnil ani Vandas. Podepsal se na domácích borcích velký tlak? „Neřekl bych. Majky je klidný, ho to nerozhodí. Prostě mu to přeskočilo, led byl špatný. Já jsem volil střelu, chyběla trocha štěstí. Netrefil jsem to ideálně. Velice mě mrzí, že jsem tým nevrátil do hry,“ lituje zkušený střelec.

Sledovali Ostravané výsledky Komety a Třince? „Něco ukazovali na kostce, ale já jsem to nestíhal. Spíš jsem se věnoval hře. Ale tohle nebylo nic, co by zápas ovlivnilo. Vývoj celé sezony a posledních dní nás něco naučil, ale za stavu 3:0, 4:3, 5:4 nebo 5:5 v naší hře byly chyby, které se nemají stávat,“ ví.

Nyní jdou Vítkovice do nepříjemného play out. Prakticky pro ně vypukne už v pátek na litvínovském ledě. „Pokud se podíváme zpátky, play out pro nás začalo, když jsme hráli s Pardubicemi. Musíme se dívat kolem sebe. Bude to velice těžké. Nic jiného nám nezbývá, než nad tím začít od půlnoci přemýšlet. Pracovat na zlepšení a dalších věcech, která nás posunou dál,“ velí třicetiletý útočník.

Hlavně na něm teď bude ležet tíha odpovědnosti, on si to ale nemyslí. „Nejsem šéf, jsme jeden tým. Je tady více individualit, které se spojí. Není to jen o mně. Je to o celém týmu, aby šlapal najednou. Není možné, aby jeden hráč udělal chybu a čtyři se na to dívali. Všichni vyhráváme a všichni prohráváme,“ uzavírá Rostislav Olesz.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz